Γιαρέντης: Ποιές λύσεις αναζητεί ο ΔΑΠΕΕΠ για την αύξηση των εσόδων του

Γιαρέντης: Ποιές λύσεις αναζητεί ο ΔΑΠΕΕΠ για την αύξηση των εσόδων του
Έσοδο από το ΕΧΕ και τέλος για τις συμβάσεις έχει ζητήσει ο ΔΑΠΕΕΠ

Νέα έσοδα για την κάλυψη των λειτουργικών και επενδυτικών δαπανών του ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης) ώστε να ελαφρυνθούν οι παραγωγοί ΑΠΕ αναζητούνται από τη διοίκηση του Διαχειριστή. Να θυμίσουμε ότι, για το 2022 η χρέωση που καταβάλλουν οι παραγωγοί ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ στον ΔΑΠΕΕΠ θα είναι σημαντικά αυξημένη. Δηλαδή Μοναδιαία Χρέωση Παραγωγού 0,581€/MWh το 2022, έναντι 0,325€/MWh πέρυσι και 0,326 €/MWh το 2020 και το 2019.

Και σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος Δ.Σ. του ΔΑΠΕΕΠ κ. Ιωάννης Γιαρέντης, μιλώντας στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΠΕΦ, αναζητούνται τρόποι για να μειωθεί η μοναδιαία χρέωση. «Έχουμε ζητήσει από το υπουργείο και ο υπουργός το έχει δεχθεί να παίρνει ο ΔΑΠΕΕΠ ένα έσοδο από το Χρηματιστήριο των Ρύπων απευθείας. Έτσι και έσοδα για τον προϋπολογισμό θα έχουμε και δεν θα επιβαρύνουμε τους παραγωγούς», επεσήμανε ο ίδιος.


Παράλληλα, όπως επεσήμανε, ο Διαχειριστής προχωρά στην υλοποίηση μιας μελέτης στην οποία θα κοστολογηθούν συγκεκριμένες ενέργειες και υπηρεσίες. «Υπογράψαμε τον προηγούμενο χρόνο 2.000 συμβάσεις και άλλες 2.000 συμβάσεις το 2020. Σύνολο 4.000 νέες συμβάσεις τις οποίες τις επιβαρύνθηκαν όλοι οι παραγωγοί.

Έχουμε ζητήσει τη θεσμοθέτηση ενός συγκεκριμένου τέλους που θα πληρώνεται από αυτόν που θα κάνει τη σύμβαση. Θα το ορίσουμε ως ένα κόστος υπογραφής της σύμβασης, το οποίο θα ενσωματώνει τον έλεγχο των δικηγόρων, των μηχανικών, όλων των εγγράφων και το οποίο σήμερα το επιβαρύνονται και οι παλιοί παραγωγοί χωρίς να έχουν κάποια συμμετοχή. Αυτή θα είναι μια πιο δίκαιη ανακατανομή του κόστους», τόνισε ο κ. Γιαρέντης. Το ίδιο μπορεί να γίνει, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, και με την εγγραφή στο μητρώο των εγγυήσεων προέλευσης και για άλλες υπηρεσίες. «Έτσι, θα μειωθεί το μοναδιαίο κόστος ώστε να είναι δικαιότερο και ο καθένας δεν θα πληρώνει ένα στάνταρ τέλος, αλλά το κόστος για την υπηρεσία», σημείωσε.


Θα επεταθεί το ανταοδοτικό τέλος - Ισχυρός ο ΕΛΑΠΕ

Επίσης, ο κ. Γιαρέντης αναφέρθηκε στο ΕΤΜΕΑΡ και στις βιομηχανίες που κατέβαλλαν ένα ανταποδοτικό τέλος για να ενταχθούν στο σύστημα μειωμένων χρεώσεων, υποστηρίζοντας ότι θα επεκταθεί, ώστε να προστεθούν και αυτά στα έσοδα του ΔΑΠΕΕΠ και να περιοριστεί το κόστος για τους παραγωγούς.

Να σημειωθεί ότι το μοναδιαίο κόστος για τους παραγωγούς ΑΠΕ, το οποίο για φέτος έχει αυξηθεί προκύπτει από τη διαίρεση του ετήσιου προϋπολογισμού του ΔΑΠΕΕΠ με τις τεραβατώρες που παράγονται από τις ΑΠΕ. Και φέτος, σύμφωνα με τον κ. Γιαρέντη, ο προϋπολογισμός είναι αυξημένος, διότι έχουν ενταχθεί και κάποια έργα για τον εκσυγχρονισμό της εταιρείας, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο λειτουργεί ακόμη με το μηχανογραφικό σύστημα που εγκαταστάθηκε το 2006, το οποίο δεν έχει καν αναβαθμιστεί. Ταυτόχρονα έχει ενδυναμωθεί ο ΔΑΠΕΕΠ ώστε να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες, έχει αυξηθεί το κόστος της συμμετοχής του στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, ενώ πλέον προστίθεται και το κόστος της συμμετοχής στην αγορά εξισορρόπησης που είναι 1,5 εκατ. ευρώ.

Όσο για τον ΕΛΑΠΕ, όπως τόνισε ο κ. Γιαρέντης είναι βιώσιμος και ισχυρός. «Ο πιο ισχυρός που υπάρχει στα λογιστικά του κράτους και γι΄ αυτό τροφοδοτεί την ενεργειακή μετάβαση. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΕΛΑΠΕ είναι τόσο υγιής και δυνατός ώστε είναι δυνατή η έγκυρη αποζημίωση της μηνιαίας παραγωγής των ΑΠΕ. Όπως σημείωσε, την άλλη εβδομάδα θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τον Δεκέμβριο και ο στόχος είναι 20 ημέρες έπειτα από το κλείσιμο κάθε μήνα να καταβάλλονται τα ποσά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης