Βροχή τροποποιήσεων παλαιών βεβαιώσεων στις ΑΠΕ για να εξασφαλιστούν Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης

Βροχή τροποποιήσεων παλαιών βεβαιώσεων στις ΑΠΕ για να εξασφαλιστούν Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης
Τα έργα ΑΠΕ με μονάδα αποθήκευσης αποκτούν και άλλα πλεονεκτήματα, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα πώλησης ενέργειας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας

Πιο …σύντομους δρόμους αναζητούν και βρίσκουν οι επενδυτές προκειμένου να προσπεράσουν την κατηγοριοποίηση για χορήγηση Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης (ΟΠΣ), βάσει προτεραιοτήτων, σε έργα ΑΠΕ τα οποία πρόκειται να υλοποιηθούν, την οποία όρισε τον περασμένο Αύγουστο η σχετική απόφαση του υπουργού Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα.
Ειδικότερα, το τελευταίο διάστημα έχει καταγραφεί βροχή τροποποιήσεων παλαιών βεβαιώσεων παραγωγού προκειμένου να προστεθούν συσσωρευτές για αποθήκευση ενέργειας. Οι στόχοι των επενδυτών είναι πολλοί. Καταρχάς, με αυτόν τον τρόπο, έργα που έχουν μικρό προβάδισμα για να εξεταστεί η αίτησή τους για ΟΠΣ μπορούν να περάσουν αρκετά μπροστά, δηλαδή στην κατηγορία Δ.

Ταβάνι οι αιτήσεις για PPA

Βεβαίως, τα έργα ΑΠΕ με μονάδα αποθήκευσης αποκτούν και άλλα πλεονεκτήματα, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα πώλησης ενέργειας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, τις ώρες που οι τιμές είναι ψηλά, καθώς πλέον δεν θα δεσμεύονται από τη στοχαστικότητα των φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων. Επίσης, θα είναι ευκολότερη η σύναψη διμερών συμβάσεων αγοραπωλησίας πράσινης ενέργειας (PPAs) καθώς θα μπορούν να παρέχουν ρεύμα όλες τις ώρες.
Επιπλέον, τα PPAs αποτελούν άλλη μια λύση για την παράκαμψη της …ουράς στην εξέταση της αίτησης για ΟΠΣ καθώς τα έργα που συνάπτουν διμερείς συμβάσεις περνούν στην κατηγορία Β. Δεν είναι τυχαίο ότι οι σχετικές αιτήσεις στον ΑΔΜΗΕ για όρους σύνδεσης μονάδων ΑΠΕ που προορίζονται για PPAs, είχαν από τον Οκτώβριο φτάσει περίπου τα 1.500 ΜW που είναι και το ανώτατο όριο ισχύος που είχε καθορισθεί για τη συγκεκριμένη κατηγορία με την Υπουργική Απόφαση του Αυγούστου.

Υποομάδες και προβάδισμα


Με την υπουργική απόφαση γίνεται διαχωρισμός σε ομάδες και υποομάδες προτεραιοτήτων, με κριτήρια, μεταξύ άλλων, τον συνδυασμό τους με μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, τη σύναψη διμερών συμβάσεων με τελικούς μη οικιακούς πελάτες, την υπαγωγή των μεγάλων έργων στις στρατηγικές επενδύσεις, την απόστασή τους από τα σύνορα της χώρας, τη χωροθέτησή τους στις απολιγνιτοποιημένες περιοχές. Σε όσο υψηλότερη ομάδα και υποομάδα υπάγεται ένα έργο, τόσο καλύτερο είναι το προβάδισμα που έχει στην εξέταση της αίτησής του για χορήγηση Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης.

Πάντως, η προτεραιοποίηση για τη χορήγηση ΟΠΣ εξακολουθεί να προκαλεί γκρίνιες στους επενδυτές ΑΠΕ, καθώς όπως υποστηρίζουν σε κάποιες ομάδες τίθενται όροι ενώ σε κάποιες άλλες όχι, υπάρχουν διαφορές ανά περιφέρεια ως προς τα όρια ισχύος του κάθε έργου για να λάβει προτεραιότητα κλπ. Πάντως, πιο ψύχραιμες φωνές από την αγορά αναφέρουν ότι γενικότερα όλοι κάτι χάνουν και κάτι κερδίζουν, αν και θεωρούν ότι θα μπορούσαν να γίνουν αρκετές διορθώσεις στην κατηγοριοποίηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης