Ember: Τα οφέλη του 45% στις ΑΠΕ - «Γιατί δεν είναι λύση το LNG»

Ember: Τα οφέλη του 45% στις ΑΠΕ - «Γιατί δεν είναι λύση το LNG»
Η ΕΕ θεωρούσε γενικά το φυσικό αέριο ως γέφυρα μεταξύ περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και λιγότερης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα

Η αύξηση του στόχου της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο 45% από 40% θα μείωνε στο μισό τις εισαγωγές φυσικού αερίου της ΕΕ και θα εξοικονομούσε 43 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε κόστος φυσικού αερίου έως το 2030, ανέφερε σήμερα (7/12) σε έκθεσή της η δεξαμενή σκέψης Ember.

Σύμφωνα με τον στόχο του 40% της πράσινης ενέργειας, οι εισαγωγές φυσικού αερίου αναμένονταν να ανέλθουν συνολικά σε 236 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έως το 2030, ανέφερε.

«Μόνο ένα μικρό βήμα προς τα πάνω για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα έβλεπε μια τεράστια πτώση στις εισαγωγές φυσικού αερίου», δήλωσε η ανώτερη αναλύτρια της Ember, Sarah Brown. «Η Ευρώπη έχει ήδη σημειώσει μεγάλη πρόοδο ως προς την εξάρτησή της στα ορυκτά αέρια, δεν μπορεί να σκοντάψει κοντά στη γραμμή τερματισμού». «Τα οφέλη από τις πρόσθετες επενδύσεις υπερβαίνουν κατά πολύ το κόστος της ανεπαρκούς φιλοδοξίας», πρόσθεσε.

Στο επίκεντρο το REPowerEU

Την επόμενη εβδομάδα, οι υπουργοί Ενέργειας θα ψηφίσουν για την αύξηση του στόχου της ΕΕ για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από 40% σε 45% έως το 2030 στο πλαίσιο του σχεδίου REPowerEU που ξεκίνησε ως απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το σχέδιο στοχεύει να μειώσει γρήγορα την εξάρτηση της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και να προχωρήσει γρήγορα τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια με στόχο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 45% της συνολικής κατανάλωσης. Προβλέπει μια εγκατεστημένη ισχύ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα αυξηθεί στα 1.236 GW από 1.067 έως το 2030.

Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια θα κάνουν το απαραίτητο άλμα, αντιπροσωπεύοντας το 55% του μίγματος ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030. Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη αυξήσει τις φιλοδοξίες τους για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από την έναρξη του πολέμου, με τα τρέχοντα σχέδια ήδη να βάζουν την ΕΕ σε καλό δρόμο για 63% ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, από 55% προηγουμένως, σύμφωνα με την έκθεση.

«Δεν είναι λύση το LNG»

Η Ευρώπη έχει εντείνει τις εισαγωγές LNG ως εναλλακτική λύση στις απότομα μειωμένες ροές φυσικού αερίου που αποστέλλονται μέσω αγωγών από τη Ρωσία. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ έχουν αποστείλει σχεδόν 11 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG στο Ηνωμένο Βασίλειο φέτος, υπερδιπλασιάζοντας τον όγκο από το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Vortexa.

Η ΕΕ θεωρούσε γενικά το φυσικό αέριο ως γέφυρα μεταξύ περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και λιγότερης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα. Σύμφωνα όμως με την Ember, η εξάρτηση από τις εισαγωγές LNG δεν είναι η λύση, επειδή «απλώς αντικαθιστά μια επικίνδυνη εξάρτηση με μια άλλη».

«Το LNG αφήνει την ΕΕ εκτεθειμένη σε παγκόσμιες αυξήσεις τιμών και περιορισμούς εφοδιασμού και θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τα κράτη μέλη να εγκλωβιστούν σε ακριβά και περιττά μακροπρόθεσμα συμβόλαια και υποδομές».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης