Τελευταία Νέα

Στάσσης: Η ΔΕΗ προωθεί την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ 5 GW την επόμενη 5ετία

Στάσσης: Η ΔΕΗ προωθεί την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ 5 GW την επόμενη 5ετία
H απολιγνιτοποίηση θα καθυστερήσει λόγω των ενεργειακών εξελίξεων, σύμφωνα με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ

Την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 5 GW προωθεί η ΔΕΗ για την επόμενη 5ετία, τόνισε στο συνέδριο του Economist, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης.

Ο κ. Στάσσης έκανε αναφορά στις προκλήσεις που έρχεται αντιμέτωπος ο κλάδος της ενέργειας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην ενεργειακή μετάβαση.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, «οι πυλώνες της ΔΕΗ σε αυτό το φάσμα είναι η απανθρακοποίηση, νέες επενδύσεις στις ΑΠΕ, καθώς και η ψηφιοποίηση των δικτύων και των υπηρεσιών».

Παράλληλα, προέβλεψε μεγάλες επενδύσεις και στην αποθήκευση ενέργειας ώστε να εξασφαλιστεί η  απαραίτητη ευελιξία. Για τις ΑΠΕ, και τα 5 GW τα προσεχή χρόνια, τα 2/3 αφορούν φωτοβολταικά, λόγω ταχύτερης ολοκλήρωσης, και το 1/3 αιολικά.

Δύσκολες οι προβλέψεις

Σχετικά με την απολιγνιτοποίηση και την καθυστέρησή της, αυτό οφείλεται στις τρέχουσες ενεργειακές εξελίξεις, καθώς προτεραιότητα έχει δοθεί στην ενεργειακή ασφάλεια, «σε περίπτωση αιφνίδιας έλλειψης φυσικού αερίου».Η απεξάρτηση από τον λιγνίτη θα επιτευχθεί τα επόμενα 4-5 χρόνια, αν και σύμφωνα με τον κ. Στάσση, «είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς τις εξελίξεις, λόγω της γεωπολιτικής έντασης».

Τέλος, η ΔΕΗ θα πειραματιστεί περισσότερο με το υδρογόνο, ενώ χαρακτήρισε «κλειδιά» για το άμεσο μέλλον την τεχνητή νοημοσύνη και την ψηφιοποίηση, τομείς όπου η Ελλάδα θα μπορούσε να διαδραματίσει κομβικό ρόλο σε περιφερειακό επίπεδο.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης