Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Έκθεση: Είσοδος των ρομπότ στις ΑΠΕ και πιθανές στο βάθος... απολύσεις - Βίντεο

Έκθεση: Είσοδος των ρομπότ στις ΑΠΕ και πιθανές στο βάθος... απολύσεις - Βίντεο
Σημαντικές προβλέψεις από την έκθεση της ORE Catapult για το μέλλον των ΑΠΕ υπό την επίβλεψη της τεχνολογίας

Εξελίσσεται με ραγδαίο ρυθμό η καινοτομία σε κάθε είδος της ανθρώπινης δραστηριότητας. Σε αυτή τη συνθήκη δεν γίνεται να μην συμπεριλαμβάνονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.  Αυτόνομα ρομπότ που σέρνονται κατά μήκος των λεπίδων τουρμπίνας, ρομπότ καθαρισμού ηλιακών συλλεκτών και ρομπότ-drone είναι μερικές από τις νέες υπηρεσίες της τεχνολογίας και αναμένεται να οδηγήσουν την παγκόσμια αγορά ρομποτικής σε αξία 15,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2050, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Η έκθεση «ORE Catapult»  δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα για λογαριασμό του Ηνωμένου Βασιλείου και επιδιώκει να αυξήσει το ενδιαφέρον για τις μελλοντικές δυνατότητες της αγοράς ρομποτικής και αυτόνομων συστημάτων (RAS) στη βιομηχανία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Η ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας αποτελεί μια αξιοσημείωτη ευκαιρία για τη ρομποτική και τα αυτόνομα συστήματα», δήλωσε ο Gavin Smart, επικεφαλής της Analysis & Insights στο ORE Catapult και συγγραφέας της νέας έκθεσης. Μάλιστα, αξιοσημείωτη εφαρμογή της ρομποτικής τεχνολογίας είναι ο ρόλος της στη διαχείριση ανεμογεννητριών., καθώς βάζει τέλος στις επικίνδυνες αποστολές των ανθρώπων με τις εργασίες συντήρησης.

Το «παρών» των εταιρειών στη νέα σελίδα

Σημειώνεται ότι ο ισπανικός γίγαντας ανεμογεννητριών Siemens Gamesa ερευνούσε ακριβώς αυτό το είδος ρομποτικής τεχνολογίας το 2018. Μια άλλη εταιρεία, η Helical Robotics, αποκάλυψε το περασμένο  2013 μια ρομποτική πλατφόρμα που θα μπορούσε να εκτελέσει επιθεώρηση και συντήρηση ανεμογεννητριών. Μια βρετανική εταιρεία, η BladeBug, χρησιμοποιεί επίσης μικρά ρομπότ για να βοηθήσει στη συντήρηση τουρμπίνας.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η ιαπωνική εταιρεία μπαταριών ηλεκτρικής ενέργειας PowerX αποκάλυψε τα σχέδιά της να κατασκευάσει αυτόνομα πλοία με μπαταρίες για τη μεταφορά υπεράκτιων αιολικών καλωδίων.

Οι εκτιμήσεις της έκθεσης

Ωστόσο, η ORE Catapult πιστεύει ότι, έως το 2030, η παγκόσμια αγορά RAS θα έχει αυξηθεί σε 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, προτού αυξηθεί περαιτέρω σε αξία σε 15,8 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2050. Η έκθεση βλέπει τις τεχνολογίες RAS να παίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο καθώς η υπεράκτια αιολική ικανότητα εκτινάσσεται στα ύψη τις επόμενες δεκαετίες.

Όσο αυξάνεται η χωρητικότητα, τα αιολικά πάρκα θα βρίσκονται σε βαθύτερα, πιο απομακρυσμένα και συχνά πιο δύσκολα νερά, απαιτώντας ασφαλέστερη πρόσβαση για τους ανθρώπους και παρουσιάζοντας στη βιομηχανία μια σημαντική πρόκληση. Σύμφωνα με την ORE Catapult, η παγκόσμια χερσαία και υπεράκτια αιολική αγορά O&M θα αυξηθεί από 96 δισεκατομμύρια δολάρια το 2030 σε 226 δισεκατομμύρια δολάρια το 2050.

Και ενώ η ρομποτική θα πάρει ένα σημαντικό μερίδιο αυτής της τιμής, η έκθεση αναμένει επίσης ότι οι τεχνολογίες RAS θα συνδυαστούν επίσης με δεδομένα και ψηφιακές λύσεις και άλλες μορφές O&M για να αυξήσουν αυτό το μερίδιο αγοράς. Τέλος, η βιομηχανία υπεράκτιων πλατφορμών βρίσκεται υπό συνεχή πίεση για να καταστεί πιο αποτελεσματική. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απολύσεις αφού θα υπάρχει μειωμένη ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού.


 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης