Τελευταία Νέα

Ξεκινούν να φθάνουν οι "λυπητερές" για το χαράτσι 6% στους παραγωγούς ΑΠΕ

Ξεκινούν να φθάνουν οι
Η εκτιμώμενη ενίσχυση των εσόδων του ΕΛΑΠΕ από το συγκεκριμένο μέτρο είχε τότε υπολογιστεί ότι ήταν της τάξης των 110 εκατ. ευρώ

Τον τελευταίο μήνα φτάνουν σταδιακά στους παραγωγούς έργων ΑΠΕ οι «λυπητερές» που περιλαμβάνουν το χαράτσι του 6%, το οποίο είχε επιβληθεί επί υπουργίας Κωστή Χατζηδάκη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ειδικότερα, όλοι οι παραγωγοί ΑΠΕ, ακόμη και όσοι έχουν μικρά φωτοβολταϊκά στη …στέγη, έχουν αρχίσει να λαμβάνουν φουσκωμένους λογαριασμούς. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο “worldenergynews.gr” ένας πολίτης, ο οποίος έχει εγκατεστημένο φωτοβολταϊκό στη στέγη των 10 kW (κιλοβάτ), «ενώ είχα έσοδα περί τα 500 ευρώ τον μήνα, ξαφνικά πρέπει να καταβάλλω πάνω από 700 ευρώ».

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει παράγοντας της αγοράς, το κακό είναι ότι το «χαράτσι» του 6% είχε επιβληθεί οριζόντια σε όλες τις ΑΠΕ και όχι με βάση τις αποδόσεις τους, αλλά το καλό είναι ότι αφορά μόνο το έτος 2020. «Ήρθε προσφάτως ο λογαριασμός αναδρομικά. Αλλά είναι εφάπαξ. Θα μπορούσαν ωστόσο να μας διευκολύνουν με δύο ή τρεις δόσεις. Ειδικά σε τέτοιες δύσκολες περιόδους που διανύουμε, λόγω της πανδημίας», τονίζει ο ίδιος.

Ποιούς αφορά

Να σημειωθεί ότι η εφάπαξ έκτακτη εισφορά του 6% για το 2020 είχε επιβληθεί στο πλαίσιο και άλλων μέτρων για την αντιμετώπιση των παρενεργειών της πανδημίας του κορωνοϊού και για την κάλυψη της «τρύπας» που είχε δημιουργηθεί στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Αφορούσε όλα τα έργα ΑΠΕ που βρίσκονται σε καθεστώς σταθερών τιμών (Feed-in Tariff) και είχαν τεθεί σε λειτουργία πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Η εκτιμώμενη ενίσχυση των εσόδων του ΕΛΑΠΕ από το συγκεκριμένο μέτρο είχε τότε υπολογιστεί ότι ήταν της τάξης των 110 εκατ. ευρώ.

Πάντως, όπως αναφέρει στέλεχος της αγοράς φωτοβολταϊκών, η συγκεκριμένη εισφορά δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει όσους θέλουν να προχωρήσουν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στη στέγη. Το νέο πρόγραμμα θα μπορέσει να ξεκινήσει περί τα τέλη Μαρτίου, οπότε εκτιμάται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα μπορεί να δέχεται αιτήσεις για σύνδεση στο δίκτυο και θα «τρέξει» έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Στην ηπειρωτική χώρα, στα Διασυνδεδεμένα με το Σύστημα νησιά και στην Κρήτη επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων μέγιστης ισχύος έως 6 kW ενώ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά έως 3 kW.

Οι δικαιούχοι θα πωλούν την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια στο σύστημα με 87 ευρώ/MWh (μεγαβατώρα) για μία 20ετία. Δυνατότητα υπαγωγής προβλέπεται για φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν στην κυριότητά τους τον χώρο στον οποίο θα εγκατασταθεί ο σταθμός παραγωγής ή έχουν τη νόμιμη χρήση του (με μίσθωση, παραχώρηση κ.λπ.).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης