Σδούκου: Έρχεται ο διαγωνισμός 1000 MW ΑΠΕ - Αύξηση του ηλεκτρικού χώρου ο στόχος του νέου ΕΣΕΚ

Σδούκου: Έρχεται ο διαγωνισμός 1000 MW ΑΠΕ - Αύξηση του ηλεκτρικού χώρου ο στόχος του νέου ΕΣΕΚ

Εως το τέλος του χρόνου θα προκηρυχθεί ο πρώτος διαγωνισμός για την εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης ενέργειας

 

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1.000 MW. Αυτό ανακοίνωσε χθες η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας στο συνέδριο του ΤΕΕ «Green Deal Greece 2022», συνιστώντας μάλιστα σε όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν «να μην πάρουν καλοκαιρινή άδεια καθώς οι φάκελοι θα υποβληθούν άμεσα».

Πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την ανταγωνιστική διαδικασία που διενεργεί η ΡΑΕ και αφορά αιολικά και φωτοβολταικά πάρκα συνολικής ισχύος 1.000 MW. Για τη διενέργεια της διαδικασίας αναμένεται η έκδοση υπουργικής απόφασης που θα προσδιορίζει την τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας η οποία αφορά το ύψος της αποζημίωσης των μονάδων παραγωγής με κριτήριο τη χαμηλότερη προσφορά. Η τιμή εκκίνησης αποφασίζεται από ειδική επιτροπή η οποία έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο Ενέργειας και η οποία αποφασίζει το αποδεκτό IRR των μονάδων. Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΡΑΕ Θανάσης Δαγούμας, IRR της τάξης του 5,5-6% θα ήταν το πλέον κατάλληλο στις παρούσες συνθήκες. Πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει για τις αντίστοιχες διαδικασίες ως αποδεκτό IRR το 8-10%.

Εξάλλου η κ. Σδούκου κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του ΤΕΕ δήλωσε επίσης, ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχει προκηρυχθεί ο πρώτος διαγωνισμός για την εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης ενέργειας, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο στόχος είναι να έχουν εγκατασταθεί μονάδες αποθήκευσης 1.500 MW ως το 2025 και 3.000 MW ως το 2030.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η γενική γραμματέας Ενέργειας, ο στόχος που είχε τεθεί για εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ ίση με 19 GW ως το 2030 θα επιτευχθεί πιο γρήγορα. «Υπολογίζουμε ότι ως το 2030 θα φθάσουμε στα 25 GW, οπότε η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο θα φθάσει στο 40 % και στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο 70 %», είπε.

Οι στόχοι του νέου ΕΣΕΚ

Παρουσίασε εξάλλου τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η αναθεώρηση του ενεργειακού σχεδιασμού. “Το νέο ΕΣΕΚ, τόνισε, θα στοχεύει σε μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας, με αύξηση της συμμετοχής των πολιτών π.χ. με φωτοβολταϊκά στις στέγες, επιτάχυνση της αδειοδότησης και προώθηση των υπεράκτιων μονάδων. Θα στοχεύει επίσης στην ενίσχυση των δικτύων μεταφοράς και διανομής, που αποτελούν σήμερα το σημαντικότερο πρόβλημα, για την δημιουργία μεγαλύτερου ηλεκτρικού χώρου, με αξιοποίηση και της αποθήκευσης ενέργειας τόσο με μπαταρίες όσο και με αντλησιοταμίευση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ίδιο θέμα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ σημείωσε ότι την τελευταία τετραετία έχει σημειωθεί τεράστια επιτάχυνση της εγκατάστασης νέων μονάδων ΑΠΕ. Όπως είπε, έχουν εγκατασταθεί 5 GW νέων ΑΠΕ οι οποίες θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση κόστους σε φυσικό αέριο της τάξης του 1,2 δις ευρώ το 2023.
Ο κ. Σκρέκας προανήγγειλε ακόμη ότι το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει τη δημιουργία επαγγελματικών ενεργειακών κοινοτήτων οι οποίες θα μπορούν να συνδέονται στο δίκτυο υψηλής τάσης και να λειτουργούν με εικονικό συμψηφισμό δίνοντας τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν τα δικά τους έργα ΑΠΕ και να διασφαλίσουν χαμηλό κόστος ενέργειας για τη λειτουργία τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης