Από το νέο έτος η αυτοπαραγωγή «πράσινης» ενέργειας στις πολυκατοικίες - Έρχεται μετά τα φ/β στις στέγες

Από το νέο έτος η αυτοπαραγωγή «πράσινης» ενέργειας στις πολυκατοικίες - Έρχεται μετά τα φ/β στις στέγες

Έως το τέλος του μήνα ο οδηγός για το πρόγραμμα επιδότησης φωτοβολταϊκών στις στέγες

 

Τη λύση για να προχωρήσει και η συλλογική αυτοπαραγωγή «πράσινης» ενέργειας στις πολυκατοικίες, όπου κατοικεί περίπου το 60% του πληθυσμού της χώρας αναμένεται να δώσει από το νέο έτος το επιτελείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Αφού βγει ο οδηγός για το πρόγραμμα επιδότησης φωτοβολταϊκών στις στέγες, του οποίου η προδημοσίευση αναμένεται έως τα τέλη του μήνα, πρόκειται να σχεδιαστεί η ρύθμιση που θα διευκολύνει και τους ενοίκους πολυκατοικιών.

Η δυνατότητα που είχε δοθεί ήδη από το 2015, μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων, είναι όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, ανεφάρμοστη, γεγονός που καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι σε καμία πολυκατοικία έως σήμερα οι ένοικοι δεν κατάφεραν να ιδρύσουν μια ενεργειακή κοινότητα (ΕΚΟΙΝ).

Εμπόδια παραμένουν αφενός η γραφειοκρατία και η ασυνεννοησία μεταξύ των ενοίκων, και αφετέρου τα σημαντικά πάγια έξοδα μιας ΕΚΟΙΝ. Επιπλέον, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει την ένταξη στο «σχήμα» του μετρητή κοινοχρήστων της πολυκατοικίας, αφού τα κοινόχρηστα δεν μπορούν να είναι “μέλος” μιας κοινότητας.
Η λύση είχε δοθεί με την Οδηγία για τις ΑΠΕ (2018) η οποία κάνει λόγο για “αυτοκαταναλωτές ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που ενεργούν από κοινού” στα κτίρια, δηλαδή ένα σχήμα συλλογικής αυτοπαραγωγής. Μάλιστα, η νέα εργαλειοθήκη της Κομισιόν REPowerEU δίνει προτεραιότητα σε αυτά ενώ μια λύση για τις πολυκατοικίες κρίνεται απαραίτητη και ενόψει των απαιτήσεων για τα Κτίρια Μηδενικών Εκπομπών (Zero Energy Buildings) που θα πρέπει να εφαρμόσει σύντομα η Ελλάδα.

Ενεργειακός συμψηφισμός

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς της αγοράς φωτοβολταϊκών ζητούν εδώ και καιρό τη θεσμοθέτηση της συλλογικής αυτοπαραγωγής που θα αφορά φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα οποία θα παράγουν ή και θα αποθηκεύουν από κοινού «πράσινη» ενέργεια (χωρίς να αποτελούν Ενεργειακή Κοινότητα) και θα την συμψηφίζουν στο πλαίσιο του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering).

Μάλιστα, τέσσερις επιστημονικοί και περιβαλλοντικοί φορείς - ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου (ΕΙΠΑΚ), η Electra Energy Cooperative και η Greenpeace - έχουν υποβάλλει εδώ και καιρό στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση για την ενσωμάτωση της συλλογικής αυτοπαραγωγής ενέργειας στη νομοθεσία της χώρας ως εξής:

Συλλογική αυτοπαραγωγή: η αυτοπαραγωγή που αφορά φυσικά ή νομικά πρόσωπα που παράγουν ή/και αποθηκεύουν από κοινού ενέργεια από ΑΠΕ (χωρίς να αποτελούν Ενεργειακή Κοινότητα κατά την έννοια του ν.4513/2018), την οποία και συμψηφίζουν στο πλαίσιο του ενεργειακού συμψηφισμού σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο ίδιο ή/και γειτονικά ακίνητα τα οποία μοιράζονται την ίδια γραμμή διασύνδεσης χαμηλής ή μέσης τάσης. Στον ενεργειακό συμψηφισμό υπό το σχήμα της συλλογικής αυτοπαραγωγής μπορούν να ενταχθούν και καταναλώσεις κοινοχρήστων σε κτίρια.
Ο υπολογισμός των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στην περίπτωση της συλλογικής αυτοπαραγωγής γίνεται όπως και στην περίπτωση του ενεργειακού συμψηφισμού. Η εγκατάσταση ΑΠΕ, με ή χωρίς αποθήκευση ενέργειας, των αυτοκαταναλωτών ενέργειας που συμμετέχουν στη συλλογική αυτοπαραγωγή, μπορεί να τελεί υπό την κυριότητα ή τη διαχείριση ενός τρίτου μέρους όσον αφορά την εγκατάσταση και τη λειτουργία.


www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης