Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Montel: Στην Ισπανία οι developers «ψηφίζουν» τα PPAs και όχι τις δημοπρασίες

Montel: Στην Ισπανία οι developers «ψηφίζουν» τα PPAs και όχι τις δημοπρασίες
Τα αιολικά έργα στην Ισπανία αυξάνονταν σημαντικά στην Ισπανία και είναι λιγότερο εξαρτημένα από προγράμματα επιδοτήσεων,

Η αγορά της συμφωνίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) της Ισπανίας έχει γίνει πιο ελκυστική για τους developers από τις δημοπρασίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δήλωσε στο Montel ένας αναλυτής της Pexapark που ειδικεύεται στις ΑΠΕ.

Οι δύο πιο πρόσφατοι διαγωνισμοί δεν καλύφθηκαν, με μόλις 45,5 MW σε συνολική ισχύ 3,3 GW που κατοχυρώθηκαν στην τελευταία δημοπρασία της Τρίτης (22/11), κάτι που οι συμμετέχοντες στην αγορά απέδωσαν σε μειωμένο ενδιαφέρον εν μέσω χαμηλών τιμών και ζητημάτων συμφόρησης αδειών.

Οι συμφωνίες αγοροπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας πρόσφεραν πιο ελκυστικές συνθήκες χάρη στις υψηλές τιμές και την ευελιξία τους, τόνισε ο Erik Landstrom, ανώτατο στέλεχος στην Pexapark.

Ένας άλλος παράγοντας ήταν η άνοδος των τιμών των εγγυήσεων προέλευσης (GO), είπε. Οι τιμές αυξήθηκαν από 1,70 ευρώ/MWh σε 8,50 ευρώ/MWh φέτος. Οι developers δεν μπορούν να εξάγουν GO στην ευρωπαϊκή αγορά εάν η χωρητικότητα καλύπτεται από επιδότηση. Οι υψηλές τιμές χονδρικής σήμαιναν επίσης ότι τα έργα θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν ευκολότερα σε εμπορική βάση χωρίς την ανάγκη επιδοτήσεων, δήλωσε ο Landstrom.

Ιστορικές υψηλές τιμές

Σχεδόν 4 GW χωρητικότητας καλύφθηκαν από συμβάσεις που υπογράφηκαν στην Ισπανία το 2021 σε σύνολο 11,3 GW σε όλη την Ευρώπη. Αυτή η τάση θα συνεχιστεί παρά την άνοδο των τιμών του ισπανικού PPA σε ιστορικά υψηλά και την κανονιστική αβεβαιότητα, είπε ο Landstrom.

Αναμένεται η είσοδος περισσότερων παικτών στην ισπανική αγορά, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων σε ηπειρωτικό επίπεδο και των παραγωγών πράσινου υδρογόνου, πρόσθεσε. Υπήρξε μια τεράστια άνοδος στις συμφωνίες που αφορούσαν τα αιολικά και συγκεκριμένα 1 GW ηλιακών PPA και 2 GW αιολικών σε σύγκριση με τα 2,5 GW και 0,4 GW αντίστοιχα, το 2021. Η αγορά ηλιακών PPA της Ισπανίας ήταν μια αγορά για πωλητές, με υψηλή ζήτηση από εταιρικούς αγοραστές.

Τα νέα πεδία προσοχής

Σημειώνεται ότι τα αιολικά έργα στην Ισπανία αυξάνονταν σημαντικά στην Ισπανία και είναι λιγότερο εξαρτημένα από προγράμματα επιδοτήσεων, πράγμα που σήμαινε ότι ήταν διαθέσιμα περισσότερα για PPA. Ωστόσο, και αυτά περιορίστηκαν λόγω των λιγότερων διαθέσιμων τοποθεσιών και χρόνου παραγωγής.

Η αβεβαιότητα θα συνεχίσει να συνοδεύει την ισπανική αγορά PPA, σύμφωνα με τον Landstrom, λόγω των θεσμικών παρεμβάσεων  τα τελευταία χρόνια και των ζητημάτων αδειοδότησης. Ο εξορθολογισμός της διαδικασίας αδειοδότησης θα βοηθούσε στην αύξηση του αριθμού των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί, αλλά οι καθυστερήσεις θα μπορούσαν να συνεχιστούν λόγω περιορισμών στη ρύθμιση ταχείας παρακολούθησης, πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης