Equinor: Επιστροφή στα κέρδη το β΄τρίμηνο - «Στάση» στις ΑΠΕ

Equinor: Επιστροφή στα κέρδη το β΄τρίμηνο - «Στάση» στις ΑΠΕ
Ο χαμηλός αιολικός πόρος επηρέασε τα υπεράκτια αιολικά πάρκα της

Επιστροφή για την Equinor στα καθαρά κέρδη το β΄ τρίμηνο του έτους, Κατακόρυφη αύξηση κατέγραψαν τα κέρδη β΄ τριμήνου της νορβηγικής πετρελαϊκής εταιρείας, καθώς οι τιμές πετρελαίου και αερίου αυξήθηκαν, αλλά διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των προσδοκιών.Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν στα 4,64 δισ. δολάρια στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου από τα 350 εκατ. δολάρια στην αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους, έναντι εκτιμήσεων για 4,83 δισ. δολάρια.

Ζημιά ωστόσο σημειώθηκε στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.Αυτό γιατί, ο χαμηλός αιολικός πόρος επηρέασε τα υπεράκτια αιολικά πάρκα της. Ο νορβηγικός ενεργειακός όμιλος απέδωσε τη βελτιωμένη απόδοσή του σε υψηλότερες τιμές, στη συνεχή εστίαση στην αξία και στην αυστηρή πειθαρχία κεφαλαίου.

Η αιτία της μείωσης

Όσον αναφορά τις ΑΠΕ, η μείωση οφείλεται κυρίως στο αυξημένο επίπεδο δραστηριότητας και στο υψηλότερο κόστος λόγω της προόδου έργων, που σχετίζονται κυρίως με τα περιουσιακά στοιχεία Empire Wind και Beacon Wind στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Επίσης, το αυξημένο κόστος ανάπτυξης των επιχειρήσεων λόγω του υψηλότερου επιπέδου δραστηριότητας στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ασία πρόσθεσε τη μείωση του καθαρού λειτουργικού εισοδήματος.

Η χαμηλότερη παραγωγή ενέργειας αυτό το τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους αντισταθμίστηκε από τις αυξημένες τιμές ισχύος και την υψηλότερη διαθεσιμότητα. Η παραγωγή ενέργειας ήταν 282GWh το δεύτερο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με 304GWh το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Equinor, Anders Opedal (κεντρική φωτό) δήλωσε: «Συνεχίζουμε να επιταχύνουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω στρατηγικών συνεργασιών. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για μείωση των εκπομπών. Σε αυτό το τρίμηνο υποβάλαμε το σχέδιο για την ανάπτυξη και λειτουργία της ηλεκτροκίνησης του Troll West και έχουμε σημειώσει καλή πρόοδο στο Hywind Tampen, το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο που τροφοδοτεί υπεράκτιες πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Τα επόμενα βήματα

Η Equinor αναμένει ακαθάριστες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ύψους περίπου 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2021 έως το 2026 και θα αυξήσει το μερίδιο των ακαθάριστων επενδύσεων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα από περίπου 4% το 2020 σε περισσότερο από 50% έως το 2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης