Η σκληρή κριτική των επιχειρηματιών ΑΠΕ στο νομοσχέδιο - Και η πρόταση 5 αξόνων για τα αιολικά

Η σκληρή κριτική των επιχειρηματιών ΑΠΕ στο νομοσχέδιο - Και η πρόταση 5 αξόνων για τα αιολικά
Εάν η χώρα είχε βιαστεί ως προς την ενεργειακή μετάβαση σήμερα θα είχαμε κόστος 80 με 90 ευρώ ανά MWh - Οι ΑΠΕ εξοικονόμησαν 2,5 δισ το 2021

Η αμφιλεγόμενη στάση της χώρας και οι καθυστερήσεις στην ανάληψη δράσεων για την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ έχουν συνέπειες, οι οποίες μεταφράζονται σε αυξημένο κόστος ρεύματος και επιβράδυνση της ανάπτυξης.
Αυτά ανέφεραν χθες, μιλώντας σε δημοσιογράφους, οι επικεφαλής του ΕΣΗΑΠΕ και της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. κ. Γεώργιος Περιστέρης και Παναγιώτης Λαδακάκος.

Μάλιστα παρουσίασαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι ΑΠΕ μείωσαν κατά 46 ευρώ τη μεγαβατώρα το 2021, εξοικονομώντας συνολικά πάνω από 2,5 δισ. ευρώ. Επίσης, 760 εκατ. ευρώ από τους πόρους που διοχετεύθηκαν για επιδότηση των λογαριασμών των καταναλωτών το τελευταίο διάστημα, προήλθαν από τη φθηνή ενέργεια που παρήγαγαν τα αιολικά πάρκα. Επιπλέον, όπως υπογράμμισε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Παπασταματίου, για κάθε 10% διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, μειώνεται κατά 13,072 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας στην χονδρεμπορική αγορά.


Η κριτική στο νομοσχέδιο

Aναφερόμενοι στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για την απλοποίηση της αδειοδοτικης διαδικασίας των ΑΠΕ που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, οι εκπρόσωποι του ΕΣΗΑΠΕ και της ΕΛΕΤΑΕΝ εξέφρασαν την απογοήτευσή τους. Κι αυτό διότι σε αυτό δεν περιλαμβάνονται ρυθμίσεις, οι οποίες θα απλοποιούν το μεγαλύτερο «αγκάθι» της αδειοδοτικής διαδικασίας που είναι η λήψη ή η τροποποίηση ΑΕΠΟ. Όπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ κ. Θανάσης Τσαντίλας, τη διετία από το 2018 έως το 2020, από τα 1.450 MW αιολικών πάρκων που εξασφάλισαν "ταρίφα" στις δημοπρασίες της ΡΑΕ, μόνο 250 MW έχουν κατασκευαστεί, παρότι διέθεταν ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων), όρους σύνδεσης , είχαν εξασφαλίσει «ταρίφα» και είχαν καταβάλει και τις απαιτούμενες εγγυητικές επιστολές.

Ως κύριος λόγος προσδιορίστηκε η ανάγκη τροποποίησης της ΑΕΠΟ, η οποία είναι εξίσου χρονοβόρα με την εξαρχής έκδοση περιβαλλοντικών όρων. Η τροποποίηση είναι απαραίτητη στα περισσότερα έργα, αφού απαιτούνται χρόνια για να ωριμάσουν και να πάρουν ΑΕΠΟ, και στο μεταξύ η τεχνολογία έχει πλέον αλλάξει. Οπότε ένα έργο π.χ. που είχε σχεδιαστεί προ οκταετίας με 18 ανεμογεννήτριες, πλέον με τη νέα τεχνολογία χρειάζεται λιγότερες, άρα και τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων. Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, από τα 1.200 MW ΑΠΕ που δεν έχουν μπει στο σύστημα χάνονται κάθε χρόνο 3,5 εκατομμύρια μεγαβατώρες.

Σχετικά με την ενεργειακή κρίση, υπογράμμισε ότι εάν η χώρα είχε βιαστεί ως προς την ενεργειακή μετάβαση, «σήμερα θα είχαμε κόστος 80 με 90 ευρώ ανά MWh». Η απανθρακοποίηση της ενέργειας, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να διασφαλίσει την προστασία του περιβάλλοντος, την ευημερία των πολιτών και την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας. Και για να επιτευχθεί απαιτείται αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας (ανέμου και ήλιου), επενδύσεις σε ηλεκτρικές διασυνδέσεις και αποθήκευση ενέργειας.

Η πρόταση 5 αξόνων για τα αιολικά

Ειδικά για την αιολική ενέργεια απαιτείται ένα ριζοσπαστικό σχέδιο, ένα Σχέδιο Δράσης «REPowerGR», που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 5 άξονες πολιτικής.
Ο πρώτος αφορά στην επικαιροποίηση του ΕΣΕΚ, ενσωματώνοντας όλες τις τελευταίες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αύξηση των στόχων Α.Π.Ε. τόσο για το 2025 όσο και για το 2030. Πρέπει όμως να αποκτήσει και ένα αποτελεσματικό μηχανισμό διακυβέρνησης που θα διασφαλίζει ότι όλα τα άλλα σχέδια -χωροταξικά, ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες κλπ.- θα υπηρετούν τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους και δεν θα τους υπονομεύουν.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στο φιλόδοξο σχέδιο διεθνών και εγχώριων διασυνδέσεων το οποίο πρέπει να επιταχυνθεί, να ολοκληρωθεί και να εμπλουτισθεί. Στρατηγικός στόχος πρέπει να είναι η Ελλάδα να καταστεί την επόμενη δεκαετία καθαρός εξαγωγός πράσινης ενέργειας. Για τη βέλτιστη επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ, θα πρέπει οι Διαχειριστές να χορηγούν νέες Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης λαμβάνοντας υπόψη την τεχνολογία ανανεώσιμης ενέργειας του κάθε σταθμού, με σκοπό οι χορηγούμενες και οι εν ισχύ Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης ανά τεχνολογία να συνάδουν με το μίγμα τεχνολογιών που θα προβλέπει για το 2030 το νέο ΕΣΕΚ.

Ο τρίτος άξονας εστιάζει στο αδειοδοτικό πλαίσιο το οποίο πρέπει να ενσωματώσει πλήρως και στην ουσία τους -και όχι μόνο στο γράμμα - τις προβλέψεις του REPowerEU. Απαιτείται ριζική απλοποίηση της διαδικασίας τροποποίησης των υφιστάμενων περιβαλλοντικών αδειών, η οποία έχει επιβαρυνθεί εξαιρετικά κατά τα τελευταία δύο έτη. Τα δεδομένα άλλων, πιο γενικών μελετών, όπως είναι οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ), πρέπει να αξιοποιούνται και να λαμβάνονται υπόψη από τις ΜΠΕ, αλλά αυτές οι γενικές μελέτες (όπως οι ΕΠΜ) δεν μπορεί να ορίζουν τεράστιες ζώνες a-priori αποκλεισμών.

Όσον αφορά στους διαγωνισμούς και στη συμμετοχή στην αγορά απαιτείται η διαμόρφωση ενός λεπτομερούς προγράμματος των επόμενων διαγωνισμών έως και το 2025.
Τέλος, ο πέμπτος άξονας για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα και την αποθήκευση, η Ελλάδα θα πρέπει να μην διαψεύσει τις προσδοκίες που έχει δημιουργήσει στην αγορά της θαλάσσιας αιολικής ενέργειας, αλλά και να προωθήσει επενδύσεις στην αποθήκευση μεγάλης κλίμακας και εγχώριας προστιθέμενης αξίας, διασφαλίζοντας την απεξάρτηση από τα εισαγόμενα καύσιμα.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης