Απαλλάσσονται από υποχρέωση διασύνδεσης τα παλιά έργα ΑΠΕ στα νησιά - Όλη η τροπολογία

Απαλλάσσονται από υποχρέωση διασύνδεσης τα παλιά έργα ΑΠΕ στα νησιά - Όλη η τροπολογία
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση η ανάπτυξη νέων υποθαλάσσιων διασυνδέσεων θα επέφερε σημαντική επιβάρυνση στο θαλάσσιο περιβάλλον

Απαλλάσσονται από την υποχρέωση κατασκευής καλωδίου τα παλιά έργα ΑΠΕ, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκονται σε νησιά που έχουν διασυνδεθεί ή βρίσκονται υπό διασύνδεση. Αυτό προβλέπει ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε τροπολογία που έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο και παρέχει τη δυνατότητα σε κατόχους αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικούς σταθμούς σε νησιά να κάνουν χρήση της υποθαλάσσιας διασύνδεσης των νησιών για τη διοχέτευση της παραγόμενης ενέργειας τους.

Με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, προβλέπονταν η ανάπτυξη ανεξάρτητης υποθαλάσσιας διασύνδεσης από τους παραγωγούς. Ωστόσο δεδομένης της υλοποίησης αντίστοιχων διασυνδέσεων από τον ΑΔΜΗΕ, η ανάπτυξη νέων υποθαλάσσιων διασυνδέσεων σε συνδυασμό με τις σχετικές τεχνικές και κτιριακές υποδομές που απαιτούνται, θα επέφερε σημαντική επιβάρυνση στο θαλάσσιο περιβάλλον. Επίσης, με την προτεινόμενη διάταξη διευκολύνεται η ταχύτερη ένταξη σταθμών ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ισοζύγιο της χώρας.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «με τη δυνατότητα μεταβολής του μείγματος τεχνολογίας ΑΠΕ της εκάστοτε ομάδας έργων ανά νησί, παρέχεται η δυνατότητα εναλλακτικής εγκατάστασης και άλλων μορφών ΑΠΕ από τους εν λόγω παραγωγούς, μορφές οι οποίες ενδεχομένως αφενός επιφέρουν μικρότερη επίδραση στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των εκάστοτε νησιών και αφετέρου κατατείνουν στην κατά το δυνατόν καλύτερη εκμετάλλευση του δυναμικού ΑΠΕ στην περιοχή, επ΄ ωφελεία του ηλεκτρικού συστήματος και της ασφάλειας εφοδιασμού των νησιών».

Τι αναφερει αναλυτικά η τροπολογία

Εγκατάσταση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε νησιωτικά συστήματα με ειδικό όρο υλοποίησης ανεξάρτητης υποθαλάσσιας διασύνδεσης

1. Έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, διαθέτουν άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που εκδόθηκε προ της 1ης Ιανουαρίου 2016, τα οποία αποτελούν τμήμα ενός ενιαίου έργου το οποίο αναπτύσσεται σε νησί ή σε σύμπλεγμα νησιών με πρόβλεψη υλοποίησης ανεξάρτητης υποθαλάσσιας διασύνδεσης στο Σύστημα της ηπειρωτικής χώρας από κοινό φορέα υλοποίησης (εφεξής η «Ομάδα Έργων ΑΠΕ») ή Βεβαίωση Ειδικών Έργων που εκδόθηκε προς αντικατάσταση της ως άνω άδειας παραγωγής, για την εγκατάσταση αιολικών σταθμών, δύναται να υλοποιηθούν χωρίς την υποχρέωση κατασκευής της εν λόγω ανεξάρτητης υποθαλάσσιας διασύνδεσης, για τις περιπτώσεις που οι φάσεις διασύνδεσης του νησιού ή των νησιών όπου εγκαθίστανται τα έργα με το Σύστημα της ηπειρωτικής χώρας έχουν ολοκληρωθεί ή προβλέπεται να ολοκληρωθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2024, σύμφωνα με το εγκεκριμένο, κατά τη θέση σε ισχύ του παρόντος, Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΔΠΑ) του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ).

2. Με την επιφύλαξη της παρ. 13, οι κάτοχοι των ως άνω Αδειών Παραγωγής ή Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων (εφεξής «Παραγωγοί»), δύνανται, το αργότερο εντός δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος και εκτός κύκλου υποβολής αιτήσεων, να υποβάλουν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αίτηση για την άρση της υποχρέωσης κατασκευής ανεξάρτητης υποθαλάσσιας διασύνδεσης. Η ΡΑΕ εκδίδει, εντός ενός (1) μηνός από την υποβολή του αιτήματ ος, Βεβαιώσεις Ειδικών Έργων, με αφαίρεση του ειδικού αυτού όρου.

3. Οι παραγωγοί της Ομάδας Έργων ΑΠΕ δύνανται να υποβάλλουν αίτηση για τροποποίηση της ισχύος των επιμέρους έργων τους υπό την προϋπόθεση ότι δεν αυξάνεται η συνολική ισχύς της Ομάδας Έργου όπου ανήκουν, όπως αυτή ισχύει κατά την ημερομηνία θέσης σε ισχύ του παρόντος.

4. Με την επιφύλαξη της παρ. 13, με απόφασή της ΡΑΕ, η οποία εκδίδεται εντός έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, κατόπιν εισήγησης του ΑνεξάρτητουΔιαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ),η οποία υποβάλλεται στη ΡΑΕ και κοινοποιείται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εντός τεσσάρων (4) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καθορίζεται το περιθώριο ισχύος έργων ΑΠΕ για τα διάφορα νησιά ή νησιωτικά συστήματα για κάθε φάση διασύνδεσής τους με το Διασυνδεδεμένο Σύστημα, όσον αφορά στις περιπτώσεις νησιών όπου αναπτύσσονται Ομάδες Έργων ΑΠΕ της παρ.1.

5. Στο σύνολο των Ομάδων Έργων ΑΠΕ κατανέμεται ισχύς ίση με το πενήντα τοις εκατό (50%) του περιθωρίου ισχύος έργων ΑΠΕ που ορίζεται με την απόφαση της παρ.4 για τα αντίστοιχα νησιά ή νησιωτικά συστήματα στα οποία αναπτύσσονται Ομάδες Έργων ΑΠΕ (εφεξής «περιθώριο ισχύος Ομάδων Έργων ΑΠΕ»).

Σε έκαστη Ομάδα Έργων ΑΠΕ, το περιθώριο ισχύος που ορίζεται με την απόφαση της παρ. 4, λαμβάνοντας υπόψη τον περιορισμό του προηγούμενου εδαφίου,κατανέμεται αναλογικάμε βάση τη συνολική ισχύ των Αδειών Παραγωγήςή Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων της Ομάδας Έργων ΑΠΕ, ως προς τη συνολική ισχύ των Ομάδων Έργων ΑΠΕ, μέσω Βεβαιώσεων Δέσμευσης Ισχύος που εκδίδονται από τον ΑΔΜΗΕ για τα αντίστοιχα νησιά ή νησιωτικά συστήματαστα οποία αναπτύσσονται Ομάδες Έργων ΑΠΕ.

6. Μετά την έκδοση των Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων της παρ.2, καθώς και της απόφασης της ΡΑΕ της παρ. 4, η κάθε Ομάδα Έργων ΑΠΕ, υποβάλλει στον ΑΔΜΗΕ αίτημα για την έκδοση Βεβαίωσης Δέσμευσης Ισχύος. Ο Παραγωγός μπορεί να αιτηθεί Βεβαίωση Δέσμευσης Ισχύος μικρότερη της ισχύος των Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων της Ομάδας Έργων ΑΠΕ.

7. Εντός δύο (2) μηνών από την υποβολή του ως άνω κοινού αιτήματος, ο ΑΔΜΗΕ εκδίδει τη Βεβαίωση Δέσμευσης Ισχύος της παρ. 5 για κάθε φάση διασύνδεσης των νησιωτικών συστημάτων με το Ηπειρωτικό Σύστημα, με την οποία δεσμεύεται το περιθώριο ισχύος Ομάδας Έργων ΑΠΕ, όπως αυτό ορίζεται στην παρ.5.

8. Οι παραγωγοί οφείλουν εντός τριάντα έξι (36) μηνών από την έκδοση των ως άνω Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων της παρ. 2, να υποβάλλουν στη ΡΑΕ αιτήματα τροποποιήσεων των Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων, με σκοπό τη μείωση της συνολικής ισχύος της εκάστοτε Ομάδας Έργων, ώστε η νέα συνολική ισχύς τους να μην υπερβαίνει την ισχύ της Βεβαίωσης Δέσμευσης Ισχύος. Σε περίπτωση μη υποβολής των αιτημάτων τροποποίησης εντός της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου, η σχετική Βεβαίωση Δέσμευσης Ισχύος παύει να ισχύει.

9. Για τα εν λόγω έργα ΑΠΕ η εγγυητική επιστολή του άρθρου 11Α του ν. 4685/2020 (Α΄92), υποβάλλεται ταυτόχρονα με την υποβολή των αιτημάτων τροποποιήσεων των Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων, με σκοπό τη μείωση της συνολικής ισχύος της εκάστοτε Ομάδας Έργων κατά την παρ.8.

10. Για τις Ομάδες Έργων ΑΠΕ του παρόντος ισχύουν τα ορόσημα της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν.4685/2020 (Α’ 92) και εκδίδονται Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης. Οι οριστικές προσφορές για τους σταθμούς των παραγωγών χορηγούνται τμηματικά ή εν συνόλω σε κάθε Ομάδα Έργων ΑΠΕ, μετά την έκδοση της Βεβαίωσης Δέσμευσης Ισχύος από τον Διαχειριστή και για συνολική ισχύ που δεν υπερβαίνει την ισχύ της ως άνω Βεβαίωσης Δέσμευσης Ισχύος, όπως αυτή προβλέπεται για κάθε φάση διασύνδεσης των νησιών ή των νησιωτικών συστημάτων.

11. Ο παραγωγός δεν επωμίζεται το κόστος κατασκευής του υποθαλάσσιου καλωδίου και των αναγκαίων υποδομών αυτού.

12. Στις εν λόγω Ομάδες Έργων ΑΠΕ επιτρέπεται η τροποποίηση της ισχύος των Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων των επιμέρους έργων τους, υπό τον όρο ότι η συνολική ισχύς των εκδιδόμενων Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων δεν υπερβαίνει τη συνολική ισχύ της Βεβαίωσης Δέσμευσης Ισχύος που λαμβάνει η κάθε Ομάδα Έργων, κατά τα ανωτέρω, από τον ΑΔΜΗΕ.

13. Για αιολικούς σταθμούς που διαθέτουν άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που εξεδόθη προ της 1ης Ιανουαρίου 2016 ή Βεβαίωση Ειδικών Έργων που εξεδόθη προς αντικατάστασή της, με όρο υλοποίησης ανεξάρτητης υποθαλάσσιας διασύνδεσης του νησιωτικού συστήματος με το Διασυνδεδεμένο Σύστημα, που εγκαθίστανται σε αυτόνομα νησιωτικά συστήματα των οποίων η διασύνδεση με το Ηπειρωτικό Σύστημα, βάσει του εκάστοτε εγκεκριμένου Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ, προβλέπεται να ολοκληρωθεί μετά την 1η.1.2025,η διαδικασία των παραπάνω παραγράφων εκκινεί τρία (3) έτη πριν την εκτιμώμενη διασύνδεση αυτών με το ΕΣΜΗΕ βάσει του ανωτέρω Προγράμματος 

14. Το παρόν δεν εφαρμόζονται σε έργα ΑΠΕ:

α) που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της υπ’ αρ. 904/2011 απόφασης της ΡΑΕ, όπως εκάστοτε ισχύει και στην παρ. 3 του άρθρου 15 του ν. 3175/2003 (Α’ 207),

β) που εγκαθίστανται σε νησιά τα οποία είναι απευθείας διασυνδεδεμένα με το Σύστημα της ηπειρωτικής χώρας με γραμμές υψηλής τάσης τετρακοσίων (400) kV.

 www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης