Τελευταία Νέα
Απόψεις

Ο κρυφός ενεργειακός άσσος της Τουρκίας - Του Π.Μπουσμπουρέλη

Ο κρυφός ενεργειακός άσσος της Τουρκίας - Του Π.Μπουσμπουρέλη
Πως ενισχύεται ο διαμεταφορικός ρόλος της Τουρκίας την ώρα που η Ευρώπη αποδυναμώνεται
To ενεργειακό είναι η βασική παράμετρος που θα επηρεάσει το σύνολο της πολιτικής τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εγχώριο επίπεδο.
Δυστυχώς αποκαλύπτεται ότι η Τουρκία που προκαλεί τα εθνικά μας συμφέροντα διεθέτει ένα ακόμα άσσο στο μανίκι.
Όπως ειπώθηκε την τελευταία εβδομάδα από τον υπουργό ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Parviz Shahbazov στο Άμπου Ντάμπυ και στα πλαίσια του "Congress" εταιριών κοινής ωφελείας σε παγκόσμιο επίπεδο, η χώρα του συνεργάζεται εντατικά με την Ευρώπη για να αναβαθμιστούν οι υποδομές δικτύων όσο το δυνατόν πιο σύντομα, ώστε να μπορεί να ενισχυθεί η αύξηση προσφοράς φυσικού αερίου προς την Γηραιά Ήπειρο.

Όπως είχε αναφέρει στις αρχές Μαϊου οι προσφερόμενες ποσότητες στην Ευρώπη θα ξεπεράσουν τα 10 bcm φέτος.
Για τον λόγο αυτό και θα θέσει σε λειτουργία δύο νεα ενεργειακά πεδία φυσικού αερίου, όπου αναμένει και επενδύσεις με στόχο την αύξηση της παραγωγής, ώστε να αυξήσει τις εξαγωγές μέσω του Νότιου Διαδρόμου.
Ο γνωστός Νότιος Διάδρομος είναι αυτός που περνά μέσα από την Τουρκία τροφοδοτώντας με 10 δισ κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την Ευρώπη και 6 αντίστοιχα την Τουρκία.

Η θέση της Τουρκίας έχει ενισχυθεί για έναν ακόμη λόγο. Ο πετρελαϊκός αγωγός Μπακού - Τιφλίδα  έχει τεθεί εκτός κατά ένα μέρος του και το πετρέλαιο ρέει μόνο μέσω Τσεϋχάν. Τούτων δοθέντων οι Τούρκοι έχουν ενισχυμένη θέση απέναντι σε μια ευρωπαϊκή στρατηγική απεξάρτησης του ρωσικού αερίου αλλά και του ρωσικού πετρελαίου, που δείχνει να έχει πολλά κενά στην εφαρμογή της.
Οι αβεβαιότητες για την εύρεση φορτίων LNG αναμένεται να οδηγήσουν σε θρίλλερ την επίτευξη των στόχων αποθήκευσης κατα το ερχόμενο φθνινόπωρο.

Παράλληλα η επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος με έναν πληθωρισμό, που "χτίζεται" όσο διαρκεί ο πόλεμος με την Ρωσία, με την άνοδο των επιτοκίων και την απειλή της ύφεσης, το πιθανότερο θα είναι να οδηγήσει σε πολιτικές επιπτώσεις για το σύνολο των κυβερνήσεων το φθινόπωρο.
Για τα ελληνικά συμφέροντα όμως είναι προφανές, ότι οι λόγοι για να αποθρασύνονται οι Τούρκοι είναι πολλοί.

Και σίγουρα ο ίδιος ο Ερντογάν καταλαβαίνει καλύτερα από όλους, ότι τώρα είναι η ώρα να πιάσει από τον λαιμό τους πάντες για να διεκδικήσει την συμμετοχή της Τουρκίας από την  διαμετακόμιση του φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη μέχρι την λεγόμενη συνεκμετάλλευση με την Ελλάδα.
Εξάλλου ακόμα και οι αγωγοί της Ουκρανίας, που τώρα περιέρχονται στον έλεγχο της Δύσης, έχουν τα σενάρια διασύνδεσης με τουρκικές διόδους (Foreign Policy).
Στην μεγάλη σκακιέρα μπορεί ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας να δείχνει ένα απλό μέρος του παζλ.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει την πίεση, έχοντας ποιός ξέρει πόσα κρυμμένα χαρτιά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης