Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Iberdrola: Επενδύσεις ύψους 3,2 δισ. ευρώ στο πράσινο υδρογόνο

Iberdrola: Επενδύσεις ύψους 3,2 δισ. ευρώ στο πράσινο υδρογόνο
Η εταιρεία έχει σχεδιάσει επενδύσεις για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας

Η ισπανική εταιρεία καθαρής ενέργειας Iberdrola θα επενδύσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε πράσινο υδρογόνο για να επιταχύνει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας, Ignacio Galán το πράσινο υδρογόνο είναι πλέον μια μεγάλη ευρωπαϊκή πρόκληση και μια ευκαιρία. Ως εκ τούτου, πρέπει να σχεδιαστεί ένα σταθερό ευρωπαϊκό πλαίσιο για την τόνωση των επενδύσεων σε αυτήν την τεχνολογία.

Τόνισε επίσης ότι το πράσινο υδρογόνο πρόκειται να προσφέρει τεράστιες βιομηχανικές ευκαιρίες σε ενεργειακές χρήσεις που είναι δύσκολο να ηλεκτριστούν. Απαιτείται επομένως ένα σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο για την προσέλκυση επενδύσεων. Τόνισε επίσης ότι μια συντονισμένη δράση της ΕΕ είναι απαραίτητη για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων, οι οποίοι περιλαμβάνουν τον πολλαπλασιασμό της ικανότητας παραγωγής πράσινου υδρογόνου κατά 2.000 φορές.

Το μεγάλο project

Σημειώνεται ότι στις 13/5, η Iberdrola εγκαινίασε το μεγαλύτερο εργοστάσιο πράσινου υδρογόνου για βιομηχανική χρήση στην Ευρώπη, συνολικής επένδυσης 150 εκατομμυρίων ευρώ στο Πουέρτολανο, στην Ισπανία.

Το εργοστάσιο, το οποίο θα παράγει έως 3.000 τόνους πράσινου υδρογόνου ετησίως και θα εξοικονομεί 78.000 τόνους σε εκπομπές CO2 ετησίως, αποτελεί την μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής καθαρού καυσίμου για βιομηχανική χρήση στην Ευρώπη, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η Iberdrola.

Επιπρόσθετα, το έργο περιλαμβάνει ένα νέο ηλιακό πάρκο ισχύος 100 MW και σύστημα αποθήκευσης με μπαταρίες λιθίου, ισχύος 20 MWh. Ο σχεδιασμός του πάρκου θα επιτρέπει την παραγωγή 156,000 MWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, ποσότητα ικανή να προμηθεύει με καθαρή ενέργεια περισσότερα από 47,000 νοικοκυριά.

Συνεργασία με πράσινο φόντο

Επιπλέον, η εταιρεία έχει σχεδιάσει επενδύσεις για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Όλοι οι φορείς του Green Deal και τα μέλη της Action Group έχουν εκφράσει την επιθυμία τους για συνεργασία, προκειμένου η Ευρώπη να μετατραπεί σε μια πιο πράσινη ήπειρο. Κοινή δέσμευση όλων είναι η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης στην Ευρώπη.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας είναι η μείωση των εκπομπών κατά 55% έως το 2030 και μηδενική έως το 2050. Ο Galán πιστεύει ότι το ιστορικό της Iberdrola τα τελευταία 20 χρόνια δείχνει ότι η δέσμευση μιας εταιρείας στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής δεν ωφελεί μόνο το περιβάλλον αλλά και τους μετόχους της και την κοινωνία γενικότερα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης