Repowering με κόφτη στις AΠΕ - Στόχος οι υψηλές ταρίφες

Repowering με κόφτη στις AΠΕ - Στόχος οι υψηλές ταρίφες
Προβλέφθηκε ειδικό άρθρο που καθορίζει τη διαδικασία ελέγχου της ετήσιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας φωτοβολταϊκών σταθμών

«Κόφτη» στην παραγόμενη ενέργεια που θα λαμβάνει λειτουργική ενίσχυση από ένα φωτοβολταϊκό πάρκο που προχωρά στο λεγόμενο repowering (δηλαδή αλλάζει τον παλιό του εξοπλισμό) θέτει νέα ρύθμιση, η οποία περιλαμβάνεται στον νέο νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα για τον εκσυγχρονισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Β’ φάση).

Ειδικό άρθρο για τη διαδικασία ελέγχου

Έτσι, για τα παλιά φωτοβολταϊκά έργα που ανακαινίζονται (ουσιαστικά για όσα αλλάζουν τα πάνελ από εκείνα των σταθερών βάσεων σε solar trackers) και τα οποία είχαν εξασφαλίσει «ταρίφες» σε υψηλές τιμές πριν από 10 – 15 χρόνια, προβλέφθηκε ειδικό άρθρο που καθορίζει τη διαδικασία ελέγχου της ετήσιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας φωτοβολταϊκών σταθμών, τον τρόπο αποζημίωσης και την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση αύξησης της παραγωγής του σταθμού για λόγους που οφείλονται σε αναβάθμιση του εξοπλισμού, η οποία δεν συνάδει με την ισχύ του σταθμού και τον παραγωγικό εξοπλισμό του.

«Κόφτης»

Ειδικότερα, μπαίνει «κόφτης» στην ποσότητα του παραγόμενου ρεύματος που θα αποζημιώνεται με τις υψηλές ταρίφες που είχε εξασφαλίσει το έργο πριν χρόνια.
Η ποσότητα για την οποία θα λαμβάνει λειτουργική ενίσχυση, θα προκύπτει προσθέτοντας στη χρονιά με τη μέγιστη ετήσια παραγωγή του σταθμού (κατά τα πρώτα πέντε έτη της λειτουργίας του) ένα επιπλέον 5%. Για την υπόλοιπη παραγόμενη ενέργεια ο κάτοχος του σταθμού θα αποζημιώνεται µε βάση την ετήσια Ειδική Τιμή Αγοράς (Ε.Τ.Α.) της τεχνολογίας Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. , στην οποία ανήκει ο σταθμός µε πλαφόν αποζημίωσης την τιμή μονάδας ή την Τιμή Αναφοράς που διέπει τη σύμβαση του σταθμού.

Ο ρόλος ΔΑΠΕΕΠ και ΔΕΔΔΗΕ

Ο ΔΑΠΕΕΠ και ο ΔΕΔΔΗΕ, ως Διαχειριστής των Μη Διασυνδεδεµένων Νησιών θα καταρτίζουν κατάλογο φωτοβολταικών σταθµών µε σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης, Σταθερής Τιµής ή Διαφορικής Προσαύξησης, εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών ή σύµβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας ή αντίστοιχη σύµβαση αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας, των οποίων ο παραγωγικός εξοπλισμός έχει αναβαθμιστεί ενεργειακά, συµπεριλαµβανοµένων των σταθµών που μετά από έλεγχο θα διαπιστωθεί ότι είχαν σηµαντική αύξηση της ετήσιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατά την τελευταία µηνιαία εκκαθάριση κάθε έτους θα διενεργούν έλεγχο και εάν διαπιστώσουν για κάποιο φωτοβολταϊκό σταθµό σηµαντική αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, θα εντάσσουν τον σταθµό αυτό στον κατάλογο και θα προχωρούν στον συµψηφισµό για την επιπλέον λειτουργική ενίσχυση ή την αποζηµίωση που έχει λάβει ο κάτοχος του σταθµού, κατά το έτος ελέγχου, λόγω της σηµαντικής αύξησης της ετήσιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Repowering σε αιολικά πάρκα

Τα τελευταία ένα, δύο χρόνια, η ΔΕΗ προχώρησε σε repowering δέκα παλαιών αιολικών πάρκα, συνολικής ισχύος 20 MW με 22 ανεμογεννήτριες, τα οποία βρίσκονται σε εννιά νησιά του Αιγαίου
Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ψαρά, Σάμος, Εύβοια, Μύκονος, Ικαρία και Κάρπαθο.
Το έργο υλοποιήθηκε από την ολλανδική εταιρεία EWT, πολυεθνική εταιρεία η οποία εξειδικεύεται στον τομέα της κατασκευής ανεμογεννητριών.
Οι παλαιάς τεχνολογίας ανεμογεννήτριες αποξηλώθηκαν και αντικαταστάθηκαν με λιγότερες αλλά πιο αποδοτικές ανεμογεννήτριες.

Ήδη και άλλες εταιρείες αναμένεται τα επόμενα χρόνια να προχωρήσουν σε ανακαίνιση αιολικών πάρκων.

Για κάθε αιολικό πάρκο που ολοκληρώσει τον κύκλο λειτουργίας του προβλέπεται αποξήλωση του εξοπλισμού και αποκατάσταση του χώρου εγκατάστασης.
Στο μεγαλύτερο ποσοστό στις θέσεις των παλαιών πάρκων (οι οποίες μάλιστα είναι ανεμολογικά προνομιούχες), θα εγκατασταθούν σύγχρονες και πιο παραγωγικές ανεμογεννήτριες.
Όσο για τις παλιές ανεμογεννήτριες, τα υλικά με τα οποία είναι κατασκευασμένες, μπορούν να ανακυκλωθούν, σε ποσοστό έως και 90%.
Δυσκολίες εντοπίζονται μόνο στη διαχείριση των πτερυγίων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης