Τελευταία Νέα

ΕΕ: Εγκρίθηκε χρηματοδότηση έως και 5,2 δισ. δολαρίων για έργα υδρογόνου

ΕΕ: Εγκρίθηκε χρηματοδότηση έως και 5,2 δισ. δολαρίων για έργα υδρογόνου

Το έργο θα υποστηρίξει την κατασκευή «ηλεκτρολυτών μεγάλης κλίμακας και υποδομής μεταφοράς, για την παραγωγή, αποθήκευση και μεταφορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα»

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Τετάρτη έως και 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε δημόσια χρηματοδότηση για έργα υδρογόνου, μια κίνηση που θα μπορούσε να ξεκλειδώσει επιπλέον 7 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ είπε ότι το εμβληματικό έργο του μπλοκ για την υποστήριξη της έρευνας, ανάπτυξης και κατασκευής υποδομής υδρογόνου, IPCEI Hy2Use, είχε προετοιμαστεί από 13 κράτη μέλη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα που θα παρέχουν τη δημόσια χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με την επιτροπή, στο IPCEI Hy2Use θα συμμετέχουν 29 επιχειρήσεις σε 35 έργα.

Η επιτροπή εκτιμά ότι το IPCEI Hy2Use θα υποστηρίξει την κατασκευή «ηλεκτρολυτών μεγάλης κλίμακας και υποδομής μεταφορών, για την παραγωγή, αποθήκευση και μεταφορά ανανεώσιμων πηγών και υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα».

Η πρωτοβουλία θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη «καινοτόμων και πιο βιώσιμων τεχνολογιών για την ενσωμάτωση του υδρογόνου στις βιομηχανικές διαδικασίες πολλών τομέων», όπως το γυαλί, το τσιμέντο και ο χάλυβας.

«Το IPCEI αναμένεται να ενισχύσει την προσφορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα, μειώνοντας έτσι την εξάρτηση από την προμήθεια φυσικού αερίου», ανέφερε η Επιτροπή.

Περιγραφόμενο από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας ως «πολύχρηστος φορέας ενέργειας», το υδρογόνο έχει ποικίλες εφαρμογές και μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών.

Μπορεί να παραχθεί με διάφορους τρόπους. Μια μέθοδος περιλαμβάνει ηλεκτρόλυση, με ηλεκτρικό ρεύμα που διασπά το νερό σε οξυγόνο και υδρογόνο.

Εάν η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται σε αυτή τη διαδικασία προέρχεται από μια ανανεώσιμη πηγή, όπως ο άνεμος ή η ηλιακή ενέργεια, τότε αποκαλείται «πράσινο» ή «ανανεώσιμο» υδρογόνο. Σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία της παραγωγής υδρογόνου βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα.

Μεταξύ εκείνων που σχολίασαν την ανακοίνωση της Τετάρτης ήταν η Margrethe Vestager, εκτελεστική αντιπρόεδρος στην επιτροπή που είναι υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού.

Η Vestager είπε ότι οι επενδύσεις που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του Hy2Use θα επιτρέψουν την κατασκευή χωρητικότητας ηλεκτρόλυσης περίπου 3,5 γιγαβάτ.

Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα «μια παραγωγή περίπου 340.000 τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου και χαμηλών εκπομπών άνθρακα ετησίως», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει προηγουμένως ότι επιθυμεί να εγκατασταθούν στην ΕΕ 40 GW ηλεκτρολύτες υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030.

Τράπεζα υδρογόνου

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα την υποστήριξή της για το υδρογόνο.

Σε δηλώσεις στον ιστότοπο της Επιτροπής, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι «το υδρογόνο μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι για την Ευρώπη. Πρέπει να μεταφέρουμε την οικονομία υδρογόνου μας από εξειδικευμένη σε κλίμακα».

Στην ομιλία της, η φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε επίσης στον «στόχο του 2030 να παράγει δέκα εκατομμύρια τόνους ανανεώσιμου υδρογόνου στην ΕΕ, κάθε χρόνο».

«Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να δημιουργήσουμε έναν κατασκευαστή αγοράς για το υδρογόνο, προκειμένου να γεφυρωθεί το επενδυτικό χάσμα και να συνδεθεί η μελλοντική προσφορά και ζήτηση», είπε.

Για το σκοπό αυτό, η φον ντερ Λάιεν της ΕΕ ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου. Ελπίζεται ότι θα μπορέσει να επενδύσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της μελλοντικής αγοράς υδρογόνου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης