Τελευταία Νέα

Vattenfall: Ο γερμανικός κανόνας "αρνητικής προσφοράς" είναι το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα για υπεράκτια αιολική ενέργεια

Vattenfall: Ο γερμανικός κανόνας

Η επικεφαλής του κλάδου της σουηδικής εταιρείας κοινής ωφέλειας Catrin Jung αναφέρει στο Recharge, ότι το νό σύστημα  θα "βγάλει" χρήματα από την αγορά, που διαφορετικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη των προμηθευτών

Η αρνητική προσφορά που εγκρίθηκε βάσει των νέων γερμανικών κανόνων που διέπουν την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών  «είναι το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα για τη βιομηχανία», δήλωσε στο Recharge η Catrin Jung, διευθύνων σύμβουλος υπεράκτιων αιολικών της σουηδικής εταιρείας Vattenfall.


Η γερμανική κυβέρνηση στον πρόσφατα τροποποιημένο νόμο περί ανοιχτών θαλασσίων αιολικών (WindSeeG) που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο τον Ιούλιο εισήγαγε μια δυναμική διαδικασία με «απεριόριστη αρνητική προσφορά» σε δημοπρασίες που «συνεχίζεται μέχρι να μείνει μόνο ένας», εξήγησε η Jung σε συνέντευξή της,, καθώς τόνισε τα μειονεκτήματα του ζητήματος από τους προγραμματιστές να πληρώσουν για την έκταση που κέρδισαν κατά τη διάρκεια διαγωνισμών.

Το πραγματικό κόστος

Τα έθνη της Βόρειας Θάλασσας στοχεύουν 260 GW υπεράκτια στις «πιο θυελλώδεις τοποθεσίες στον κόσμο»

Η νομοθεσία ορίζει ότι σε μελλοντικές δημοπρασίες για μη εκ των προτέρων ανεπτυγμένες τοποθεσίες, αντί να κατακυρώνονται σύμφωνα με το χαμηλότερο κόστος για την κατασκευή και λειτουργία ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου – το οποίο σε πρόσφατους διαγωνισμούς συχνά σήμαινε μηδέν – οι προγραμματιστές θα πρέπει επίσης να υποβάλουν προσφορά για τα δικαιώματα χρήσης του βυθού.

«Η αρνητική προσφορά θα αφαιρέσει χρήματα από την αγορά που διαφορετικά θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να εξασφαλίσουμε χωρητικότητα με τους προμηθευτές», προειδοποίησε η Jung.

«Θα σημαίνει επίσης ότι οι τιμές για τους παραχωρησιούχους θα αυξηθούν, επειδή αυτοί που θα κερδίσουν θα χρειαστεί να χρηματοδοτήσουν τα έργα και θα πρέπει να πάρουν τα χρήματά τους πίσω».

Στο τέλος, οι διαχειριστές θα πρέπει να ανακτήσουν αυτά τα χρήματα από τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οδηγώντας σε υψηλότερες τιμές ενέργειας κάτι το οποίο η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να αποφύγει.

Φιλόδοξες δημοπρασίες

Το Βερολίνο σχεδιάζει επί του παρόντος να δημοπρατήσει 7 GW μη ανεπτυγμένων τοποθεσιών το επόμενο έτος, είπε η Jung.
Ο γερμανικός υπεράκτιος άνεμος κινείται ξανά – αλλά η αρνητική προσφορά «απειλεί τον στόχο 30 GW»
«Έτσι για μένα, είναι ο τζόγος, γιατί δεν ξέρεις ποιος ανοίγει τις τσέπες του στη δημοπρασία και ίσως αφαιρέσει 7 GW».

Η κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση να επιτύχει τον στόχο της για 30 GW αιολικής ενέργειας στη θάλασσα έως το 2030, από μόλις 7,8 GW σε λειτουργία στα τέλη του περασμένου έτους. Η Γερμανία έχει επίσης θέσει ακόμη μεγαλύτερους στόχους 40 GW έως το 2035 και 70 GW έως το 2045.

Οι γειτονικές Κάτω Χώρες έχουν ήδη εφαρμόσει μηχανισμό αρνητικής προσφοράς στον τελευταίο διαγωνισμό υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, αλλά είχαν θέσει όριο 50 εκατομμυρίων ευρώ για τους πλειοδότες αν λάβουν πλήρεις αξιολογήσεις.

«Τότε κερδίζεις βάσει κριτηρίων καινοτομίας. Αυτό ήταν το σύστημα που προτείναμε και για τη Γερμανία», είπε η Jung.

«Υπάρχει μια αξία στις περιοχές είναι λογικό να ζητάμε ένα συγκεκριμένο ποσό από αυτούς που αναπτύσσουν τα έργα  για να συνεισφέρουν επίσης στη σύνδεση στο δίκτυο. Στη συνέχεια, κάντε την ανάθεση βάσει κριτηρίων καινοτομίας».

Η αρνητική προσφορά θα μπορούσε να προσθέσει 21 ευρώ (20,2 $) ανά μεγαβατώρα στις τιμές βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τη NERA Economic Consulting.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης