Intrakat: Στόχος περιβαλλοντικά αδειοδοτημένες ΑΠΕ 1 GW έως τα τέλη του 2022

Intrakat: Στόχος περιβαλλοντικά αδειοδοτημένες ΑΠΕ 1 GW έως τα τέλη του 2022

Αναζητά στρατηγικό εταίρο για το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο

Δυναμικά εισέρχεται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) η Intrakat, η οποία ανακοίνωσε χθες συμφωνία συνεργασίας με τον βελγικό όμιλο Parkwind στον τομέα των θαλάσσιων αιολικών.

"Η Ελλάδα μέσα στα επόμενα χρόνια θα αναπτύξει σε ευρεία κλίμακα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Με την τεχνογνωσία και την εμπειρία της Intrakat και της Parkwind φιλοδοξούμε να γίνουμε leaders στον χώρο αυτό", επεσήμαναν χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat κ. Πέτρος Σουρέτης και ο CEO της Inkat Energy, του spin-off της Intrakat στην οποία μεταφέρονται οι δραστηριότητες του ομίλου στις ΑΠΕ κ. Λουκάς Λαζαράκης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης, η Intrakat αναπτύσσεται δυναμικά στον τομέα των ΑΠΕ και έως το τέλος του 2022 θα διαθέτει χαρτοφυλάκιο 1 GW σε προχωρημένη αδειοδότηση. Επιπλέον, εως τα τέλη του έτους, όπως επεσήμανε ο κ. Λαζαράκης, η εταιρεία αναμένεται να υπογράψει το πρώτο διμερές συμβόλαιο (PPA) «πράσινης» ενέργειας, περί τα 100 MW. Σήμερα, ο όμιλος διαθέτει αιολικά πάρκα ισχύος 100 MW τα οποία έχουν λάβει οριστικούς όρους σύνδεσης και άλλα 100 MW υπό κατασκευή. Επιπλέον, διαθέτει ένα pipeline αιολικών έργων, συνολικής ισχύος 500 MW που έχουν λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση και ωριμάζουν σταδιακά.

Χαρτοφυλάκιο

Πέρα από τα αιολικά πάρκα, το χαρτοφυλάκιο της «εμπλουτίζουν» 350 MW φωτοβολταϊκών σταθμών ενώ έχει καταθέσει αιτήσεις για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, ισχύος 700 MW, εκ των οποίων 6 άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης συνολικής ισχύος 496,6 MW στη Θίσβη Βοιωτίας.

H Intrakat έχει εξασφαλίσει σημαντικά κεφάλαια, μέσω της αύξησης κεφαλαίου και του ομολογιακού δανείου, αλλά αναζητά και στρατηγικό εταίρο ο οποίος θα διαθέσει τα πρόσθετα κεφάλαια που απαιτούνται για την ανάπτυξη του «πράσινου» χαρτοφυλακίου της. Σύμφωνα με τον κ. Σουρέτη, στον σχεδιασμό της Intrakat περιλαμβάνεται η σχεδίαση και ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, τα οποία έπειτα θα μεταβιβάζει σε επενδυτές, αφού διασφαλίσει ότι θα έχει και ο όμιλος έσοδα.

Γενικότερα, ο κ. Σουρέτης σχολίασε ότι τις προωθούμενες ρυθμίσεις για την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ που συζητούνται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, τονίζοντας ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση ενώ ο κ. Λαζαράκης από την πλευρά του επεσήμανε τη σημασία των διεθνών διασυνδέσεων για να μπορεί η Ελλάδα να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να εξάγει πράσινη ενέργεια στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Στρατηγική η συμφωνία για τα υπεράκτια

Οι δύο εταιρείες Parkwind και Intrakat θα λειτουργούν συμπληρωματικά καθώς η βελγική έχει δεκαετή εμπειρία σε θαλάσσια αιολικά πάρκα και η Intrakat σε έργα τοπικών υποδομών. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι επικεφαλής της Parkwind κ.κ. François Van Leeuw και Eric Antoons που βρέθηκαν χθες στην Αθήνα, η βελγική εταιρεία διαθέτει τέσσερα θαλάσσια αιολικά πάρκα, εγκατεστημένα στα ανοικτά των βελγικών ακτών, με 201 ανεμογεννήτριες δυναμικότητας 771 MW, ισχύς που αρκεί για να τροφοδοτήσει το ισοδύναμο περίπου 800.000 νοικοκυριών και κατασκευάζει ακόμα ένα υπεράκτιο πάρκο στη Γερμανία. Παράλληλα, αναπτύσσει δύο θαλάσσια έργα στην Ιρλανδία ενώ επεκτείνεται και στη Νορβηγία.
Σύμφωνα με τους Βέλγους επενδυτές, το κλειδί για τις επενδύσεις στους …ανέμους του Αιγαίου θα είναι η άμεση υλοποίηση των διασυνδέσεων και η κατασκευή των κατάλληλων λιμενικών υποδομών.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης