AEMO (Αυστραλία): Ταχεία και μη αναστρέψιμη η ενεργειακή μετάβαση στις ΑΠΕ

AEMO (Αυστραλία): Ταχεία και μη αναστρέψιμη η ενεργειακή μετάβαση στις ΑΠΕ
Η ενεργειακή μετάβαση της ΑΕΜΟ αναμένεται να φτάσει από το σημερινό 30% στο 83% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, πριν προσεγγίσει το 96% έως το 2040 και στο 98% έως το 2050

Η μετάβαση σε ένα δίκτυο με βάση τις ανανεώσιμες πηγές είναι πολύπλοκη, γρήγορη και μη αναστρέψιμη. Τα πρόσφατα γεωπολιτικά γεγονότα έχουν δημιουργήσει χάος στις αυστραλιανές και παγκόσμιες ενεργειακές αγορές, ενισχύοντας το σενάριο για μια επιταχυνόμενη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Αυτό είναι το κύριο μήνυμα από τον Διαχειριστή Ενεργειακής Αγοράς της Αυστραλίας (ΑΕΜΟ) για τον χάρτη της ταχείας μετάβασης σε ένα δίκτυο που κυριαρχείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τεχνολογίες που θα βασίζονται στη φθηνή πράσινη ενέργεια και όχι σε άνθρακα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Επιτάχυνση λόγω των γεγονότων

«Τα πρόσφατα διεθνή γεγονότα ενίσχυσαν περαιτέρω τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι ΑΠΕ παραμένουν η καλύτερη στρατηγική για την παροχή προσιτής και αξιόπιστης ενέργειας», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της AEMO, Daniel Westerman.

Παράλληλα, η ενεργειακή μετάβαση της ΑΕΜΟ αναμένεται να φτάσει από το σημερινό 30% στο 83% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, πριν προσεγγίσει το 96% έως το 2040 και στο 98% έως το 2050. Αυτό θα απαιτήσει επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια αξιόπιστη αλυσίδα εφοδιασμού, εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και κοινωνική άδεια την περίοδο κατασκευής των έργων.

Το σενάριο Step Change δείχνει μια πενταπλάσια αύξηση των φωτοβολταϊκών στις στέγες, παρέχοντας διπλάσια παραγωγή από έναν δραματικά μειωμένο στόλο άνθρακα έως το 2030.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το μερίδιο του φυσικού αερίου θα μειωθεί σημαντικά, ακόμη και με την έξοδο της παραγωγής με καύση άνθρακα. Σε συνέντευξή του στο RenewEconomy, ο Westerman λέει ότι η μετάβαση είναι «τρομερά συναρπαστική» και πολύ εφικτή, ακόμα κι αν είναι προκλητική. Ωστόσο, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να δράσουμε γρήγορα για τη δημιουργία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη σύσφιξη της ικανότητας και τη μετάδοση.

www.worldenergynews.gr






Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης