Τελευταία Νέα

EY: Η Ελλάδα στις 30 κορυφαίες αγορές εταιρικών PPA και στην 24η θέση ελκυστικότητας επενδύσεων ΑΠΕ

EY: Η Ελλάδα στις 30 κορυφαίες αγορές εταιρικών PPA και στην 24η θέση ελκυστικότητας επενδύσεων ΑΠΕ
Η έκθεση της Ernst & Υoung δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις μεταρρυθμίσεις των αδειοδοτήσεων, επισημαίνει όμως και τις αδυναμίες του συστήματος

Μεταξύ των 30 κορυφαίων αγορών εταιρικών PPA της EY βρίσκεται η χώρα μας, η οποία καταλαμβάνει την 23η θέση .
Καθώς η περιβαλλοντική και κοινωνική διακυβέρνηση (ESG) έχει ανέβει στην κορυφή της ατζέντας για τις εταιρείες και τους επενδυτές, τα εταιρικά PPAs αναδεικνύονται ως βασικός μοχλός ανάπτυξης καθαρής ενέργειας.
Μόνο πέρυσι, αγοράστηκε ενέργεια που αντιστοιχεί σε νούμερα ρεκόρ 23,7 GW  από ανανεώσιμες πηγές μέσω εταιρικών PPAs
Αυτό οφείλεται στην ικανότητά της παραγωγής αυτής να αποδεικνύει τα πράσινα διαπιστευτήρια ενός οργανισμού, ενώ παρέχει στους προγραμματιστές μια ασφαλή ροή εσόδων για αποπληρωμή του κόστους  χρηματοδότησης ενός νέου έργου. Ο νέος δείκτης PPA της EY - που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην έκδοση του RECAI, δηλαδή Renewable Energy Country Attraction Index  χρησιμοποιεί βασικές παραμέτρους από τέσσερις πυλώνες για να αναλύσει και να κατατάξει το δυναμικό ανάπτυξης της εταιρικής αγοράς PPA μιας χώρας.
Στον κλάδο των PPA την πρώτη θέση κατέχει η Ισπανία, ακολουθούμενη από ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Αυστραλία.
Η Ελλάδα παραμένει πίσω από Κολομβία, Αίγυπτο, Μαρόκο, Πορτογαλία, στοιχείο που δείχνει και πόσο έδαφος έχει χάσει πριν την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αντίστοιχα στον συνολικό δείκτη Renewable Energy Country Attraction Index ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Γαλλία, Βρετανία ηγούνται με την Ελλάδα 24η πίσω από Δανία, Μαρόκο, Ισραήλ, Σουηδία, Αίγυπτο, Πολωνία, Πορτογαλία. Και εδώ φαίνεται ότι είμαστε σε χειρότερη θέση ελκυστικότητας επενδύσεων έναντι χωρών, που διαθέτουν σαφώς λιγότερα φυσικά πλεονεκτήματα από εμάς.

Ελλάδα: οι μεταρρυθμίσεις του καθεστώτος αδειοδότησης πυροδοτούν ρεκόρ

Η Ernst & Υoung προχωρά σε μια αποτίμηση των μεταρρυθμίσεων στην ελληνική αγορά ΑΠΕ, όπου φαίνεται τι επικροτεί και που επισημαίνει τις σχτικές αδυναμίες.
Ο τελευταίος διαγωνισμός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ελλάδας τον Μάιο είχε ως αποτέλεσμα την ανάθεση συμβάσεων 350 MW σε φωτοβολταϊκά έργα έως 20 MW, με μέση χρέωση 37,6 €/MWh.
Οι τιμές κυμάνθηκαν από 32,97 €/MWh έως 51,2 €/MWh με την προσφορά της Egnatia Group για ηλιακό πάρκο 19,3 MW να σημειώνει ένα νέο χαμηλό ρεκόρ για την ελληνική αγορά. Συνολικά, η εταιρεία έλαβε 130MW, ενώ η EcoSolar κέρδισε 90MW.
Για τα έργα αιολικής ενέργειας δεν έγινε καμία σύμβαση. Ο επιτυχημένος διαγωνισμός είχε 126 έργα, συνολικού ύψους σχεδόν 1,1 GW, που ανταγωνίζονταν μεταξύ τους.
Ο σκληρός ανταγωνισμός για τις συμβάσεις ήταν ευπρόσδεκτος μετά την υπογραφή των προηγούμενων προσφορών. Σύμφωνα με το προηγούμενο καθεστώς, η Ελληνική Ρυθμιστική Αρχή για την Ενέργεια (RAE) ήταν υποχρεωμένη να επεξεργαστεί τις άδειες παραγωγής όλων των έργων, με αποτέλεσμα μια συσσώρευση αιτήσεων που ξεπέρασε τα 6GW.
Αυτό οδήγησε σε λίγα μόνο έργα που απέκτησαν άδεια παραγωγής, με αποτέλεσμα την υποεγγραφή των προσφορών και την αποτυχία επίτευξης ολόκληρου της δυναμικής ισχύος που διατίθεται.
Η περσινή μεταρρύθμιση του καθεστώτος αδειοδότησης της Ελλάδας σε μια ταχεία ψηφιοποιημένη διαδικασία ήταν ο βασικός μοχλός για τη βελτίωση των προοπτικών της αγοράς.

Εν μέσω έκρηξης των αιτήσεων άδειας παραγωγής μετά από απλοποίηση του συστήματος τον Σεπτέμβριο του 2019, η Ελλάδα πέρασε νομοθεσία που απαιτεί από τους ενδιαφερομένους να υποβάλουν εγγυητικές μαζί με την αίτηση για άδεια.

Όλες οι νέες προσφορές, καθώς και αυτές που κατατέθηκαν τους τελευταίους 18 μήνες, πρέπει να περιλαμβάνουν εγγυητικές επιστολές ύψους 35.000 ευρώ ανά MW. Από την αναδιάρθρωση της αδειοδότησης, η ΡAE έλαβε αιτήσεις άνω των 85 GW, αυξάνοντας τον προγραμματισμό για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εντός της Ελλάδας σε νούμερο άνω των 100 GW.
Ένα σημαντικό μέρος των αιτήσεων πιστεύεται ότι είναι κερδοσκοπικές κινήσεις από άπειρους.
Τα 100GW+ στο σύστημα αδειοδότησης υπερβαίνουν κατά πολύ τα 19 GW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που χρειάζεται η χώρα για να επιτύχει τουλάχιστον το στόχο της για το 2030, που είναι 61% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας.

1_59.JPG

Κάτω Χώρες: H τεχνολογία δίνει ώθηση στο πράσινο υδρογόνο

Οι Κάτω Χώρες παρουσιάστηκαν ως ηγέτες της αγοράς για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου από τη Fitch Solutions,που επαινούν την προηγμένη κανονιστική, πολιτική και στρατηγική υποστήριξή τους. Με σχεδόν 300 εταιρίες τεχνολογίας υδρογόνου που λειτουργούν ήδη στη χώρα και συστάδες στα λιμάνια του Άμστερνταμ και του Ρότερνταμ, η Ολλανδία είναι ένα βήμα μπροστά από πολλούς από τους Ευρωπαίους γείτονές της σε αυτήν την εκκολαπτόμενη βιομηχανία.
Πρωταρχικές εξελίξεις αφορούν το NortH2, ένα υπεράκτιο έργο υδρογόνου 10GW στη Βόρεια Θάλασσα που αναπτύσσεται από μια κοινοπραξία της Equinor, της Ολλανδικής εταιρείας δικτύου αερίου Gasunie, της RWE και της Shell.
Το έργο, το οποίο θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου στον κόσμο, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε φάση μελέτης. Τον Σεπτέμβριο του 2021, κυκλοφόρησαν επίσης νέα για μια νέα παραγωγή υδρογόνου εγκατάστασης στο λιμάνι του Ρότερνταμ με την Uniper να αναπτύσσει εγκατάσταση ηλεκτρολύτη 100MW στη θέση Maasvlakte. Μια επενδυτική απόφαση θα ληφθεί το 2022 και η εγκατάσταση θα μπορούσε δυνητικά να κλιμακωθεί σε μονάδα 500MW

2_68.JPG


Ηνωμένο Βασίλειο: Ο μεγαλύτερος κύκλος CfD για τις ΑΠΕ

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε 265 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας (366 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για τον μεγαλύτερη ανάπτυξη των  λεγομένων συμβάσεων διαφοράς (CfD), καθώς επιδιώκει να επιτύχει ρεκόρ επιπλέον δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πρόκειται για μακροχρόνιες συμβάσεις μεταξύ ενός παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας  και συμβολαίων χαμηλής εκομπής ρύπων, που εξασφαλίζουν μακροχρόνιες τιμές σε μια συγκεκριμένη τιμή για την προστασία από τις διακυμάνσεις.
Το πρόγραμμα συνέβαλε καθοριστικά στην επένδυση στην πράσινη ενέργεια, στην παροχή κινήτρων, διασφαλίζοντας προστασία από τις ασταθείς τιμές ενέργειας για τους κατασκευαστές έργων με υψηλό αρχικό κόστος. Τα υπεράκτια αιολικά θα είναι ο περισσότερο ωφελημένος κλάδος, με 200 εκατομμύρια λίρες (276 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) να διατίθενται για την υποστήριξη έργων.
Οι αναδυόμενες ανανεώσιμες τεχνολογίες αποσπούν 55 εκατομμύρια λίρες (76 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), εκ των οποίων 24 εκατομμύρια λίρες (33 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) θα διοχευτευθούν για πλωτά υπεράκτια αιολικά έργα. Επιπλέον 10 εκατομμύρια λίρες θα διατίθενται για καθιερωμένες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της χερσαίας αιολικής, ηλιακής και υδροηλεκτρικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης