Τελευταία Νέα
Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει την δέσμευσή της για την βιομηχανία

Π.Μπουσμπουρέλης: Η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει την δέσμευσή της για την βιομηχανία
Η μείωση του ενεργειακού κόστους πρέπει να υλοποιηθεί για την ελληνική παραγωγή

Τα τιμολόγια της βιομηχανίας έρχονται στο προσκήνιο καθώς το ανταγωνιστικό κόστος ρεύματος απαιτεί δέσμευση της κυβέρνησης και εξαγγελία του ίδιου του πρωθυπουργού.
Πριν από λίγους μήνες τα στοιχεία της κρίσης του COVID έδειξαν ότι η βιομηχανία είναι ο μεγάλος νικητής σε αντίθεση με άλλους κλάδους, που αποδείχθησαν εξαιρετικά ευάλωτοι και είχαν υποδειχθεί ως σωσίβια κατά τις μνημονιακές πολιτικές.
Θυμίζουμε ότι στο δεύτερο μνημόνιο η τότε κυβέρνηση είχε αυξήσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για εισπρακτικούς λόγους, δημιουργώντας ένα σαφές αντικίνητρο για τον τομέα της παραγωγής.
Τώρα τα πράγματα είναι πιο σύνθετα, καθώς η ΔΕΗ έχει άλλο ρόλο με στόχο να μεγιστοποιήσει τα δικά της συμφέροντα ως βασικός προμηθευτής και η πλευρά της επιχείρησης αναφέρει σταθερά, "δεν μπορούμε να πουλάμε κάτω του κόστους".

Το διάστημα των δύο μηνών μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου είναι ο χρονικός ορίζοντας στον οποίον θα πρέπει να βρεθούν οι χρυσές τομές μεταξύ ΔΕΗ και βιομηχανιών, καθώς οι εξελίξεις έχουν μεγάλες ουρές και έχουν επιβαρύνει την Μέση Τάση. Η αγορά εξισορρόπησης αρχίζει σταδιακά να διαμορφώνει καλύτερα επίπεδα ισορροπίας και αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις για τις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν.
Παρά ταύτα ακόμα είναι πολύ νωρίς και η στατική εικόνα δείχνει ότι οι αυξήσεις με τα αρχικά δεδομένα είναι μεγάλες.
Από την άλλη πλευρά όπως η πρακτική της αγοράς έχει δείξει ο ρόλος της ΔΕΗ για την βιομηχανία παραμένει κομβικός και αποτελεί βασικό εργαλείο στην ενεργειακή πολιτική.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη ο νέος υπουργός κ .Κώστας Σκρέκας έχει συναντηθεί με τον CEO της ΔΕΗ κ. Γ. Στάσση και έχει ενημερωθεί για τις στρατηγικές της ΔΕΗ.
Αυτό αποτελεί ένα πρώτο βήμα καθώς ο νέος ΥΠΕΝ θα είναι εκείνος που θα σηκώσει το πολιτικό βάρος μιας διαπραγμάτευσης, που για την βιομηχανία είναι μείζονος σημασίας.
Σε μια αγορά μάλιστα που τώρα προσπαθεί να βρει τα πατήματά της, δείχνει να βηματίζει καλύτερα αλλά χρειάζεται χρόνο.
Πάντως το ζήτημα δεν απασχολεί μόνο τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, αλλά και την μέση τάση, η οποία διαθέτει πολλές ανταγωνιστικές μονάδες και έχουν δείξει μεγάλη ανθεκτικότητα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης