Τελευταία Νέα

WindEurope: Το repowering στα αιολικά είναι μια «win-win» κατάσταση για την ενεργειακή ασφάλεια

WindEurope: Το repowering στα αιολικά είναι μια «win-win» κατάσταση για την ενεργειακή ασφάλεια
Οι επιδόσεις των χωρών της Ευρώπης

«Τι συμβαίνει όταν οι ανεμογεννήτριες φτάνουν στο τέλος της ζωής τους;» Η ετήσια εκδήλωση «End of Life Issues and Strategies» της WindEurope (EoLIS 2022) παρουσιάζει τις πιο πρόσφατες τάσεις στην ανανέωση, τον παροπλισμό, την αποσυναρμολόγηση και την ανακύκλωση ανεμογεννητριών.

Τα τελευταία δεδομένα που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση δείχνουν τα οφέλη της ανανέωσης ισχύος (repowering). Σχεδόν τριπλασιάζει τη χωρητικότητα ενός αιολικού πάρκου, ενώ μειώνει τον αριθμό των ανεμογεννητριών κατά ένα τέταρτο, όλες στην ίδια τοποθεσία. Είναι μια κατάσταση win-win για την ενεργειακή ασφάλεια, τη δημόσια αποδοχή και τη βιοποικιλότητα.

Την περασμένη βδομάδα, η ευρωπαϊκή αιολική βιομηχανία συναντήθηκε στη Γάνδη για το Σεμινάριο End-of-Life Issues and Strategies της WindEurope (EoLIS 2022). Η εν λόγω εκδήλωση εστίασε σε όλες τις πτυχές των ανεμογεννητριών που φτάνουν στο τέλος της διάρκειας ζωής τους. Το EoLIS 2022 υπογραμμίζει την ανάγκη για τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν στρατηγικές ανανέωσης ισχύος και μεταβατικές ρυθμίσεις για να υποστηρίξουν την παράταση της διάρκειας ζωής των αιολικών πάρκων.

Οι συγκρίσεις των χωρών

Πολλά από τα χερσαία αιολικά πάρκα της Ευρώπης φτάνουν στο τέλος της λειτουργικής τους ζωής: 14 GW των υφιστάμενων αιολικών πάρκων της Ευρώπης λειτουργούν ήδη για περισσότερα από 20 χρόνια και 78 GW θα έχουν λειτουργήσει έως το 2030. Η Δανία, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν τους παλαιότερους αιολικούς στόλους σε σχετικούς όρους. Η μέση ανεμογεννήτριά τους είναι άνω των 12 ετών. Η Γερμανία έχει τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ που θα μπορούσε δυνητικά να ανανεωθεί με 17 GW άνω των 15 ετών.

Υπάρχουν έντονες διαφορές μεταξύ των χωρών όσον αφορά τα έργα που ανανεώνονται. 170 αιολικά πάρκα έχουν ανανεωθεί μέχρι στιγμής στην Ευρώπη, περισσότερα από τα μισά από αυτά στη Γερμανία. Η Ολλανδία αυτή τη στιγμή ανανεώνει τις περισσότερες δυνάμεις. Άλλες χώρες πρέπει να εντείνουν το παιχνίδι τους: η Ισπανία, η Ιταλία και η Δανία χρειάζονται πιο συνεκτικές στρατηγικές για να καρπωθούν τα οφέλη της ανανέωσης των δυνάμεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης