Naturgy: H ισπανική «ΔΕΗ» θα επενδύσει 14 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ

Naturgy: H ισπανική «ΔΕΗ» θα επενδύσει 14 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ
Θέλει να προσθέσει 9,4 gigawatts (GW) στον ανανεώσιμο στόλο της

Η ισπανική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Naturgy δεσμεύτηκε την Τετάρτη να επενδύσει 14 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια, κυρίως για να ενισχύσει την ικανότητα παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να μετατρέψει δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τα βασικά κέρδη περίπου 30% έως το 2025. Μεγάλος παραγωγός και έμπορος φυσικού αερίου, η Naturgy προσπαθεί να στραφεί στις πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα που οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ελπίζουν ότι θα μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα.
Θέλει να προσθέσει 9,4 gigawatts (GW) στον ανανεώσιμο στόλο της για να φτάσει τα 14 GW και να αυξήσει τα ετήσια κοινά κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και αποσβέσεων (EBITDA) σε 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2025 από 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020.
Οι επιχειρήσεις διαχείρισης ενέργειας και προμήθειας θα έχουν μερίδιο 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ του συνόλου. "Είναι ένα σχέδιο που αναπτύσσεται γύρω από την ενεργειακή μετάβαση, κάτι απολύτως απαραίτητο για τη Naturgy σήμερα", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Francisco Reynes.
Με μακρά ιστορία στις ασταθείς αγορές της Λατινικής Αμερικής, η Naturgy θα επενδύσει τώρα σε χώρες με σταθερά νομίσματα και ρυθμίσεις, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Περιουσιακά στοιχεία

Ο Reynes είπε ότι η αγορά και πώληση περιουσιακών στοιχείων δεν αποτελεί βασικό στοιχείο του σχεδίου, αλλά η εταιρεία θα εξετάσει όλες τις ευκαιρίες. Η Naturgy συμμερίζεται τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050 σε μηδέν, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να απορροφηθούν από φυσικά μέσα όπως δάση ή τεχνητά συστήματα όπως η δέσμευση άνθρακα.
Η ΕΕ θέλει το 40% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας να προέρχεται από πόρους όπως ο αιολικός και ο ηλιακός τομέας το 2030 από περίπου το 20% το 2019. Η Ισπανία στοχεύει να δημιουργήσει περίπου 60 GW χωρητικότητας αυτή τη δεκαετία.

Η αυστραλιανή IFM Global Infrastructure Fund προσφέρθηκε να αγοράσει το 23% της Naturgy έναντι 4,9 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Ιανουάριο και ακόμη περιμένει την έγκριση από την ισπανική κυβέρνηση. Οι μετοχές της εταιρείας είχαν έκτοτε αυξηθεί πάνω από την τιμή προσφοράς των 22,37 ευρώ, αλλά υποχώρησαν μετά τα αποτελέσματα του εξαμήνου και το στρατηγικό σχέδιο που παρουσιάσθηκε την Τετάρτη.
Οι μέτοχοι θα λαμβάνουν μέρισμα 1,20 ευρώ ανά μετοχή ανά έτος, κάτι το οποίο η Reynes χαρακτήρισε ως «κατώτατο όριο».
Τα καθαρά κέρδη, συμπεριλαμβανομένου του αντίκτυπου των απολύσεων στην Ισπανία και της επίλυσης μιας διαφοράς στην Αίγυπτο, αυξήθηκαν κατά 17% το πρώτο εξάμηνο στα 557 εκατομμύρια ευρώ την Τετάρτη, που ενισχύθηκαν από την ανάκτηση της ζήτησης και των τιμών ενέργειας. Ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα ήταν 20% χαμηλότερο από την ίδια περίοδο του 2019 πριν από την επιδημία COVID-19.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης