Τελευταία Νέα

Aquila Clean Energy: Με pipeline 1,7 GW στην ελληνική αγορά στοχεύει στα PPA

Aquila Clean Energy: Με pipeline 1,7 GW στην ελληνική αγορά στοχεύει στα PPA

Στο χαρτοφυλάκιο και η αποθήκευση ενέργειας - 900 MW έχουν ΑΕΠΟ

Με ένα pipeline έργων ΑΠΕ, συνολικής ισχύος περίπου 1,7 GW μπήκε δυναμικά στην ελληνική αγορά πράσινης ενέργειας η Aquila Clean Energy, ο «πράσινος» βραχίονας της γερμανικής Aquila Capital. Ο όμιλος ο οποίος άνοιξε γραφεία στην Ελλάδα, εν μέσω πανδημίας, στα τέλη του 2020, πέραν του αξιόλογου χαρτοφυλακίου σε ηλιακά και αιολικά έργα, τα οποία θα αποτελέσουν το «όχημα» για την είσοδό του στην αγορά των PPAs, αποκτά ισχυρή παρουσία και στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας.


Τα έργα του γερμανικού …αετού (aquila στα ιταλικά), βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένου ενός αιολικού πάρκου σε λειτουργία με εγκατεστημένη ισχύ περίπου 82,5 MW στην περιοχή της Δεσφίνας και κλειδωμένη ταρίφα σε υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Διακρίνοντας προοπτική στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ, η εταιρεία εξαγόρασε στις αρχές του 2021 άδειες για 17 φωτοβολταϊκά έργα σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, συνολικής ισχύος 1,3 GW. Από αυτά, τα 900 MW έχουν λάβει σήμερα ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων (ΔΙΠΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όσον αφορά στα αιολικά έργα, εκτός από το πάρκο στη Δεσφίνα, προσφάτως η Aquila εξαγόρασε ένα ώριμο έργο, στη φάση της ΑΕΠΟ, στο Μαρτίνο Φθιώτιδας, ισχύος 121 MW. Παράλληλα, έχει αναπτύξει πέντε έργα αποθήκευσης stand-alone, ισχύος περίπου 200 MW, εκ των οποίων τα δύο έχουν ήδη πάρει περιβαλλοντικούς όρους, και σύντομα αναμένεται να πάρουν και τα υπόλοιπα. Για τα συγκεκριμένα έργα, η εταιρεία σκοπεύει να συμμετάσχει στην πρώτη δημοπρασία για την επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση μονάδων αποθήκευσης, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί προς το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023.

ΑΠΕ και PPAs

Όσο για το χαρτοφυλάκιο των μονάδων ΑΠΕ της Aquila στην Ελλάδα, τα «πράσινα» PPAs θα αποτελέσουν το αποκλειστικό «όχημα» δραστηριοποίησής της στον κλάδο, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τα έργα της εταιρείας σε άλλες χώρες, π.χ. στη Νορβηγία, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλες μεγάλες εταιρείες. Σε πρώτη φάση, όπως αναφέρει στέλεχος της εταιρείας, στην Ελλάδα υπάρχει μια πρώτη συμφωνία με παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας ώστε μόλις ληφθούν οι όροι σύνδεσης των έργων να προχωρήσουν οι συνεργασίες.

Το εκτενές χαρτοφυλάκιο έργων στην Ελλάδα καταδεικνύει τη δέσμευση της εταιρείας στην ανάπτυξη έργων καθαρής ενέργειας και στην επιτάχυνση της διαδικασίας απεξάρτησης από τον άνθρακα. Διεθνώς, η Aquila Clean Energy αναπτύσσει, υλοποιεί και εκμεταλλεύεται έργα καθαρής ενέργειας, διαθέτοντας ένα χαρτοφυλάκιο άνω των 9,5 GW, σε φάση ανάπτυξης σε Ευρώπη (κυρίως Ιβηρική Χερσόνησο και Νότια Ευρώπη), Σιγκαπούρη και Ταϊβάν. Διαθέτει μόνιμη παρουσία σε επτά χώρες, με 140 εργαζομένους. Αποτελεί θυγατρική της Aquila Capital, μιας εταιρείας επενδύσεων και ανάπτυξης έργων που εστιάζει στη δημιουργία και διαχείριση βασικών έργων για λογαριασμό των πελατών της. Επί του παρόντος, διαχειρίζεται έργα αξίας σχεδόν 13,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για λογαριασμό θεσμικών επενδυτών σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία είναι ουδέτερη ως προς τον άνθρακα από το 2006 και στοχεύει να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο τη δραστηριότητά της

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης