Τελευταία Νέα

Ηνωμένο Βασίλειο: Πώς «νίκησαν» οι ΑΠΕ τα ορυκτά καύσιμα το 2020 - Αιολική... για φίλημα

Ηνωμένο Βασίλειο: Πώς «νίκησαν» οι ΑΠΕ τα ορυκτά καύσιμα το 2020 - Αιολική... για φίλημα
Η αιολική ενέργεια ήταν η «αιτία» του 24,1% ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας το περασμένο έτος

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρείχαν ρεκόρ 43% της ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου πέρυσι, σε σύγκριση με το 37% του 2019, σύμφωνα με στατιστικές της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η αύξηση της αιολικής ενέργειας σήμαινε ότι για πρώτη φορά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρήγαγαν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ορυκτά καύσιμα. Αυτό διαπίστωσε το Digest of UK Energy Statistics (DUKES), το οποίο δημοσιεύεται από το Υπουργείο Επιχειρήσεων, Βιομηχανίας και Βιομηχανικής Στρατηγικής (BEIS).

Τα ενδιαφέροντα στοιχεία

Η αιολική ενέργεια ήταν η «αιτία» του 24,1% ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου το 2020, με το 13% να προέρχεται από τα υπεράκτια αιολικά και το 11,1% από τα χερσαία.

Παράλληλα, η παραγωγή αιολικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 18% σε σύγκριση με το 2019, θέτοντας ένα νέο ρεκόρ στην ετήσια ποσότητα ισχύος που παρήγαγε, παρέχοντας 75,7 TWh, από 64TWh το 2019.Η έκθεση τονίζει το γεγονός ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια παρήγαγε 29% περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια το 2020 από ό, τι το προηγούμενο έτος.

Μείωση των ορυκτών καυσίμων και το ρεκόρ

Η παραγωγή ορυκτών καυσίμων μειώθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα το 2020, παρέχοντας το 37,7% της ηλεκτρικής ενέργειας. Το φυσικό αέριο παρήγαγε 35,7% ενώ ο άνθρακας μειώθηκε μόλις στο 1,8%. Η έκθεση υπογραμμίζει το γεγονός ότι υπήρξαν αρκετές σημαντικές περίοδοι το 2020 όταν δεν υπήρχε παραγωγή ενέργειας από άνθρακα στη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου ρεκόρ για 67 ημέρες μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.

Ωστόσο, η αύξηση της νέας ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνέχισε να επιβραδύνεται με προσθήκη μόλις 1 GW το 2020, το χαμηλότερο από το 2007.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της RenewableUK, Dan McGrail, δήλωσε: «Αυτή είναι μια ασυνήθιστη είδηση ​​το έτος ότι το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη διεθνή σύνοδο κορυφής για την κλιματική αλλαγή εδώ και χρόνια. Αυτό δείχνει ότι η χώρα διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να γίνονται η κυρίαρχη πηγή νέας παραγωγής ενέργειας - ξεπερνώντας τα ορυκτά καύσιμα για πρώτη χρονιά και θέτοντας νέα υψηλά ρεκόρ σε όλους τους τομείς.

Ωστόσο, πρέπει να κινηθούμε ακόμη πιο γρήγορα και να απαλλαγούμε από τον άνθρακα στον τομέα της ενέργειας έως το 2035»

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης