Απόψεις

Γ. Ρόκας: Οι επενδύσεις στις ΑΠΕ απαιτούν ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο και αδειοδοτικό καθεστώς

Γ. Ρόκας: Οι επενδύσεις στις ΑΠΕ απαιτούν ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο και αδειοδοτικό καθεστώς
Άρθρο του κ. Ρόκα στο ενεργειακό αφιέρωμα του www.worldenergynews.gr «Ο δρόμος προς την πράσινη ενέργεια»

Η επικρατούσα για χρόνια άποψη πως απαιτούνται συνεχώς βελτιώσεις στο αδειοδοτικό κομμάτι των ΑΠΕ, δυστυχώς καλά κρατεί, αν και το αδειοδοτικό πλαίσιο έχει τροποποιηθεί προς το καλύτερο.

Δεν είμαι σε καμία περίπτωση αρνητικός σε ειλικρινά φιλότιμες προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία δυο έτη από το ΥΠΕΝ και βρίσκονται σε πραγματικά καλή κατεύθυνση και νομίζω πως οι προσπάθειες ξεκινούν και αποδίδουν.

Όμως, ο δρόμος για την πλήρη ηλεκτρονική καταγραφή αιτημάτων και την σχεδόν άμεση απάντηση σε θέματα όπως η ύπαρξη διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου, η χωροταξική διαθεσιμότητα για εγκαταστάσεις ΑΠΕ (σε συνδυασμό με το Κτηματολόγιο), καθώς και απλές διαδικασίες που αποτελούν βασικά εργαλεία για την επένδυση, δείχνουν να μην γίνονται αντιληπτά από διάφορες αρμόδιες υπηρεσίες και οργανισμούς, όσο και αν η εξαιρετική δουλειά από την πλευρά της Γ.Γ. του ΥΠΕΝ και του αρμόδιου Υπουργού, προσπαθεί να πετύχει. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τον Covid – 19, αποτέλεσαν τροχοπέδη σε αρκετά projects.

Αποτελεί κοινό μυστικό πως η επένδυση, πέρα από την εσωτερική απόδοση ή οτιδήποτε άλλο, απαιτεί ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο ώστε να πραγματοποιηθεί και ένα αδειοδοτικό καθεστώς που θα διευκολύνει τον επενδυτή και θα του παρέχει εργαλεία που θα τον βοηθήσουν στην επιλογή του αυτή.

Βελτιώσεις λοιπόν όπως η πλήρη ηλεκτρονική πρόσβαση (online) των επενδυτών σε «ελεύθερα δίκτυα», ο περιορισμός (μετά από πραγματική αξιολόγηση βασισμένη σε ρεαλιστικά αυστηρά κριτήρια) μη αναγκαίων εγγράφων για την έκδοση της άδειας εγκατάστασης ή παραγωγής, ή ακόμα η έκδοση μιας Απλής κοινοποίησης για έργα μικρής σχετικά ισχύος, θα μπορούσαν να είναι τα απαραίτητα βήματα για την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων.

Συνεπώς τα βήματα που έχουν να πραγματοποιηθούν είναι ακόμα πολλά, αλλά το κυριότερο είναι η ειλικρινής διάθεση και πίστη από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για μια πραγματική βιώσιμη ανάπτυξη των ΑΠΕ, με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.

Ανάπτυξη και εισαγωγή στο Χρηματιστήριο

Η R ENERGY 1 είναι μια συνεχώς αναπτυσσόμενη εταιρεία στον χώρο των ΑΠΕ με έδρα το Μαρούσι.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2012 με σκοπό την επένδυση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Σήμερα διαθέτει 31 Φ/Β πάρκα συνολικής ισχύος 19,4MW.

Κύριος μέτοχος της R Energy 1 είναι η νεότερη γενιά του ομίλου Ρόκας, ενώ παράλληλα η Εταιρεία πλαισιώνεται από άρτια καταρτισμένους χρηματοοικονομικούς καθώς και τεχνικούς συμβούλους.

Με την προσθήκη νέων έργων, που περιλαμβάνουν Αιολικά και Φ/Β πάρκα και πρόκειται να αναπτυχθούν μέσα στα επόμενα 3 έτη, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 MW μέσα στην διετία 2023 - 2024.

Ταυτόχρονα η R Energy 1 προετοιμάζει την εισαγωγή της το επόμενο διάστημα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

*Ο κ.Γιώργος Ρόκας είναι πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της R Energy 1

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης