Τελευταία Νέα

Recharge: Σε καθεστώς πίεσης οι πράσινες πολιτικές - Διλήμματα... made in USA στα υπεράκτια αιολικά

Recharge: Σε καθεστώς πίεσης οι πράσινες πολιτικές - Διλήμματα... made in USA στα υπεράκτια αιολικά
Η Vestas προειδοποιεί ότι χρειάζεται η κοινή αγορά για να αποφευχθεί η «έκρηξη και η κατάρρευση» του κλάδου

Μια εβδομάδα μετά την όχι και τόσο αισιόδοξη COP27 σχετικά με την καθολική συναίνεση στην απομάκρυνση των ορυκτών καυσίμων από την παγκόσμια οικονομία, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δέχθηκαν νέες πιέσεις από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για να προχωρήσει η ενεργειακή μετάβαση, σύμφωνα με το rechargenews.

Στην Ευρώπη, η ΕΕ σχεδιάζει να προωθήσει βιαστικά μέτρα έκτακτης ανάγκης για την επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, αφού η διαμάχη για τα πλαφόν στο φυσικό αέριο δημιούργησε αρκετές διαφωνίες. Σχετικά με τις ΑΠΕ, το πρόβλημα εντοπίζεται στην αδειοδότηση και το ξεμπλοκάρισμα χρόνιων καθυστερήσεων σε projects.

Τα δεδομένα και οι προεκτάσεις των υπερεσόδων

Στην αισιόδοξη μεριά των πραγμάτων, αν εγκριθεί το έκτακτο πακέτο μέτρων, είναι πολύ πιθανό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ενέργειας να συμπεριλάβει αρκετά projects στο σύστημα σχεδιασμού, κάτι που αιολική βιομηχανία διεκδικούσε διακαώς.

Το χάος που εξαπολύθηκε από την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης αυτή την εβδομάδα προκάλεσε ταραχές και σε επιμέρους κράτη της ΕΕ, με τον τομέα της πράσινης ενέργειας της Γερμανίας να είναι εξαγριωμένος με τα σχέδια της κυβέρνησής της για φορολόγηση των υπερεσόδων και τους Ισπανούς αξιωματούχους να γίνονται μάρτυρες της συνολικής πτώσης μιας δημοπρασίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 3GW.

Επίσης, ο επικεφαλής της Shell στο Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποιεί ότι ο απροσδόκητος φόρος θέτει στο προσκήνιο τα σχέδια πράσινων έργων στη Βόρεια Θάλασσα.

Την ίδια ώρα στη Βρετανία  τα ανώτατα όρια εσόδων και οι απροσδόκητοι φόροι ήταν επίσης στην ατζέντα, με τον πετρελαϊκό κολοσσό Shell να υπαινίσσεται ότι αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα επενδυτικά του σχέδια για την ενεργειακή μετάβαση.

Οι προκλήσεις των offshore αιολικών στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν κερδίσει πολλούς επαίνους πρόσφατα για τις κινήσεις της πράσινης πολιτικής τους, αλλά λείπουν πολλά κομμάτια ακόμη για να τρέξει ο αναδυόμενος τομέας των υπεράκτιων αιολικών τους, με την Vestas να προειδοποιεί ότι χρειάζεται η κοινή αγορά για να αποφευχθεί η «έκρηξη και η κατάρρευση» του κλάδου.

Ο Josh Irwin, ανώτατο στέλεχος της εταιρείας στον κλάδο των υπεράκτιων, υπογράμμισε ότι είναι ζωτικής σημασίας η δημιουργία ευκαιριών στον κλάδο μέσω κοινής αγοράς μεταξύ των κρατών.

Μάλιστα, στην Ουάσιγκτον υπήρξε επικοινωνία για την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ βιομηχανίας και κυβέρνησης, προκειμένου η χώρα να πετύχει τον στόχο του Biden για 30 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μέχρι το τέλος της 10ετίας.

Ο παράγοντας «Tesla» και η αποθήκευση

Tο μεγαλύτερο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρίες της Ευρώπης άρχισε να λειτουργεί κοντά στο Hull, στην Αγγλία. Η εγκατάσταση αναπτύχθηκε από την εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Βόρειου Γιορκσάιρ Harmony Energy και χρησιμοποιήθηκε τεχνολογία με την υπογραφή της Tesla.

Η εγκατάσταση Pillswood έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας έως και 196 MWh σε έναν μόνο κύκλο. Έχει κατασκευαστεί δίπλα στον υποσταθμό Creyke Beck του National Grid, που θα συνδεθεί με το Dogger Bank, το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, όταν θα ξεκινήσει στη Βόρεια Θάλασσα μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Η υπεράκτια αιολική ενέργεια μπορεί να μην έχει σημειώσει ακόμη την επιθυμητή κερδοφορία, αλλά αυτό συνοδεύει τις επιδόσεις της χερσαίας με την εξασφάλιση σημαντικών συμφωνιών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης