Δαγούμας: Το πλάνο χρηματοδότησης της Αποθήκευσης - Τέλος χρόνου για ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ για τον κατηγοριοποιήση των έργων

Δαγούμας: Το πλάνο χρηματοδότησης της Αποθήκευσης - Τέλος χρόνου για ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ για τον κατηγοριοποιήση των έργων

Εάν οι Διαχειριστές δεν συμμορφωθούντότε θα κινηθεί η ακροαματική διαδικασία για την επιβολή προστίμων σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΡΑΕ

Σχετικά Άρθρα
Λήγει αύριο το deadline που έδωσε η ΡΑΕ στους διαχειριστές των δικτύων προκειμένου ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ να δημοσιοποιήσουν τον κατάλογο των αιτήσεων για όρους σύνδεσης, βάσει συγκεκριμένου προτύπου το οποίο τους έχει δοθεί από την Αρχή.

Ειδικότερα, καλούνται να κατηγοριοποιήσουν τα έργα βάσει του είδους της επένδυσης , δηλαδή εάν ανήκουν στα έργα fast track, στις υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές, είναι με βεβαίωση παραγωγού κλπ. Επίσης, θα πρέπει να κατηγοριοποιηθούν και ανάλογα με τη θέση τους, την κατηγορία τους (φωτοβολταϊκό, αιολικό, υδροηλεκτρικό, βιομάζα, αποθήκευση, αντλησιοταμίευση κλπ), τη σειρά προτεραιότας κ.ά..

Εάν οι Διαχειριστές δεν συμμορφωθούν, σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε χθες μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΕΝΕ ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Αθανάσιος Δαγούμας, τότε θα κινηθεί η ακροαματική διαδικασία για την επιβολή προστίμων.
Ειδικά για τις μονάδες αποθήκευσης έως το τέλος του 2023 αναμένεται ότι θα διεξαχθεί ο πρώτος διαγωνισμός ώστε να κλειδώσουν λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση.
Τα συγκεκριμένα έργα θα πρέπει να υλοποιηθούν έως το τέλος του 2025, καθώς θα στηριχθούν με κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης.


Οι χρηματοδοτήσεις της Αποθήκευσης

Βάσει του ελληνικού σχήματος για τη στήριξη έργων αποθήκευσης ενέργειας 900 MW , το οποίο εγκρίθηκε προ ημερών από την Κομισιόν, 341 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε συστήματα αποθήκευσης συνδεδεμένα στο δίκτυο, με τη μορφή επενδυτικής επιχορήγησης κατά τη φάση κατασκευής του έργου, ενώ θα ακολουθεί στήριξη και για τα πρώτα δέκα χρόνια λειτουργίας. Οι επενδυτές που θα χαίρουν των δύο μορφών στήριξης θα προκρίνονται μέσω των διαγωνισμών βάσει της χαμηλότερης προσφοράς.

Η χρηματοδότηση, σύμφωνα με τον κ. Δαγούμα, αποτιμάται σε 380.000 ευρώ/MW.Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, η ετήσια στήριξη για κάθε έργο θα αξιολογείται και θα γίνεται προσαρμογή μέσω ενός μηχανισμού clawback εάν οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας παράγουν πλεονάζοντα έσοδα από την αγορά.

Να θυμίσουμε ότι ειδικά το έργο αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ στην Αμφιλοχία θα χρηματοδοτηθεί ξεχωριστά από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με επιχορήγηση 250 εκατομμυρίων ευρώ και ετήσια στήριξη – χρηματοδοτούμενη από εισφορά που επιβάλλεται στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας – προκειμένου να επιτευχθεί ένα αποδεκτό ποσοστό απόδοσης της επένδυσης. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση αποθήκευσης θα έχει χωρητικότητα 680 MW και θα συνδέεται απευθείας με γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Δαγούμας, έως τον Ιούλιο του 2022, η ΡΑΕ είχε αδειοδοτήσει 337 άδειες για μονάδες αποθήκευσης και υβριδικά συστήματα, συνολικής ισχύος 23,5 GW. Η πλειονότητα αφορούσε αυτόνομα συστήματα μπαταριών και οι άδειές τους εκδόθηκαν το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Ιουλίου 2022. Η Αρχή, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, υποστηρίζει και εφαρμόζει σθεναρά την άρση των ρυθμιστικών φραγμών για τη συμμετοχή στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης