Απόψεις

Οι προκλήσεις του νέου ΚΙΝΑΛ, πρώτο ζητούμενο η Ενότητα

Οι προκλήσεις του νέου ΚΙΝΑΛ, πρώτο ζητούμενο η Ενότητα
Αρθρο του Π.Μπουσμπουρέλη
Σχετικά Άρθρα

Την Κυριακή 14/12 εκλέγεται ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και όλα δείχνουν ότι θα είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Η εμπειρία διδάσκει ότι δεν επιβεβαιώνονται πάντα οι προβλέψεις, κυρίως όμως οι τριβές ενόψει του τελικού αποτελέσματος θα πρέπει να μην ευνοήσουν διασπαστικές εξελίξεις, καθώς ο πολιτικός σχηματισμός αυτός έχει την ευκαιρία να προχωρήσει σε μια σημαντική ανάκαμψη.
Δεν ωφελεί κανένα bullying και κυρίως οι έμμεσες εμπλοκές, που υφίστανται τις παρενέργειες τρίτων, ρίχνουν σκιές σε ένα πολιτικό σχηματισμό, που έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος των μνημονίων.

Η ενότητα και η συγκροτημένη εικόνα της επόμενης ημέρας θα είναι η μεγάλη πρόκληση.
Αυτό δεν βοηθιέται όμως με τις δηλώσεις Λοβέρδου, ο οποίος αποδίδει τον αποκλεισμό του από τον τελικό γύρο της Κυριακής 12/12 σε ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Γ.Παπανδρέου.
Με λίγα λόγια, όσο και  αν είναι βέβαιο ότι το ΚΙΝΑΛ έχει λαμβάνειν από τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι ο Ανδρουλάκης έχει ξεκαθαρίσει και πολύ καλά έχει κάνει, ότι δεν θα έχει καμία συνεργασία με την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το να παριστάνει ο Λοβέρδος τον θιγμένο ΣΥΡΙΖΟΚΤΟΝΟ δεν ωφελεί πουθενά.

Το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Παπανδρέου αν χάσει. Είναι βέβαιο ότι δεν θα αισθανθεί άνετα, αλλά το βασικό ζητούμενο είναι η ενότητα.
Μέχρι τώρα το αφήγημα Ανδρουλάκη δείχνει ότι έχει υπερισχύσει. Στην λογική των νέων ηγεσιών, όπως στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, όπως το λέεει ο ίδιος.
Και ο Ανδρουλάκης έχει αμφισβητηθεί μέχρι την προηγούμενη Κυριακή, το βασικό στοίχημα όμως έγκειται στο πως θα υλοποιήσει την αναβάθμιση του ΚΙΝΑΛ εφόσον εκλεγεί.

Η αλήθεια είναι ότι ένας άνεμος ανανέωσης σε συνδυασμό με έμπειρα στελέση μπορεί να δώσει στο ΚΙΝΑΛ το εφαλτήριο για μια πορεία, που θα αρχίσει να υποκαθιστά σε δυναμική τον εν υπώσει ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό όμως μένει στην πράξη να αποδειχθεί, όπως επίσης και πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει το ΚΙΝΑΛ. Στο 12%, στο 14%, στο 18%;

Τα σημερινά δεδομένα δείχνουν περισσότερο μια εσωτερική αναδιανομή στο άθροισμα ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ, με τη ΝΔ να μένει αλώβητη.
Ο Ανδρουλάκης έχει, σαν γέννημα - θρέμμα του ΠΑΣΟΚ, το προφίλ του παραδοσικού εκπροσώπου του χώρου, που σημαίνει ότι θα συσπειρώσει περισσότερο την βάση, παρά θα πάρει ψήφους από την κεντροδεξιά.
Ο χρόνος θα δείξει, αν μπορεί να υπερκεράσει τον Τσίπρα στην κεντροαριστερά, που είναι ο στόχος του.
Κατά συνέπεια η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα χάσει στις επόμενες εκλογές το προβάδιασμα που διαθέτει.

Το επίσης σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κυβέρνηση Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη, κάτι που ενδεχόμενα θα μπορούσε να γίνει, αν αρχηγός του ΚΙΝΑΛ ήταν ο Λοβέρδος.
Το νέο ΚΙΝΑΛ θα αφήσει τον χρόνο να ωριμάσει, το ζητούμενο είναι ποιές θα είναι οι προτάσεις του σε μια οικονομία και κοινωνία μετά τα μνημόνια και τον κορωνοϊό.
Με δομές αμεπτυγμένης τεχνολογίας και οικονομικών αποκλίσεων, που έχουν διαμορφωθεί με νέα χαρακτηριστικά.

Αν συμβεί, το λιγότερο πιθανό και κερδίσει ο Γ.Παπανδρέου τότε θα έχουμε αρκετές εκλπήξεις, που δεν μπορούν να προβλεφθούν.
Ο Παπανδρέου θέλει πολύ έναν δεύτερο γύρο με πολυ διαφορετικά δεδομένα από τον εφιάλτη του 2009 -2011 και όπως θα φανεί και την ερχόμενη Κυριακή θα υπάρξει κόσμος που θέλει να του δώσει την δεύτερη ευκαιρία. Θα το επιτύχει όμως; Και αν όχι τι θα κάνει στην συνέχεια;

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης