Π. Λαδακάκος: Προτεραιότητα η επιτάχυνση έργων ΑΠΕ και η αδειοδοτική διαδικασία

Π. Λαδακάκος: Προτεραιότητα η επιτάχυνση έργων ΑΠΕ και η αδειοδοτική διαδικασία
Ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ τόνισε ότι είναι αναγκαίες οι πολλές ΑΠΕ με την απλοποίηση της αδειδότησης να αποτελεί σημαντική προτεραιότητα

Τη σημασία της επιτάχυνσης της αδειοδοτικής διαδικασίας για έργα ΑΠΕ και κυρίως αιολικά υπογράμμισε στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το σχέδιο νόμου «Εθνικός Κλιματικός Νόμος - Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή», ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Λαδακάκος.

Ο κ. Λαδακάκος τόνισε ότι είναι αναγκαίες οι πολλές ΑΠΕ με την απλοποίηση της αδειδότησης να αποτελεί σημαντική προτεραιότητα. «Όταν ζητάμε απλοποίηση δεν σημαίνει ότι κάθε αίτηση για ένα έργο ΑΠΕ θα εγκρίνεται. Σημαίνει ότι το κράτος οφείλει σε ένα εύλογο χρόνο 2 ετών να έχει λάβει οριστική απόφαση, θετική ή αρνητική, για την αίτηση εξετάζοντας όλες τις παραμέτρους της, τεχνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές, σύνδεσης στο δίκτυο κλπ. Σημαίνει επίσης ότι έργα που έχουν ήδη λάβει περιβαλλοντική άδεια, δεν θα πρέπει να επαναλαμβάνουν τη διαδικασία όταν αλλάζουν, έστω και λίγο, το σχεδιασμό τους» είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ σημείωσε για το νομοσχέδιο πως χρειάζονται σαφείς προβλέψεις για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων σε αυτά και να είναι εναρμονισμένα όχι μόνο με το ΕΣΕΚ αλλά και με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ. Οι ποσοτικοί στόχοι σε αυτά δεν πρέπει να αφορούν μόνο την μείωση εκπομπών αλλά και την ενεργειακή παραγωγή μονάδων ΑΠΕ εντός των διοικητικών του ορίων. 

Τέλος, έθιξε το θέμα το θεσμικό πλαίσιο για τα offshore αιολικά, το «οποίο αναμένουμε να δούμε το προσεχές διάστημα και στην χώρα μας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης