Ηνωμένο Βασίλειο: Κρατικά κονδύλια για έργο πράσινου υδρογόνου 20 MW

Ηνωμένο Βασίλειο: Κρατικά κονδύλια για έργο πράσινου υδρογόνου 20 MW
Η παραγωγή πράσινου υδρογόνου αναμένεται έως το 2025

Η Uniper, η Siemens Energy, η Toyota Tsusho και τα Associated British Ports (ABP) έχουν εξασφαλίσει με επιτυχία χρηματοδότηση από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μελέτη παραγωγής πράσινου υδρογόνου, με στόχο την απανθρακοποίηση του λιμανιού Immingham.

Η συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση θα βοηθήσει στην ανάπτυξη περίπου 20 MW παραγωγής πράσινου υδρογόνου για χρήση στο λιμάνι. Αυτό θα γίνει είτε ως άμεση αντικατάσταση του ντίζελ και του βαρύ μαζούτ, είτε για την παραγωγή καθαρών καυσίμων μεταφοράς.

Στόχος φυσικά είναι η αντιμετώπιση της πρόκλησης της ναυτιλιακής απανθρακοποίησης. Το Immingham θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα για την απορρόφηση υδρογόνου ως εναλλακτική λύση στα ορυκτά καύσιμα σε ολόκληρο τον θαλάσσιο τομέα.

Οι σκοποί της μελέτης

Στην παρούσα φάση, οι εταιρείες θα αναλάβουν μια πλήρη μελέτη σκοπιμότητας για το «Project Mayflower». Η μελέτη θα αναθεωρήσει την τεχνική και οικονομική σκοπιμότητα της μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου λιμένων με υδρογόνο και θα αναπτύξει ένα σαφές σχέδιο για μελλοντική ανάπτυξη.

Θα αξιολογήσει επίσης βασικούς τομείς που περιλαμβάνουν τη μετατροπή της υπάρχουσας υποδομής, την παραγωγή και αποθήκευση υδρογόνου και πιθανές τελικές χρήσεις πράσινου υδρογόνου εντός και γύρω από το λιμάνι. Η παραγωγή πράσινου υδρογόνου αναμένεται έως το 2025.

Οι τοποθετήσεις των πλευρών

Ο πρόεδρος της Uniper, Mike Lockett δήλωσε: «Αυτά είναι εξαιρετικά νέα. Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που θα είμαστε τώρα σε θέση να προχωρήσουμε τη μελέτη σκοπιμότητας, με τους συνεργάτες μας, σε αυτόν τον πρωτοποριακό τομέα. Πιστεύουμε ότι το υδρογόνο θα μπορούσε να είναι μια ιδανική λύση για να καταστεί δυνατή η απαλλαγή από άνθρακα σε τομείς όπως οι μεταφορές, η βαριά βιομηχανία και η ναυτιλία».

Ο αντιπρόεδρος της Siemens Energy για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, Steve Scrimshaw, πρόσθεσε: «Η εξασφάλιση αυτής της χρηματοδότησης σημαίνει ότι θα είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε το πλήρες δυναμικό απορρόφησης του υδρογόνου στη θάλασσα, το οποίο έχει τη δυνατότητα να αναπαραχθεί σε άλλα λιμάνια σε όλο τον κόσμο».

Ο διευθύνων σύμβουλος των Associated British Ports, Henrik Pedersen δήλωσε: «Αυτή η επιτυχής προσφορά είναι ένα συναρπαστικό και σημαντικό βήμα στο ταξίδι του Ηνωμένου Βασιλείου στο Net Zero. Πιστεύουμε ότι το υδρογόνο θα αλλάξει τις ισορροπίες και είμαστε χαρούμενοι που το λιμάνι του Immingham μπορεί να παίξει πρωτοποριακό ρόλο».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης