Τελευταία Νέα

Εμβληματικές Επενδύσεις: Για ποιές κατηγορίες ΑΠΕ καταργείται το όριο των 75 εκατ. ευρώ

Εμβληματικές Επενδύσεις: Για ποιές κατηγορίες ΑΠΕ καταργείται το όριο των 75 εκατ. ευρώ
Σε ποιές ζώνες η επιχορήγηση θα φτάσει το 100%

Καταργείται, ως προϋπολογισμός επένδυσης, το κατώτερο όριο των 75 εκατομμυρίων ευρώ, αναφορικά με τη δυνατότητα ένταξης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο νομοθετικό πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων και ειδικότερα στην κατηγορία «Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας». Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, το οποίο είναι έτοιμο να εισαχθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ειδικότερα, αφορά στις «Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας», οι οποίες υλοποιούνται από διακεκριμένες νομικές οντότητες και προωθούν την πράσινη οικονομία, την καινοτομία, την τεχνολογία, καθώς και την οικονομία χαμηλού ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος και ειδικά:

  • συστήματα που συνδυάζουν σταθμό ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και σύστημα παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου, εφόσον η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή υδρογόνου,
  • εγκαταστάσεις θαλάσσιων αιολικών ή πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων, καθώς και επενδύσεις που ενισχύουν σημαντικά την ελληνική οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της σε διεθνές επίπεδο,
  • συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ,
  • τις επενδύσεις υποδομής με συγκεκριμένα ενεργειακά κριτήρια για την κατασκευή νέων κτιρίων.

Όσον αφορά στην επιχορήγηση, συνίσταται στην παροχή χρηματικού ποσού από το Δημόσιο για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών και προσδιορίζονται ως ποσοστό επ’ αυτών, που μπορούν να λάβουν οι συγκεκριμένες επενδύσεις με απόφαση της ΔΕΣΕ,  Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, εάν υλοποιούνται εντός των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ.) μπορούν να λάβουν τη συγκεκριμένη ενίσχυση σε ποσοστό 100% ενώ εκτός Ζ.ΑΠ. σε ποσοστό 80%.

Συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μπορούν να ενταχθούν αποκλειστικά στην κατηγορία «Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας» και να λάβουν τα παρεχόμενα στη συγκεκριμένη κατηγορία κίνητρα, εφόσον οι σχετικές αιτήσεις είχαν υποβληθεί έως την 1η Νοεμβρίου 2021.

Ποιές σημαντικές επενδύσεις ετοιμάζονται σε υψηλότερα επίπεδα

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, αναφορικά με τα κριτήρια ένταξης στην κατηγορία των «Εμβληματικών Επενδύσεων Εξαιρετικής Σημασίας» δίχως το κριτήριο του ορίου των 75 εκατ. ευρώ για τα συγκεκριμένα έργα ΑΠΕ, το σκεπτικό του νομοθέτη είναι να επιτευχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλκυση επενδύσεων στη συγκεκριμένη κατηγορία επενδύσεων και απορρόφηση των διαθέσιμων για τον σκοπό αυτό χρηματοδοτικών πόρων.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Ειδική Έκθεση της ρύθμισης του Λογιστηρίου του Κράτους, επί της προτεινόμενης τροπολογίας, προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού από την κατάργηση του προβλεπόμενου κατώτατου ορίου προϋπολογισμού των 75.000.000 ευρώ, η οποία θα αντιμετωπισθεί από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά έργα ΑΠΕ, με προϋπολογισμό πολύ μεγαλύτερο των 75 εκατ. ευρώ, έχουν ήδη ενταχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων με αποφάσεις της ΔΕΣΕ. Τέτοιο είναι το project της ΕΝΙΠΕΑΣ των 350 εκατ. ευρώ που αφορά στην κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 700 ΜW στις περιοχές Σκοπιά και Καλλιθέα Φαρσάλων, ένα έργο που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 1.100 και 38 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή του και τη λειτουργία του αντίστοιχα.

Επίσης, ο όμιλος Καράτζη έχει πάρει το πράσινο φως το 2021 και το 2020 για δύο έργα φωτοβολταϊκών πάρκων, το ένα συνολικής ισχύος 362,75 MW σε Θεσσαλία και Μακεδονία προϋπολογισμού 184,5 εκατ. ευρώ και το άλλο συνολικής ισχύος 830 MW σε Λάρισα, Μαγνησία και Κιλκίς, ύψους 421,6 εκατ. ευρώ. Ακόμη, στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων έχουν υπαχθεί το επενδυτικό σχέδιο «Αιολικά Πάρκα Ευβοίας ισχύος 470,4 MW της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τα «Φωτοβολταϊκα Πάρκα Συνολικής Ισχύος 1,5 GW» της «Εγνατία Γκρουπ Ι.Κ.Ε.» ( χαρτοφυλάκιο που εξαγοράστηκε πέρυσι από τη Mytilineos), η ανάπτυξη 18 Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 360 MW στην Κάρυστο Ευβοίας της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», η δημιουργία 5 αιολικών επενδύσεων ισχύος 120,3 MW» της «Καμαρίδης Global Wire ΑΒΕΕ» κλπ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης