ΑΔΜΗΕ: Πράσινο φως σε 1.100 αιτήσεις του 2020 για οριστική προσφορά όρων σύνδεσης

ΑΔΜΗΕ: Πράσινο φως σε 1.100 αιτήσεις του 2020 για οριστική προσφορά όρων σύνδεσης
ΥΠΕΝ: Επικρατεί προβληματισμός για τον όγκο αιτήσεων ΑΠΕ στον ΑΔΜΗΕ - Τι εξετάζεται για την διαχείρισή τους

Δύσκολη υπόθεση αποδεικνύεται για τον ΑΔΜΗΕ η διεκπεραίωση του τεράστιου όγκου των αιτήσεων για οριστική προσφορά όρων σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που έχουν υποβληθεί στον Διαχειριστή το 2020 και το 2021. Είναι αξιοσημείωτο ότι, από τις 2.500 αιτήσεις για όρους σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών του 2020, σύμφωνα με πληροφορίες του “worldenergynews.gr”, έχουν πάρει το «πράσινο φως» περί τις 1.100 αιτήσεις και απομένουν άλλες 1.400, στις οποίες θα πρέπει να προστεθούν και άλλες 2.630 αιτήσεις του 2021.

Έτσι, διόλου τυχαία δεν ήταν η αναφορά της Γ. Γρ. Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αλεξάνδρας Σδούκου, η οποία μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκα ΣΠΕΦ, επεσήμανε ότι, το ΥΠΕΝ προβληματίζεται για τον τεράστιο όγκο αιτημάτων, που έχει να διαχειριστεί ο ΑΔΜΗΕ και βρίσκεται σε επαφή με τα στελέχη του, ώστε να διευκολυνθεί η εξέτασή τους και να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Μια λύση που θα προέλθει από το Πληροφοριακό Σύστημα ΑΠΕ που θα στηθεί σε συνεργασία με την «Κοινωνία της Πληροφορίας», κάτι όμως που δεν αναμένεται να γίνει άμεσα.
Αναφέρθηκε μάλιστα και στην έκδοση της Υπουργικής Απόφασης (ΥΑ) για τις προτεραιότητες στην αξιολόγηση και χορήγηση οριστικών προσφορών σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ, η οποία αναμένεται σύντομα να εκδοθεί.

Πάντως, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, έως σήμερα έχουν χορηγηθεί οριστικές προσφορές σύνδεσης για έργα 5,2 GW, που υπερβαίνουν το 50% του υπό αναθεώρηση στόχου του ΕΣΕΚ για σύνδεση επιπλέον 9 GW έως το 2030. Η περαιτέρω απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών για την υλοποίηση διασυνδέσεων υψηλής και υπερυψηλής τάσης θα επιταχύνει την απορρόφηση ΑΠΕ στο σύστημα μεταφοράς, ενώ, σύμφωνα με τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ, σημαντικό βοηθητικό μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν οι αιτήσεις που δέχεται ο Διαχειριστής να έχουν προηγουμένως «φιλτραριστεί» με βάση κριτήρια επενδυτικής αξιοπιστίας.


Διασυνδέσεις που υπερκαλύπτουν τον εθνικό στόχο

Προς αυτήν την κατεύθυνση θα βοηθήσει και η αναμενόμενη ΥΑ, ώστε να δημοσιευθεί ο πίνακας αιτημάτων σύνδεσης του 2021 και να επιταχύνει το «ξεκαθάρισμα» των αιτήσεων που κατατέθηκαν το προηγούμενο έτος, οι οποίες εκτιμάται ότι φτάνουν τα 12 GW, εκ των οποίων η πλειονότητα αφορά αιτήσεις σύνδεσης για έργα με Βεβαίωση Παραγωγού. Να θυμίσουμε ότι για τους επενδυτές που διαθέτουν παλαιές άδειες ή βεβαιώσεις παραγωγού οφείλουν έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 να υποβάλλουν στους Διαχειριστές πλήρη φάκελο για οριστικούς όρους σύνδεσης, ώστε να μην οδηγηθούν σε υποβολή εγγυητικής 35.000 ευρώ (θεσπίστηκε τον περασμένο Ιούλιο) και να διατηρήσουν σε ισχύ τις άδειες ή τις βεβαιώσεις τους.

Κι όλα αυτά όταν με τις διασυνδέσεις που υλοποιούνται στη νησιωτική και ηπειρωτική χώρα δημιουργείται ηλεκτρικός χώρος για διείσδυση 17 GW ενέργειας από ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα έως το 2030, μέγεθος που υπερβαίνει τους εθνικούς στόχους σχεδόν κατά 2 GW.

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι στην λίστα των αιτημάτων του ΑΔΜΗΕ που αφορούν σταθμούς με υποχρέωση λήψης Άδειας Παραγωγής/Βεβαίωσης Παραγωγού καθώς και κοινά αιτήματα σταθμών που απαλλάσσονται της έκδοσης Άδειας Παραγωγής/Βεβαίωσης Παραγωγού, περιλαμβάνονται επίσης και σταθμοί που ανήκουν σε ειδικό καθεστώς προτεραιότητας όπως είναι οι Στρατηγικές Επενδύσεις, επενδύσεις στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και οι Ενεργειακές Κοινότητες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης