Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Οι επιτυχημένες ιδιωτικοποιήσεις και ο μακρύς δρόμος της ενεργειακής επάρκειας

Π.Μπουσμπουρέλης: Οι επιτυχημένες ιδιωτικοποιήσεις και ο μακρύς δρόμος της ενεργειακής επάρκειας
Η Ελλάδα γίνεται επενδυτικός ενεργειακός προορισμός αλλά οι αναγκαίες επενδύσεις είναι ακόμα πολλές
Η αγορά ενέργειας αποδεικνύεται στον ισχυρό καταλύτη των επενδύσεων όπως αναμενόταν για το νέο μοντέλο της ελληνικής οικονομίας στην μετά το Μνημόνιο και COVID πια περίοδο. Η αποτίμηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στα 2.116 δισ  και μάλιστα από ένα private equity του εκτοπίσματος του Macquarie απέδειξε ότι, η χώρα μπορεί να έλξει σημαντικές επενδύσεις, όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις και μάλιστα με στρατηγική, που θα αναβαθμίσει επιχειρήσεις και υπηρεσίες, καθώς και προϊόντα και όχι με την λογική ενός ξεπουλύματος για να βουλώνουμε τρύπες.

Παράλληλα και το κλείσιμο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών απέφερε ένα ικανοποιητικό τίμημα ενώ ενίσχυσε περαιτέρω την συνεργασία με τον ιταλικό παράγοντα ειδικά στο θέμα των δικτύων ανάπτυξης του φυσικού αερίου. Μια ακόμα συμφωνία που δημιουργεί προϋποθέσεις για την δημιουργία των ενεργειακών διαδρόμων των Δυτικών Βαλκανίων συνάφθηκε από τον ΔΕΣΦΑ και την NER JSC SKOPJE. Πρόκειται για συμφωνία, με την οποία, ο ΔΕΣΦΑ και η NER σκοπεύουν να συντονίσουν τις κύριες φάσεις της ανάπτυξης του έργου διασύνδεσης του αγωγού φυσικού αερίου βάσει ενός συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος.
Τα τρια αυτά δεδομένα εμπλουτισμένα και με την υπόλοιπη κινητικότητα των ενεργειακών επενδύσεων είναι ενδεικτικά της προόδου στους τομείς ανάπτυξης της ενεργειακής στρατηγικής.

Ρεαλισμός και προετοιμασία

Δεν πρέπει επίσης να διαλάθουν της προσοχής τα θετικά λόγια του Αμερικανού Υφυπουργού Donelly για την Ελλάδα, που την θέτει σε θέση οδηγού περιφερειακής ενεργειακής ανάπτυξης σε συνδυασμό με τα εύσημα για την απολιγνιτοποίηση. Από την άλλη πλευρά οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος σε επχειρήσεις και νοικοκυριά δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.Ήδη στην διαβούλευση της ΡΑΕ υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις για την διαχείριση του θέματος. Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει στην ΔΕΘ ένα ολισθικό σχέδιο με επίκεντρο τα πιο αδύναμα στρώματα, αλλά βέβαια δεν μπορεί να είναι θαυματοποιός απέναντι σε μια νέα παγκόσμια πραγματικότητα με τις τιμές φυσικού αερίου να έχουν απογειωθεί. Μια πραγματικότητα που γίνεται ακόμα πιο δύσκολη από το υψηλό κόστος που διαμορφώνει η Ευρώπη για την προσαρμογή στην πράσινη ανάπτυξη.

Τούτου δοθέντος η ελληνική πλευρά πρέπει να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα θέματα που αφορούν την ενεργειακή επάρκεια του συστήματος της με αξιόπιστη μελέτη και προώθηση των μηχανισμών στήριξης των επενδύσεών της. Και  αυτο βέβαια δεν θα είναι το τελευταίο βήμα για αξιόπιστη και προσιτή τροφοδοσία ενέργειας.
Αυτό θα έλθει όταν αναπτυχθούν επαρκώς οι ΑΠΕ και η τεχνολογία αποθήκευσης. Ο δρόμος για τον ενεργειακό μετασχηματισμό είναι λοιπόν μακρύς και θα απαιτήσει επενδύσεις.
Αυτό πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, που βέβαια θα σημάνει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης