Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Άλμα στις αδειδοτήσεις ΑΠΕ στο 80% του στόχου για το 2026 - Έρχονται εξαγορές από την ΔΕΗΑΝ

Άλμα στις αδειδοτήσεις ΑΠΕ στο 80% του στόχου για το 2026 - Έρχονται εξαγορές από την ΔΕΗΑΝ
Μεγάλες επενδύσεις και στα δίκτυα - Κομβικές συμφωνίες στις ΑΠΕ στο πρόγραμμα

Ευκαιρίες εξαγορών ή συγχωνεύσεων εξετάζει η ΔΕΗ ενώ παράλληλα επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην κατακόρυφη αύξηση της συμμετοχής της στην αγορά των ΑΠΕ, αλλά και στην ενίσχυση των δικτύων μέσω της πραγματοποίησης μεγάλων επενδύσεων.
Αυτά προκύπτουν από τη χθεσινή παρουσίαση στους αναλυτές των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2022 από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση ο οποίος τόνισε ότι παρά την ενεργειακή κρίση που κορυφώθηκε το προηγούμενο διάστημα τα χρηματικά διαθέσιμα της ΔΕΗ βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, το χρέος της στα 2,1 δια ευρώ, ενώ οι επενδύσεις της συνεχίζονται με βάση τον προϋπολογισμό και οι ανάγκες για κεφάλαια κίνησης έχουν μειωθεί λόγω της διενέργειας πράξεων αντιστάθμισης κινδύνου.

Στόχος το βιώσιμο μοντέλο

«Η ΔΕΗ συνεχίζει απρόσκοπτα την εφαρμογή του Επιχειρησιακού της σχεδίου, παραμένοντας προσηλωμένη στην υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου» δήλωσε ο κ. Στάσσης, ανακοινώνοντας ότι προωθεί την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου, όπως αυτό επικαιροποιήθηκε με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου τον Νοέμβριο του 2021 ύψους 1,350 δις ευρώ και το οποίο μεταξύ των άλλων προβλέπει τη δημιουργία έργων ΑΠΕ ισχύος 5 GW έως το 2026.

Τα έργα αυτά σύμφωνα με τον κ. Στάσση θα οδηγήσουν τη ΔΕΗ, αλλά και τη χώρα σε ένα βιώσιμο ενεργειακό μοντέλο με απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τις εισαγόμενες ανατιμήσεις και με όφελος για το περιβάλλον, τη χώρα και τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό ήδη κατασκευάζονται έργα ισχύος 355MW, εκ των οποίων περίπου 290MW αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του έτους. Πρόκειται για τα φωτοβολταικά πάρκα της Πτολεμαΐδας ισχύος 200 MW και τη Μεγαλόπολης 50 MW. Επίσης υπό κατασκευή βρίσκεται ένα αιολικό πάρκο ισχύος 39 MW και φωτοβολταικό 65 MW στην Δυτική Μακεδονία.

Οι αδειοδοτήσεις

Παράλληλα η ΔΕΗ συνεχίζει τις ενέργειες για περαιτέρω ωρίμανση του χαρτοφυλακίου έργων της ενώ σημαντική πρόοδος καταγράφηκε στην αδειοδοτική διαδικασία των έργων με αποτέλεσμα πλέον να διαθέτει αδειοδοτημένα έργα τα οποία αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% της ισχύος που έχει τεθεί ως στόχος για το 2026. Μεταξύ των έργων αυτών είναι 251 MW φωτοβολταικά στην Πτολεμαΐδα, 299 MW στο Αμύνταιο, 88 MW στη Φλώρινα, 95 MW στη Μεγαλόπολη, 400 MW σε διάφορα σημεία της χώρας 200 MW αιολικά σε διάφορα σημεία της χώρας και 200 MW αποθήκευσης.
Εξάλλου η ΔΕΗ μετά την ολοκλήρωση της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην Macquarie Asset Management έναντι 1,32 δις ευρώ διατηρώντας το management, διαθέτει τα εφόδια για την μετάβαση του ΔΕΔΔΗΕ σε μια νέα εποχή με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επενδύσεων για το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Στάσσης στο μετασχηματισμό των εμπορικών δραστηριοτήτων της ΔΕΗ. Όπως είπε υλοποιούνται καμπάνιες ενημέρωσης των πελατών για ενεργειακές λύσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, διευρύνονται οι επιλογές διακανονισμού οφειλών. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους και λόγω της ενεργειακής κρίσης η ΔΕΗ αύξησε τις προβλέψεις για επισφάλειες κατά 45 εκατ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης