WindEurope και BWE: Το πλαφόν των 180 ευρώ/MWh πρέπει να είναι προσωρινό

WindEurope και BWE: Το πλαφόν των 180 ευρώ/MWh πρέπει να είναι προσωρινό
Ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χρειάζεται σταθερότητα και προβλεψιμότητα ήταν το κεντριοκό μήνυμα των ομιλητών

Οι εμπορικοί όμιλοι ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει μια «δίκαιη και συνεπή» εφαρμογή του προτεινόμενου πλαφόν στα έσοδα, προκειμένου το μέτρο να μην επηρεάσει αρνητικά τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μιλώντας στο WindEnergy Hamburg, βιομηχανικές ενώσεις, όπως η WindEurope και η BWE, δήλωσαν ότι ενώ το προτεινόμενο ανώτατο όριο τιμής των 180 ευρώ/MWh ήταν απαραίτητο για να μειωθεί ο αντίκτυπος της ενεργειακής κρίσης στις οικογένειες και τις επιχειρήσεις, θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα προσωρινό μέτρο για να μην χαθούν οι στόχοι στις ΑΠΕ.

«Είναι σημαντικό το ανώτατο όριο τιμών να εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ χωρίς αποκλίσεις ή εξαιρέσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Sven Utermöhlen, Διευθύνων Σύμβουλος Offshore Wind της RWE Renewables και Πρόεδρος της WindEurope. Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι: «Είναι το σωστό, αλλά ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χρειάζεται σταθερότητα και προβλεψιμότητα, και δεν πρέπει να παραβλέπουμε τον μακροπρόθεσμο στόχο των επενδύσεων σε νέους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Αν γίνει ένα συνονθύλευμα διαφορετικών κανόνων, τότε δεν θα λειτουργήσει. Είναι επίσης σημαντικό το ανώτατο όριο να ισχύει για όλα τα έσοδα, είτε παράγονται μέσω PPA, μέσων αντιστάθμισης κινδύνου ή ανταλλαγών ενέργειας».

Από την πλευρά του, ο jörn Spiegel, Αντιπρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, ζήτησε από την Επιτροπή να λάβει γρήγορες αποφάσεις σχετικά με την προτεινόμενη νομοθεσία για να διασφαλίσει ταχεία ανακούφιση για τους καταναλωτές καθώς και βεβαιότητα για τους επενδυτές του ενεργειακού τομέα.

Ωστόσο, χρειάζονται και μακροπρόθεσμες λύσεις για την ενεργειακή κρίση, πρόσθεσε το Spiegel. «Η μόνη διέξοδος από αυτήν την κρίση είναι ένα τεράστιο πακέτο ολοκλήρωσης για ταχύτερες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δίκτυα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης