Το «all in» Γερμανίας, Δανίας, Ολλανδίας και Βελγίου στην αιολική ενέργεια - Στόχος τα 150 GW

Το «all in» Γερμανίας, Δανίας, Ολλανδίας και Βελγίου στην αιολική ενέργεια - Στόχος τα 150 GW
Παράλληλος στόχος είναι η αύξηση της αιολικής ενέργειας από 190 GW σήμερα σε 480 GW το 2030

Η ΕΕ, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Δανία πρόκειται να ξεκινήσουν μια πρωτοβουλία για την αύξηση της υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας σε 150 GW έως το 2050. Η παραγωγή ενέργειας πρόκειται να αυξηθεί κατά 10 φορές με βάση αυτόν το αναθεωρημένο σχέδιο.

Η εν λόγω ανακοίνωση θα γίνει δια στόματος της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής, παρουσία του Γερμανού Καγκελάριου Olaf Scholz , του Βέλγου πρωθυπουργού Alexander De Croo, του πρωθυπουργού της Δανίας, Mette Frederiksen και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Mark Rutte.

Το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας

Αυτό το σχέδιο θα συνδέσει όλες τις συμμετέχουσες χώρες μέσω διασυνδέσεων και πράσινων αγωγών υδρογόνου για να διασφαλιστεί μεγαλύτερη ασφάλεια εφοδιασμού. Η ΕΕ πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα το σχέδιο δράσης REPowerEU. Είναι το στρατηγικό της σχέδιο για τον απογαλακτισμό της Ευρώπης από τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και την επιτάχυνση της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Για να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, η REPowerEU θέλει η αιολική ενέργεια να αυξηθεί από 190 GW σήμερα σε 480 GW το 2030. Αυτό απαιτεί την απλούστευση των αδειοδοτήσεων και τη συντονισμένη δράση για την ενίσχυση της αλυσίδας εφοδιασμού της αιολικής ενέργειας της Ευρώπης, σύμφωνα με την WindEurope. Θα απαιτήσει επίσης τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές υπεράκτιων δικτύων, λιμενικές εγκαταστάσεις και πλοία.

Σύμφωνα με τον CEO της WindEurope, Giles Dickson, «είναι εντυπωσιακό που οι τέσσερις αρχηγοί κυβερνήσεων της ΕΕ στη Βόρεια Θάλασσα και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συναντιούνται στη Δανία για να αναλάβουν νέες δεσμεύσεις για την υπεράκτια αιολική ενέργεια. Και ειδικά μια μέρα σαν τη σημερινή, που η ΕΕ λανσάρει το μεγάλο της σχέδιο δράσης REPowerEU για να μεταμορφώσει το ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης.

Οι νέες δεσμεύσεις για την αιολική ενέργεια θα υλοποιηθούν μόνο εάν η Ευρώπη διαθέτει βιώσιμη αλυσίδα εφοδιασμού αιολικής ενέργειας και εάν απλοποιήσει την αδειοδότηση των αιολικών πάρκων».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης