Τελευταία Νέα

Δαγούμας (ΡΑΕ): Στα 14,3 GW οι άδειες μονάδων αποθήκευσης - Ανάθεση μελέτης για τα διμερή PPAs

Δαγούμας (ΡΑΕ): Στα 14,3 GW οι άδειες μονάδων αποθήκευσης - Ανάθεση μελέτης για τα διμερή PPAs
Συνολικά 14 έργα αντλησιοταμίευσης, συνολικής ισχύος 3.037 MW έχουν λάβει άδεια παραγωγής και αποθήκευσης χωρίς αυτά της ΤΕΡΝΑ
Στα 14, 3 GW έφτασε η αδειοδότηση μονάδων αποθήκευσης, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Αθανάσιος Δαγούμας, μιλώντας στο 25ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη», που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο επικεφαλής της Αρχής, οι άδειες παραγωγής και αποθήκευσης για μονάδες «καθαρής αποθήκευσης» φτάνουν τις 120 για συνολική ισχύ 9.640,9 MW ενώ για σταθμούς που συνδυάζουν αποθήκευση με έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) τις 47, συνολικής ισχύος 1.672,8 MW.

Τα στοιχεία της ΡΑΕ αποτυπώνουν και το μεγάλο ενδιαφέρον για την τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης. Σύμφωνα με τον κ. Δαγούμα, συνολικά 14 έργα αντλησιοταμίευσης, συνολικής ισχύος 3.037 MW έχουν λάβει άδεια παραγωγής και αποθήκευσης, δίχως σε αυτά να περιλαμβάνονται ώριμα έργα όπως είναι της TEΡΝΑ στην Αμφιλοχία των 680 MW και άλλα 700 MW της ΔΕΗΑΝ. Είναι αξιοσημείωτο ότι η ΤΕΡΝΑ σε φάση αδειοδοτικής ωρίμανσης διαθέτει συστήματα υβριδικών έργων και έργων αποθήκευσης, κυρίως αντλησιοταμίευσης συνολικής ισχύος 3.500 MW, μαζί με εκείνο της Αμφιλοχίας.

Επιπλέον, ο κ. Δαγούμας έδωσε αναλυτικά στοιχεία για τα 95 GW των συνολικά 5.542 έργων ΑΠΕ που έχουν πάρει βεβαιώσεις παραγωγού και άδειες παραγωγής. Ειδικότερα, πρόκειται για 1.983 αιολικά έργα, συνολικής ισχύος 32,9 GW, για δύο παλαιότερα θαλάσσια αιολικά 714 MW που είχαν «παγώσει» (του ομίλου Κοπελούζου και της ΤΕΡΝΑ) για 2.706 φωτοβολταϊκά έργα (59 GW), για 45 ηλιοθερμικά έργα (223 MW), για 540 μικρά υδροηλεκτρικά (1.073 MW), για 100 μονάδες βιομάζας (462 MW) και για 166 υβριδικά έργα σε μη διασυνδεδεμένα νησιά (1,14 GW).

Πως κατανέμονται οι άδειες παραγωγού

Τα έργα ΑΠΕ σε λειτουργία είναι σήμερα στα 8,2 GW εκ των οποίων 7,7 GW βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα και 472 MW στα νησιά. Τα περισσότερα, δηλαδή 4,3 GW είναι αιολικά, τα 3 GW φωτοβολταϊκά, 381,5 MW φωτοβολταϊκά στις στέγες, 245,3 MW μικρά υδροηλεκτρικά, 105 MW βιομάζα και 2,8 MW υβριδικά στα νησιά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΡΑΕ, η αδειοδότηση από την Αρχή κρίνεται ιδιαιτέρως αποτελεσματική, διαπιστώνεται όμως καθυστέρηση στην έκδοση όρων σύνδεσης και σχετικών επενδύσεων, γι΄ αυτό δρομολογείται, σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ και τους Διαχειριστές, επιτάχυνση, με πιθανές νομοθετικές ρυθμίσεις από το υπουργείο. Επιπλέον, ο κ. Δαγούμας αναφέρθηκε στην ανάθεση μελέτης στις αρχές του 2022, η οποία θα προωθηθεί για γνωμοδότηση στο ΥΠΕΝ, για διαγωνιστικές διαδικασίες που να ωθούν σε εταιρικά και εμπορικά διμερή συμβόλαια (PPAs).

Ακόμη, σύμφωνα με τον ίδιο, θα δρομολογηθεί η επιτάχυνση της ανάληψης υποχρεώσεων εξισορρόπησης των ΑΠΕ και συμμετοχής της ζήτησης, καθώς επηρεάζουν την αγορά, αλλά και τη χρήση φυσικών πόρων (ΥΗΣ) και την επάρκεια. Ο κ. Δαγούμας επεσήμανε τέλος, την επιτακτική ανάγκη άμεσης δρομολόγησης προσλήψεων στη ΡΑΕ καθώς μόνο το 2021 έχουν αποχωρήσει 21 στελέχη της από τα περίπου 100 συνολικά. Όπως είπε, «η αγορά έχει ανοίξει και απορροφά τα στελέχη μας με πολλαπλάσιους μισθούς. Ευελπιστούμε στην υλοποίηση της δέσμευσης της Πολιτείας για επίλυση του μισθολογικού».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης