Τα ραντεβού των Νορβηγών για υπεράκτια αιολικά στο Αιγαίο - Ποιές περιοχές προκρίνονται για τα 40+10 GW

Τα ραντεβού των Νορβηγών για υπεράκτια αιολικά στο Αιγαίο - Ποιές περιοχές προκρίνονται για τα 40+10 GW
Τα κριτήρια επιλογής για τους επενδυτές - Ποιούς θα δει το NOWC

«Κάβο» στην Αθήνας ρίχνει σήμερα 6/12 και αύριο το μεγαλύτερο cluster στον κλάδο της θαλάσσιας αιολική ενέργειας στον κόσμο, το εθνικό επιχειρηματικό δίκτυο της Νορβηγίας, το Norwegian Offshore Wind Cluster (NOWC). Σήμερα έχουν προγραμματιστεί επαφές με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου καθώς και με τη διοίκηση της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Όσο για αύριο Τρίτη 7/12 το πρόγραμμα των Νορβηγών είναι πυκνό καθώς έχουν προγραμματιστεί Β2Β συναντήσεις με εκπροσώπους ελληνικών ενεργειακών ομίλων που σχεδιάζουν επενδύσεις στις ελληνικές θάλασσας.
Ειδικότερα, έχουν κλειστεί ραντεβού με τις ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Κοπελούζο, Intrakat, Ελλάκτωρ, ΕΝΤΕΚΑ, Eunice και άλλες μικρότερες εταιρείες όπως η Jasper Wind του Σπύρου Παπαδημητρίου, η ITA του Αντώνη Γερασίμου, η RF Energy της οικογένειας Ρέστη και της FG Europe (Γ. Φειδάκης) και Resinvest του κ. Δημήτρη Καραγκουλέ, η οποία όπως διαδίδεται στην αγορά έχει ήδη δώσει τα …χέρια με νορβηγική εταιρεία για κοινές επενδύσεις.

Το NOWC που για ένα διήμερο έχει δέσει …άγκυρα στην Αθήνα αριθμεί περισσότερες από 300 εταιρίες μέλη, μεταξύ των οποίων και ο κολοσσός Equinor (μετεξέλιξη της πετρελαϊκής Statoil), που καλύπτουν ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού.

Μαγνήτης για τις ελληνικές θάλασσες αποτελεί η ανακοίνωση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για την εγκατάσταση πλωτών αιολικών ισχύος 2 GW έως το 2030 , που αντιστοιχούν σε επενδύσεις ύψους 6 δισ. ευρώ αλλά και το ότι βρίσκεται στα σκαριά το θεσμικό πλαίσιο, που θα ανοίξει το δρόμο για τα καινοτόμα έργα και το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός του μήνα ώστε στα τέλη του 2022 να προκηρυχθούν οι πρώτες παραχωρήσεις περιοχών.

Στόχος του ενεργειακού επιτελείου της κυβέρνησης είναι, αφού ωριμάσουν οι αδειοδοτικές διαδικασίες, να προκηρυχτεί από τη ΡΑΕ ο πρώτος διαγωνισμός εντός του 2026. Το εντονότερο ενδιαφέρον καταγράφεται για τις περιοχές των Κυκλάδων, του Βορείου Αιγαίου, των Δωδεκανήσων και της Κρήτης όπου το αιολικό δυναμικό είναι υψηλό. Μάλιστα, όπως αναφέρουν στελέχη του ΥΠΕΝ, ήδη έχει γίνει ένα πρώτο «ξεκαθάρισμα» στις περιοχές που πρέπει να αποκλειστούν σε συνεργασία με τα υπουργεία Άμυνας, Ναυτιλίας, Πολιτισμού, Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το δυναμικό, οι περιοχές αδειοδότησης και τα κριτήρια

Μάλιστα, σύμφωνα με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, οι συγκεκριμένες περιοχές «χωρούν» θαλάσσια αιολικά πάρκα έως και 40 GW πλωτά και άλλα 10 GW σταθερού πυθμένα.
Το δυναμικό αυτό προέκυψε μετά από λεπτομερή χαρτογράφηση των ελληνικών θαλασσών σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής της Κυριακής και η προεργασία έχει ολοκληρωθεί από την γεν. γραμματέα  Αλεξάνδρα Σδούκου που έχει και την κεντρική ευθύνη του σχεδιασμού. Έλαβε υπόψη της πάνω από 50 κριτήρια (περιβαλλοντικά, χωροταξικά, οικονομικά, κοινωνικά και γεωπολιτικά) που καθορίστηκαν μετά από ένα μακρύ θεσμικό διάλογο με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς που έχουν αρμοδιότητα για την διαχείριση και εκμετάλλευση του θαλάσσιου χώρου. Οι βέλτιστες περιοχές, εντοπίζονται σύμφωνα με αυτή την πρώτη χαρτογράφηση, στις Κυκλάδες, στο Βόρειο Αιγαίο , μεταξύ Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου, στα Δωδεκάνησα, στον άξονα Ικαρίας – Πάτμου – Λέρου καθώς και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου.


Ο πρώτος στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση, είναι η ανάπτυξη 2 GW μέχρι το 2030. Αυτό θα γίνει μέσω ενός μοντέλου κεντρικού κατά βάση σχεδιασμού, στο οποίο το ΥΠΕΝ κατέληξε μελετώντας μοντέλα αναπτυγμένων αγορών αλλά και την εμπειρία ξένων εταιριών με δραστηριότητα στον κλάδο διεθνώς και βασικό μέλημα να  τρέξουν γρήγορα οι επενδύσεις. Με τον κεντρικό σχεδιασμό και την κατάρτιση μιας Στρατηγικής Μελέτης ανάπτυξης για το σύνολο των αξιοποιήσιμων περιοχών ,αποφεύγονται δυσάρεστες εκπλήξεις για τους επενδυτές που μπορεί να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις ή και να καταστήσουν το όλο εγχείρημα κενό γράμμα, όπως έγινε και στο παρελθόν.
Το κράτος, βάζοντας σε ένα χαρτί όλους τους περιορισμούς που θα έθεταν οι αδειοδοτούσες αρχές (υπουργεία Αμυνας, Ναυτιλίας, Πολιτισμού, Εξωτερικών, Υπηρεσίες Αεροπορίας, Διεύθυνση Αλιείας, Διεύθυνση Περιβάλλοντος κλπ) θα παραδώσει μέσω δημοπρασιών στους επενδυτές καθαρές περιοχές, παρέχοντας μεγαλύτερη επενδυτική ασφάλεια στο δρόμο για την έκδοση των περιβαλλοντικών μελετών και αδειοδοτήσεων.

Ένα επίσης βασικό κριτήριο που έλαβε υπόψη του το ΥΠΕΝ για τον καθορισμό των περιοχών είναι τα ανεμολογικά, η ένταση των ανέμων δηλαδή ως κριτήριο απόδοσης των επενδύσεων.
Το τρίτο κριτήριο ήταν το κόστος διασύνδεσης των πάρκων με το ηλεκτρικό σύστημα παράμετρος που εξετάστηκε σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος και θα αναλάβει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της νέας αγοράς.
Ένα επίσης τέλος βασικό κριτήριο που μένει ανοιχτό και θα πρέπει να οριστικοποιηθεί με την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου είναι ο καθορισμός της αποζημίωσης της παραγόμενης ενέργειας από τα θαλάσσια αιολικά πάρκα. Το ΥΠΕΝ αναζητεί την χρυσή τομή που θα καταστήσει βιώσιμες τις επενδύσεις και ταυτόχρονα δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και τον ΕΛΑΠΕ.
Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να βγει σε δημόσια διαβούλευση το θεσμικό πλαίσιο και σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο σε διάστημα ενός έτους από σήμερα θα προκηρυχθούν οι πρώτες παραχωρήσεις περιοχών.
Θα μεσολαβήσουν περίπου δύο χρόνια για να ολοκληρώσουν τις περιβαλλοντικές μελέτες τους οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για να ακολουθήσει εντός του πρώτου τριμήνου του 2026 ο πρώτος διαγωνισμός από τη ΡΑΕ.
Τη διαδικασία των παραχωρήσεων θα αναλάβει, εκτός απροόπτου η ΕΔΕΥ ως καταλληλότερος φορέας για να τρέξουν οι διαδικασίες πιο γρήγορα λόγω της προηγούμενης εμπειρίας της στις παραχωρήσεις πετρελαιοπιθανών περιοχών.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης