Ουκρανία: Πάνω από 550 MW Φ/Β καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές

Ουκρανία: Πάνω από 550 MW Φ/Β καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές

 Πάνω από το 30% των δυναμικών ΑΠΕ δεν παράγει σήμερα ηλεκτρική ενέργεια λόγω του πολέμου

 

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε μια ανθρωπιστική καταστροφή, τρομερές οικονομικές συνέπειες και επίσης οδήγησε σε χιλιάδες κατεστραμμένες υποδομές. Επίσης, οι δυναμικότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επηρεάζονται σοβαρά σύμφωνα με το pveurope.

Λόγω της ρωσικής εισβολής, ο ενεργειακός τομέας γνώρισε σημαντική αναταραχή, και ειδικότερα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν αποτέλεσαν εξαίρεση.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας, από τον Ιούλιο του 2022 πάνω από το 30% των δυναμικών ΑΠΕ δεν παράγει σήμερα ηλεκτρική ενέργεια λόγω του πολέμου: περίπου το 12% της ηλιακής ενέργειας και περίπου το 90% της αιολικής ενέργειας από την συνολική εγκατεστημένη ισχύ αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που έγιναν από τον Σύνδεσμο Ηλιακής Ενέργειας της Ουκρανίας, πάνω από 550 MW φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και στέγες υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν. Ζημιές υπέστησαν και εγχώριες εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι περισσότερες κατεστραμμένες εγκαταστάσεις είναι σε κατεχόμενα εδάφη ή κοντά σε γραμμές μάχης

Δεδομένου ότι επί του παρόντος είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των κατεστραμμένων φωτοβολταϊκών, η Ένωση Ηλιακής Ενέργειας της Ουκρανίας πραγματοποίησε τη δική της έρευνα. Ερευνήθηκαν περισσότεροι από 50 ιδιοκτήτες ηλιακών σταθμών παραγωγής ενέργειας, κυρίως οικιστικών, των οποίων οι εγκαταστάσεις υπέστησαν ζημιές από την αρχή του πολέμου.

Τα στοιχεία που προέκυψαν είναι εντυπωσιακά:

Το 68% των κατεστραμμένων αντικειμένων είναι στα κατεχόμενα ή βρίσκονται κοντά στις γραμμές μάχης.

Ανάλογα με τον τύπο των κατεστραμμένων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, οι οικιακές εγκαταστάσεις αντιπροσωπεύουν το 64,7%, οι βιομηχανικές επίγειες εγκαταστάσεις το 29,4%, εν΄ψ οι βιομηχανικές στέγες είναι πολύ λιγότερες 5,9%.

Ωστόσο, παρά τις προκλήσεις αυτές για τη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας, η Ουκρανία κινείται με σιγουριά προς την ενεργειακή ανεξαρτησία και κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει ότι η «πράσινη» ενέργεια θα επιβιώσει και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Αναβάθμιση εντός δικτύου σε εκτός δικτύου ή υβριδικές εγκαταστάσεις

Επιπλέον, ο Vitalii Shestak, Διευθύνων Σύμβουλος της SolarWind Systems (Κίεβο) ανέφερε στο LinkedIn: Οι περισσότεροι ιδιωτικοί σταθμοί ηλιακής ενέργειας (SPP) στην Ουκρανία πριν από τον πόλεμο ήταν εντός δικτύου [88% των 45.000 μονάδων]. Κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, πολλοί οικισμοί/περιοχές παρέμειναν χωρίς ρεύμα. Πολλοί ιδιοκτήτες αυτών των SPP αντιμετώπισαν το μειονέκτημα της τροφοδοσίας (πράσινης) χρέωσης: "Υπάρχουν εγκατεστημένοι πίνακες, αλλά δεν λειτουργούν".
Φυσικά, υπάρχουν τρόποι για να γίνει αυτόνομο χρησιμοποιώντας χειροκίνητα εργαλεία, αλλά η απόκτηση πλήρους αυτονομίας απαιτεί συγκεκριμένα εξαρτήματα που δεν μπορούν να αγοραστούν σε συνηθισμένα καταστήματα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης