Απόψεις

A. Βερούτης: Σχεδόν σε όλα η απάντηση είναι: Η τεχνολογία

A. Βερούτης: Σχεδόν σε όλα η απάντηση είναι: Η τεχνολογία

Ο Άγης Βερούτης είναι Μηχανολόγος Μηχανικός

Τί φέρνει το μέλλον;

Όχι το μέλλον του ενός αλλά το συλλογικό μέλλον μας.

Κυρίως φέρνει τεχνολογία!

Η τεχνολογία, στην πρόκληση "μπορώ να κάνω αυτό" δεν απαντάει ποτέ "δε γίνεται".

Απαντάει "κάτσε να δούμε πώς μπορεί να γίνει!"

Όπου ως τώρα η πρόοδος και  ισχύς μιας χώρας καθοριζόταν από τα διαθέσιμα ενεργειακά αποθέματα στην διάθεσή της, στο σύντομο μέλλον η ισχύς θα καθορίζεται από την τεχνολογική υπεροχή της σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν μπει σε ένα αώνα δρόμου για την ανάπτυξη ολοένα και πιο σύνθετης  Τεχνητής Νοημοσύνης, δεσμεύοντας $100 δισ. κρατική χρηματοδότηση για την επόμενη πενταετία η Κίνα και πολλαπλάσια οι ΗΠΑ συνδιαστικά κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να ρίξει €9,2 δισ. στην επόμενη πενταετία συνδιάζοντας την ψηφιακή αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεών της μέσω εθνικών τεχνολογικών Hubs σε κάθε χώρα. Με άλλα λόγια αποφάσισε συνειδητά να μείνει εκτός του αγώνα για την ΤΝ.

Θα προσπαθήσω όμως να περιγράψω εκείνα που ελπίζω να προλάβουμε λογικά να δούμε στα επόμενα 25-30 χρόνια, ή που θα δουν τα παιδιά μας, ανεξαρτήτως από που θα προέλθουν.

Ως τώρα, η τεχνολογία των τελευταίων 3-4 χιλιάδων ετών κυρίως  μειώνει το κόστος του να κάνεις κάποιο πράγμα που σου κόστιζε ακριβότερα να το κάνεις χωρίς αυτήν. Παράδειγμα το να φωτίζεις ένα δωμάτιο κάθε νύχτα για ένα χρόνο στον δωδέκατο αιώνα είχε το κόστος περίπου όσο να πληρώνεις ένα ετήσιο βασικό μισθό (σημερινά €10.000). Σήμερα το κόστος αυτού με μια λάμπα LED είναι €5-€10 το χρόνο αναλόγως πόσο δυνατός θέλεις να είναι ο φωτισμός, ως €0 αν ζευγαρώσεις την λάμπα με μια μπαταρία και ένα μικρό φωτοβολταϊκό πάνελ.

Η τεχνολογία επίσης κάνει εφικτά πράγματα που προηγουμένως δεν ήταν δυνατόν να γίνουν. Για παράδειγμα ως τις 17 Δεκεμβρίου του 1903 κανείς άνθρωπος δεν είχε καταφέρει να πετάξει στον αέρα ελεγχόμενα. Ώσπου οι αδερφοί Ράιτ να φτιάξουν το πρώτο αεροπλάνο. Σήμερα κάποιος πηγαίνει από την Αθήνα στο Λονδίνο με €80 σε 3,5 ώρες.

Τα βασικά θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα θα τα λύσει η τεχνολογία, κάνοντας ταυτόχρονα απο-χρηματοποίηση (de-monetization) των περισσότερων άλλων.

Το φαγητό που πριν 3-4 αιώνες κόστιζε όλο τον διαθέσιμο χρόνο ενός ανθρώπου σήμερα μπορεί κάποιος να το έχει για το 1/10 του βασικού μισθού ή και λιγότερο. Η Γαλλία πετάει στα σκουπίδια αρκετό φαγητό για να θρέψει όλους τους πεινασμένους της Αφρικής. Με καλύτερη διαχείριση θα μπορούσε να κοστίζει το 1/20 του βασικού μισθού.

Η κλιματική αλλαγή θα λυθεί προσωρινά μέσα από τις νέες τεχνολογίες ανανεώσιμης ενέργειας, ώσπου να επιτευχθεί και α διαδοθεί η σύντηξη (fusion) που θα δώσει πραγματικά απεριόριστη ενέργεια σε όλους χωρίς κόστος. Η Γαλλία ήδη  χτίζει έναν αντιδραστήρα σύντηξης που στοχεύει να δημιουργεί δεκαπλάσια ενέργεια από όση καταναλώνει για τη λειτουργία του. Η ηλεκτροκίνηση είναι μια μεταβατική τεχνολογία. Μετά από αυτήν θα έρθει η οικονομία του υδρογόνου που αντί υγρά καύσιμα ή φορτισμένες μπαταρίες θα καταναλώνουμε υδρογόνο και η εξάτμιση θα αποβάλει νεράκι. Χωρίς μπαταρίες με σπάνιες γαίες ή άλλα τέτοια ακριβά και επικίνδυνα.

Πριν από ενάμιση αιώνα το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων ήταν λίγο παραπάνω από τα 50 χρόνια. Σήμερα αυτό ξεπερνάει τα 80 έτη σε πολλές χώρες του πλανήτη. Με την ανακάλυψη των παραγόντων Yamanaka από τον Συνία Γιαμανάκα που πήρε το Νόμπελ ιατρικής το 2012, καθώς και τα πειράματα του Ντέιβιντ Σινκλαίρ το 2019 στο Χάρβαρντ που με χρήση αυτών των παραγόντων αντέστρεψε τη γήρανση ενός ποντικού και τον επανέφερε από το αντίστοιχο με 70χρονο άνθρωπο σε αντίστοιχο με 20χρονο άνθρωπο, είναι θέμα χρόνου να δοκιμαστεί αυτή η τεχνολογία στον άνθρωπο επιτυχημένα. Αρχικά θα είναι με τεράστιο κόστος αλλά όπως πάντα, η τεχνολογία απο-χρηματοποιεί τα δώρα της...

Η γενετική έχει πολλά δώρα ακόμη. Πιθανόν μακροπρόθεσμα και περισσότερα και από την πληροφορική που προετοιμάζει την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη όμως θα αποδώσει πιο σύντομα, καθώς στα επόμενα 20 χρόνια θα δούμε την σταδιακή αντικατάσταση των κάθε λογής οχημάτων με αυτόνομα οδηγούμενα οχήματα. Η ιατρική θα βρει τεράστια χρησιμότητα στην Τεχνητή Νοημοσύνη, οι υπηρεσίες, η βιομηχανική παραγωγή, όλα.  Όταν η ευφυΐα ενός κεντρικού υπολογιστή υπερβεί την συλλογική ευφυΐα όλων των ανθρώπων μαζί τότε θα έχουμε το λεγόμενο Singularity, όπου κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τί θα συμβεί μετά. Ίσως καλά ίσως όχι καλά.

Δεν ξέρουμε πόσα και ποια από αυτά θα προλάβουμε να δούμε οι συνομήλικοι μου.

Δεν ξέρουμε αν όντως σε 20 χρόνια θα υπάρχει η δυνατότητα να πάρεις ένα χαπάκι στα 77 σου και να ξαναγυρίσεις στα 22 εντός 3-4 εβδομάδων όπως περιγράφει ο καθηγητής του Χάρβαρντ, Ντ. Σινκλαίρ, στο βιβλίο του "Longevity", ή αν σε 30 χρόνια οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα έχουν δουλειά και θα ζουν όλη τη ζωή τους κάνοντας φτηνές διακοπές με το “Εθνικό Ελάχιστο Εγγυμένο Εισόδημα” τους.

Δεν ξέρουμε καν αν μετά το Singularity μια “Artificial Super Intelligence” θα αποφασίσει ότι οι πόροι του πλανήτη δεν επαρκούν για τους ανθρώπους και για εκείνην, και θα ξεφορτωθεί τους ανθρώπους, ή αν θα μας έχει προστατευόμενους όπως εμείς έχουμε τα δελφίνια.

Ξέρουμε όμως ότι σίγουρα ζούμε σε πολύ ενδιαφέροντες καιρούς...

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης