Τελευταία Νέα

ΕΒΙΚΕΝ: Όχι στην έμμεση χρέωση υπέρ ΑΠΕ

ΕΒΙΚΕΝ: Όχι στην έμμεση χρέωση υπέρ ΑΠΕ

Οι επιβαρύνσεις μετακυλίονται στους πελάτες κάθε προμηθευτή ανάλογα με την κατανάλωση ενέργειας σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνη Κοντολέων

 

Η βιομηχανία δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε έμμεση χρέωση υπέρ ΑΠΕ ως μέρος της ανταγωνιστικής χρέωσης ενέργειας, δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων εκφράζοντας σοβαρές επιφυλάξεις για τις ρυθμίσεις που αφορούν στις εγγυήσεις προέλευσης και έχουν συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που συζητείται ήδη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Το πρόβλημα ξεκινά από την πρόβλεψη του νομοσχεδίου ότι τα έσοδα από τις δημοπρασίες των εγγυήσεων προέλευσης θα τροφοδοτούν τον νέο υπολογαριασμό που δημιουργήθηκε στον Ειδικό Λογαριασμο ΑΠΕ για τα «καινούρια» έργα ΑΠΕ.

Έτσι όμως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνη Κοντολέοντα μειώνονται οι επιβαρύνσεις στους εκπροσώπους φορτίου για την αποζημίωση των ποσοτήτων ενέργειας που παρέχουν οι εν λόγω σταθμοί και αντιστοίχως μετακυλίονται στους πελάτες κάθε προμηθευτή ανάλογα με την κατανάλωση ενέργειας. Και μάλιστα οι επιβαρύνσεις αυτές θα αποτυπώνονται στον λογαριασμό τους.
Ας σημειωθεί ότι η αναδιάρθρωση του Ειδικού Λογαριασμού, με τον υπολογαριασμό για τις νέες ΑΠΕ έγινε την άνοιξη.

Η έκδοση εγγυήσεων προέλευσης

Εντύπωση προκαλεί επίσης στη βιομηχανία το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δίνει στον υπουργό Περιβάλλοντος- Ενέργειας την αρμοδιότητα να ορίζει τον Φορέα Έκδοσης των Εγγυήσεων Προέλευσης, ενώ με βάση τον νόμο του 3468/2006, που ισχύει ως σήμερα και τώρα τροποποιείται, ο αρμόδιος φορέας είναι ο ΔΑΠΕΕΠ, ο Διαχειριστής των ΑΠΕ

«Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι για πρώτη φορά το παρόν νομοσχέδιο παίρνει την Έκδοση των Εγγυήσεων Προέλευσης από τον ΔΑΠΕΕΠ και δίνει εξουσιοδότηση στον Υπουργό να αποφασίζει ποιος θα είναι ο Φορέας Έκδοσης και κατ’ επέκταση των προγραμματιζόμενων δημοπρασιών», σχολίασε ο κ. Κοντολέων, προσθέτοντας ότι η βιομηχανία δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε έμμεση χρέωση υπέρ ΑΠΕ ως μέρος της ανταγωνιστικής χρέωσης ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης