Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Συμφωνίες για τα πρώτα PPAs - Πως λειτουργεί το νέο μοντέλο ηλεκτροδότησης της βιομηχανίας

Συμφωνίες για τα πρώτα PPAs - Πως λειτουργεί το νέο μοντέλο ηλεκτροδότησης της βιομηχανίας
Την υπογραφή δύο διμερών συμβολαίων πρόκειται να ανακοινώσει η εταιρεία Ήρων

Πολύ κοντά σε συμφωνία για την υπογραφή διμερών συμβολαίων με δύο μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές βρίσκεται η εταιρία Ήρων του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα.
Όπως μάλιστα δήλωσε ο πρόεδρος της Ήρων κ. Γιώργος Κούβαρης σε ημερίδα που διοργάνωσε ο ΣΒΕ στη Θεσσαλονίκη με θέμα "Bιομηχανία και ενεργειακό κόστος" είναι πολύ πιθανό οι συμφωνίες να ανακοινωθούν σύντομα έπειτα από συνεννόηση και με τους πελάτες τους. Πρόκειται για πράσινη ενέργεια, που θα παράγεται από την Τέρνα Ενεργειακή.
Τα διμερή συμβόλαια προβάλλονται από την πλευρά των παραγωγών-προμηθευτών ως ένα ένα εργαλείο που μπορεί να προσφέρει στην βιομηχανία διαχείριση ρίσκου από τις διακυμάνσεις των τιμών ρεύματος, αφού και η εγχώρια αγορά μετά την λειτουργία του target model αποκτά χρηματιστηριακά χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος προέκρινε και τον ενεργειακό συμψηφισμό (net metering), με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στο χώρο της κατανάλωσης και την απαλλαγή με αυτό τον τρόπο του κόστους μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας .

Το νέο μοντέλο ηλεκτροδότησης

Τα διμερή συμβόλαια υπέδειξε στη βιομηχανία ως εργαλείο μείωσης του ενεργειακού κόστους και ο διευθύνων σύμβουλος της Elpedison κ. Νικόλαος Ζαχαριάδης, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Mytilineos, η οποία διαθέτει ένα διαφοροποιημένο μείγμα παραγωγής από φυσικό αέριο και απε. Οι επαφές και ζυμώσεις μεταξύ προμηθευτών , νέων επενδυτών ΑΠΕ που μέσω των διμερών συμβολαίων διασφαλίζουν χρηματοδότηση και μεγάλων καταναλωτών έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα και φαίνεται ότι η τρέχουσα κρίση θα επιταχύνει και θα φέρει πιο κοντά τέτοιες συμφωνίες, καθώς οι βιομηχανικοί καταναλωτές δείχνουν να συνειδητοποιούν για πρώτη φορά την ανάγκη θωράκισης έναντι των υψηλών διακυμάνσεων των τιμών. Το νέο μοντέλο ηλεκτροδότησης της βιομηχανίας, όπως προέκυψε από τη συζήτηση στην ημερίδα του ΣΒΕ θα περιλαμβάνει μια μακροχρόνια σύμβαση με σταθερό και κυμαινόμενο κόστος ρεύματος και συμπληρωματικά την αξιοποίηση νέων εργαλείων, όπως τα παράγωγα που όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας κ. Γιώργος Ιωάννου , θα αυξηθούν με τα νέα προϊόντα που θα βγάλει η ΔΕΗ μετά την απόφαση της ΕΕ για το αντιτράστ στο λιγνίτη.

Αυτό που έχει σημασία επίσης να τονιστεί και επισημάνθηκε από τον πρόεδρο της ΡΑΕ κ. Αθανάσιο Δαγούμα είναι ότι οι ΑΠΕ από μόνες τους χωρίς αποθήκευση δεν αποτελούν αξιόπιστη πηγή ενέργειας για την βιομηχανία. Σε ότι αφορά τέλος τη δυνατότητα μείωσης του ενεργειακού κόστους μέσω του (net metering) φαίνεται να λειτουργεί ανασταλτικά ο παράγοντας δίκτυα, αφού σε πολλές περιοχές είναι κορεσμένα και δεν μπορούν να υποστηρίξουν νέα παραγωγή από φωτοβολταϊκά. Εκπρόσωποι της βιομηχανίας μετέφεραν στην ημερίδα την εμπειρία τους από αιτήσεις που έκαναν στον ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και απορρίφτηκαν λόγω κορεσμού δικτύου. Το ζήτημα του κορεσμού του δικτύου απασχολεί γενικότερα πέραν των επενδυτών και την ΡΑΕ και τους Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) στα γραφεία των οποίων βρίσκονται παρκαρισμένες χιλιάδες αιτήσεις για νέους όρους σύνδεσης.

Μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022 οι υψηλές τιμές

Η ημερίδα ανέδειξε τις τραγικές διαστάσεις που παίρνει το ζήτημα του ενεργειακού κόστους και οι επιπτώσεις του στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και προϊόντων στην παρούσα συγκυρία της πρωτοφανούς αύξησης των τιμών ρεύματος, οι οποίες όπως εκτιμήθηκε δεν πρόκειται να αποκλιμακωθούν πριν το πρώτο εξάμηνο του 2022. Είναι ενδεικτική η δήλωση του προέδρου του ΣΒΕ κ. Αθανάσιου Σαββάκη. Όπως είπε, οι ελληνικές επιχειρήσεις ''που είδαν να αυξάνονται οι εξαγωγές τους εν μέσω υγειονομικής κρίσης είτε θα συνεχίσουν να εκτελούν τα συμβόλαιά τους αντιμετωπίζοντας τεράστιες ζημιές εξαιτίας της αύξησης του κόστους ενέργειας είτε θα αναγκαστούν να μην εκτελέσουν τις συμφωνίες τους και να βρεθούν αναξιόπιστες στη διεθνή αγορά'' .

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης