Απόψεις

Μέρκελ θα λέμε και θα κλαίμε - Ο νέος ενεργειακός πόλεμος χειρότερος από την κρίση χρέους!

Μέρκελ θα λέμε και θα κλαίμε - Ο νέος ενεργειακός πόλεμος χειρότερος από την κρίση χρέους!
Άρθρο του  Π.Μπουσμπουρέλη
Σχετικά Άρθρα
Η έναρξη των διαπραγματεύσεων σε πολλά επίπεδα από τις αρχές του 2022 μεταξύ των Ρώσων και των ΗΠΑ, των Ρώσων και του ΝΑΤΟ και των Ρώσων με τους ευρωπαϊκούς φορείς για τα ζητήματα της Ουκρανίας και την ανάπτυξη των συστημάτων της Ατλαντικής  Συμμαχίας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη αναμένεται να διαμορφώσουν το πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα κινηθεί και ο ενεργειακός πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ένα πόλεμος που ξεκίνησε με αιτία τις νέες ισορροπίες που δημιουργούν έντονες ανησυχίες στην Μόσχα και με αφορμή την λειτουργία του Nord Stream 2.
Aυτό ίσως να μην συνέβαινε σε τέτοια έκταση αν η Ευρώπη είχε την στοιχειώδη αντίληψη και διορατικότητα να ενισχύσει τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο και δεν γινόταν ο αδύναμος κρικος της εξίσωσης, όπως τελικά συνέβη.

Η ρώσικη στάση

Η Ευρώπη αποφάσισε να παίξει hardball με τους Ρώσους την ώρα που είναι σε αδυναμία και κατά κύριο λόγο η νέα γερμανική κυβέρνηση έχει παρουσιάσει μια θολή εικόνα όσον αφορά το Nord Stream 2 και το θεσμικό πλαίσιο που τον διέπει, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει ο αγωγός και να προμηθευτεί η Ευρώπη και η Ελλάδα κατ΄ επέκταση φυσικό αέριο σε λογικές τιμές. Το βασικό επιχείρημα που ορθώνουν οι Γερμανοί, προβλέποντας ότι κατά τα α΄εξάμηνο του 2022 ο Nord Stream δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει, είναι η έλλειψη επαρκούς θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με αυτό των ευρωπαϊκών αγωγών.

Οι Ρώσοι σε αντιπερισπασμό την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσαν, ότι ο αγωγός μπορεί να ξεκινήσει την λειτουργία του από τον ερχόμενο Ιανουάριο του 2022 και ξεκίνησαν να γεμίζουν τον αγωγό. Η κίνηση αυτή όπως προσέκρουσε πάνω στο γερμανικό τείχος, με αποτέλεσμα η ρωσική πλευρά να αλλάξει τακτική και να αρχίσει να μειώνει τις τελευταίες ημέρες, τις τρέχουσες ποσότητες διοχέτευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη στον αγωγό Yamal στα σύνορά Γερμανίας - Πολωνίας καθώς και στον σταθμό Mallnow.
Η κίνηση αυτή έδωσε το τελικό χτύπημα σε μιαν αγορα που είχε ξεκινήσει να ανεβάζει τις τιμές και πάλι από τα 75 ευρω/MWh στα συμβόλαια του Ιανουαρίου του 2022 προς τα 100 και τα έστειλε σαν φωτοβολίδα στα 135 και στα 180 ευρώ, καθιστώντας πλέον απαγορευτικό το κόστος τροφοδοσίας του συνόλου της ευρωπαϊκής αγοράς και μεταφράζοντας σύμφωνα με εκτίμηση του Έλληνα ΥΠΕΝ κ. Κώστα Σκρέκα σε υπέρβαση των 350 δισ το κόστος της κάλυψής της.

Η  γερμανική προσέγγιση

Εδώ είμαστε σήμερα με τον Καγκελάριο Σολτζ να επιμένει ότι το πρόβλημα του Nord Stream 2 δεν είναι πολιτικό. Παράλληλα ξεκινά μια προσπάθεια ενίσχυσης της Ευρώπης με φορτία LNG από αυτά που κατευθύνονταν προς την Ασία. Τα πρωτοφανή νούμερα τιμών του φυσικου αερίου δεν εκφράζουν τίποτε άλλο, από ένα crash τεστ που έχει φτάσει στα άκρα και οι πλευρές που διαπραγματεύονται μετρούν τις αντοχές τους. Τα τρέχοντα νούμερα δεν αφορούν εξάλλου μόνο την μικρή Ελλάδα, δημιουργούν δυσβάσταχτες ζημίες δισ ευρώ στα μεγαλύτερα παγκοσμίως βιομηχανικά συγκροτήματα και απογειώνουν τις τιμές στην χονδρική σε όλη την Ευρώπη. Είναι σαφές ότι η Ευρώπη είναι για μια ακόμα φορά έρμαιο κερδοσκοπίας, στοιχείο που θυμίζει τα καρυδότσουφλα ευρωπαϊκά ομόλογα, πριν ο Μάριο Ντράγκι θεσπίσει τις αγορές της ΕΚΤ.

Η Ευρώπη βρέθηκε σε αυτό το παιχνίδι εκτεθειμένη από την μια και χωρίς άμυνες από την άλλη. Τώρα αφήνει η Βεστάγκερ ανοιχτό το πλαίσιο για την ένταξη επενδύσεων του φυσικού αερίου στο προνομιακό καθεστώς της πράσινης μετάβασης και η Van der Lyene άνοιξε το θέμα των κοινών προμηθειών. Την ίδια ώρα η Πολωνία που ακολουθεί την δική της πολιτική απέναντι στις Βρυξέλλες, αγονώντας τα κελεύσματα της ΕΕ, εμφανίζεται με την ανταγωνιστικότερη χονδρική αγορά καθώς ο άνθρακας έχει καταστεί προς το παρόν συμφερότερος από το φυσικό αέριο.

Συμπερασματικά αν κρίνει κανείς από τα τελευταία συμφραζόμενα της Βεστάγκερ η Ευρώπη δεν μπορεί να πάει με το κάυσιμο γέφυρα σε τόσο ακριβά επίπεδα για πολύ.
Η σημερινή εικόνα είναι όμοια με την ευάλωτη και αιφνιδιασθείσα Γηριαά Ήπειρο κατά την κρίση χρέους της περασμένης δεκαετίας.
Όμως έχει και μια σοβαρή έλλειψη, καθώς η ηγέτιδα προσωπικότητα της Άγκελα Μέρκελ έχει αποχωρήσει από το σκηνικό.
Δεν είναι λίγοι οι έμπειροι άνθρωποι που λένε ότι, η Μέρκελ θα είχε διευθετήσει τα ζητήματα πολύ γρήγορα. Εξ 'ου και το" Μέρκελ θα λέμε και θα κλαίμε".
Ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση Σολτζ με την ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ, που ανοίγει το στόμα της και στέλνει τις τιμές του φυσικού αερίου 50 ευρώ την MWh υψηλότερα, ξέρει τι κάνει!
Ο Σολτζ θα είναι επίσης εσαεί δέσμιος των Πράσινων, οι οποίοι θα του ασκούν πιέσεις για την ταχύτητα και άρα την υψηλού κόστους πράσινη μετάβαση.
Όλο αυτό το πλέγμα όμως δεν είναι βιώσιμο, για να χρησιμοποιούμε και τους κατάλληλους όρους, για αυτό και κάποια εκτόνωση της κρίσης θα πρέπει ταχύατατα να δοθεί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης