Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Έκθεση της IRENA: Στα 12 εκατ. έφτασαν οι θέσεις εργασίας το 2020 - Ποιες χώρες οδηγούν την «κούρσα»

Έκθεση της IRENA: Στα 12 εκατ. έφτασαν οι θέσεις εργασίας το 2020 - Ποιες χώρες οδηγούν την «κούρσα»
Οι θέσεις εργασίας στον τομέα της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας συνέχισαν να οδηγούν στην παγκόσμια αύξηση της απασχόλησης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Η απασχόληση στον τομέα της καθαρής ενέργειας έφτασε τα 12 εκατ. σε παγκόσμιο επίπεδο, 500.000 υψηλότερα από το 2019, σύμφωνα με νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA). Ειδικότερα, η έκθεση «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θέσεις εργασίας: Ετήσια επισκόπηση 2021» – εκπονήθηκε σε συνεργασία με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Οι θέσεις εργασίας στον τομέα της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας συνέχισαν να οδηγούν στην παγκόσμια αύξηση της απασχόλησης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αντιπροσωπεύοντας συνολικά 4 εκατομμύρια και 1,25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, αντίστοιχα. Η απασχόληση στα υγρά βιοκαύσιμα μειώθηκε καθώς η ζήτηση για καύσιμα μεταφορών ελαττώθηκε.

Οι χώρες

Η Κίνα κατείχε μερίδιο 39% στις θέσεις εργασίας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παγκοσμίως το 2020, ακολουθούμενη από τη Βραζιλία, την Ινδία, τις ΗΠΑ και τα μέλη της ΕΕ. Μάλιστα, η έκθεση επιβεβαίωσε ότι ο Covid-19 προκάλεσε καθυστερήσεις και διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Οι επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας διαφοροποιούνται ανάλογα με τη χώρα, ανέφεραν οι IRENA και ILO.

Ο γενικός διευθυντής του IRENA, Francesco La Camera, δήλωσε: «Η ικανότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να δημιουργεί θέσεις εργασίας και να επιτυγχάνει τους κλιματικούς στόχους είναι αναμφισβήτητη. Με το COP26 μπροστά μας, οι κυβερνήσεις πρέπει να αυξήσουν τη φιλοδοξία τους να φτάσουν το καθαρό μηδέν».

Ο γενικός διευθυντής της ILO, Guy Ryder τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «Η περιβαλλοντική βιωσιμότητα και η δημιουργία θέσεων εργασίας μπορούν να συμβαδίζουν».

Το συμπέρασμα

Σύμφωνα με τις IRENA και ILO, η ενεργειακή μετάβαση μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας σε σύγκριση με αυτές που θα χαθούν. Ένα παγκόσμιο σενάριο βιωσιμότητας της ILO έως το 2030 εκτιμά ότι οι 24-25 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας θα ξεπεράσουν κατά πολύ τις απώλειες μεταξύ 6 και 7 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Το World Energy Transitions Outlook της IRENA προβλέπει ότι ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μπορούσε να απασχολήσει 43 εκατομμύρια έως το 2050.

www.worldenergnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης