Τελευταία Νέα

BNEF: Στα 755 δις. δολ. οι επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση το 2021 – «Ζαλίζουν» τα νούμερα- ρεκόρ για τις ΑΠΕ

BNEF: Στα 755 δις. δολ. οι επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση το 2021 – «Ζαλίζουν» τα νούμερα- ρεκόρ για τις ΑΠΕ
Πρωτιά για τις Κίνα - Ακολούθησαν ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Γαλλία

Οι παγκόσμιες επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση ανήλθαν συνολικά στα 755 δισ. δολάρια το 2021, σημειώνοντας νέο ρεκόρ, σύμφωνα με το BloombergNEF (BNEF). Το Energy Transition Investment Trends 2022 της BNEF διαπίστωσε ότι οι επενδύσεις αυξήθηκαν σχεδόν σε όλους τους τομείς συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της αποθήκευσης ενέργειας, των ηλεκτρικών μεταφορών, της ηλεκτρισμένης θερμότητας, της πυρηνικής ενέργειας, του υδρογόνου και των βιώσιμων υλικών.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που περιλαμβάνουν αιολικές, ηλιακές και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, παραμένουν ο μεγαλύτερος τομέας σε επενδυτικούς όρους, επιτυγχάνοντας νέο ρεκόρ ύψους 366 δισ. δολαρίων που δεσμεύτηκαν το 2021, σημειώνοντας αύξηση 6,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι ηλεκτρικές μεταφορές, οι οποίες περιλαμβάνουν δαπάνες για ηλεκτρικά οχήματα και συναφείς υποδομές, ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος τομέας με επενδύσεις 273 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Με τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων να αυξάνονται, αυτός ο κλάδος αναπτύχθηκε με «ισχυρό» ρυθμό 77% το 2021 και θα μπορούσε να ξεπεράσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε επίπεδο δολαρίου το 2022.

Μόνο η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) κατέγραψε πτώση στις επενδύσεις, αν και υπήρχαν πολλά νέα έργα που ανακοινώθηκαν εντός του έτους.

Ο Albert Cheung, επικεφαλής της ανάλυσης στο BloombergNEF, δήλωσε: «Η παγκόσμια κρίση στα commodities έχει δημιουργήσει νέες προκλήσεις για τον τομέα της καθαρής ενέργειας, αυξάνοντας το κόστος εισροών για βασικές τεχνολογίες όπως ηλιακές μονάδες, ανεμογεννήτριες και συστοιχίες μπαταριών.

Σε αυτό το πλαίσιο, μια αύξηση 27% στις επενδύσεις μετάβασης στην ενέργεια το 2021 είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι ότι οι επενδυτές, οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις είναι πιο αφοσιωμένες από ποτέ στη μετάβαση με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και τη βλέπουν ως μέρος της λύσης για την τρέχουσα αναταραχή στην αγορά ενέργειας.

Τι καταγράφηκε σε Ασία-Ειρηνικό

Οι επενδύσεις ενεργειακής μετάβασης στην ΕΜΕΑ αυξήθηκαν κατά 16% το 2021, φτάνοντας τα 236 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ στην Αμερική οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 21% στα 150 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Κίνα ήταν και πάλι η μεγαλύτερη ενιαία χώρα για επενδύσεις ενεργειακής μετάβασης, δεσμεύοντας 266 δισ. δολάρια. Οι ΗΠΑ ήταν στη δεύτερη θέση με 114 δισ. δολάρια. Η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία συμπλήρωσαν την πεντάδα των χωρών χώρες για επενδύσεις ενεργειακής μετάβασης το 2021.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης