Απόψεις

Οι ανατροπές των ενεργειακών σχεδιασμών οδηγούν σε θρίλερ - Του Π.Μπουσμπουρέλη

Οι ανατροπές των ενεργειακών σχεδιασμών οδηγούν σε θρίλερ - Του Π.Μπουσμπουρέλη
Η εξαιρετικά ζοφερή εικόνα της ενεργειακής πραγματικότητας ας ελπίσουμε ότι δεν θα κορυφωθεί στο άμεσο διάστημα
Όταν η πολεμική εμπλοκή ξεκινούσε πριν από μερικούς μήνες οι σχεδιασμοί δεν ήταν ακριβώς αυτοί που χαρακτηρίζουν τις σημερινές εξελίξεις στις ενεργειακές αγορές.
Αυτές δείχνουν, ότι αρχίζει να επικρατεί ένα χάος με αποδέκτη κυρίως την Γερμανία, που παραμένει ο μεγάλος πρωταγωνιστής της Ευρώπης.
Ανασυγκρότηση των πλάνων με ενεργοποίηση - μαμούθ των λιγνιτών από μια κυβέρνηση που ευαγγελίζεται την πράσινη μετάβαση, δηλώσεις Habeck περί κλεισίματος εργοστασίων και ενεργειακής φτώχειας και έναν Shotlz να αναζητά ακόμα τον ρόλο του σε μια Ευρώπη που ενεργειακά δείχνει να παραπαίει. Όταν μάλιστα ο Lindner του ζητά να μην διακόψει την λειτουργία των πυρηνικών μονάδων.

Το πολιτικό κόστος αρχίζει να πληρώνεται, όπως συνέβη με τον Μακρόν στις γαλλικές εκλογές, ενώ αναμένεται το μεγάλο τεστ εντός του Ιουλίου με το προσωρινό κλείσιμο του Nord Stream 1.
O Πούτιν παρά τις προσδοκίες για εξάντλησή του, ακόμα και ανατροπή του, άντεξε, τα έσοδα της ενέργειας για την Ρωσία αυξήθηκαν και το ρούβλι ανέκαμψε σε ιστορικά υψηλά.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο Αμερικανός πρόεδρος βλέπει τα νουμερά του να καταρρέουν και ετοιμάζεται για βατερλώ στην εκλογική αναμέτρηση του φθινοπώρου.
Ακόμα και δικοί του γερουσιαστές δεν τον στήριξαν στην πρόταση για απόσυρση του φόρου στο φυσικό αέριο κατά την θερινή περίοδο, ο πληθωρισμός χτύπησε επίπεδα- ρεκόρ και η ύφεση απειλεί την αμερικανική οικονομία. Το leadership δεν είναι εύκολο και ήδη κάποιοι αναπολούν την περίοδο Trump που με τα καλά της και τα κακά της οδήγησε την αμερικανική οικονομία στην πλέον υποδειγματική αντιμετώπιση της παγκόσμια κρίσης της πανδημίας.

Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι οι μεγάλοι ευνοημένοι των εξελίξεων και εκείνοι που τελικά θα αποκτήσουν το μαχαίρι και το πεπόνι των παγκοσμίων εξελίξεων.
Μέχρι τότε όμως οι δοκιμασίες, τα ρίσκα και οι ακρότητες που βιώνει η παγκόσμια κοινότητα, που τελικά δεν αφομοίωσε τίποτε από την κρίση του COVID θα είναι πολλές.
Η μοναδική εξέλιξη που μπορεί να εκτονώσει και να διευθετήσει μια παγκόσμια κρίση, που ελλοχεύει με κύριο πληγέντα την Ευρώπη είναι το τέλος της πολεμικής εμπλοκής.

Μιας εμπλοκής που έχει κλείσει έναν κύκλο με τίμημα χιλιάδες αμάχους, ξεριζωμό και πρόσφυγες, αλλά το τέλος της δεν διαφαίνεται προς το παρόν.Η Ουκρανία εντάχθηκε πλέον στο Δέση με πολλές μελλοντικές ωφέλειες και αντίστοιχα συνεισφορά της των ενεργειακών διαδρόμων και η Ρωσία πήρε περιοχές που θεωρούσε δικές της. Η διαιώνιση αυτής της σύγκρουσης μόνο κασταστροφή μπορεί να φέρει, καθώς η Ευρώπη θα το πληρώσει πολύ ακριβά ενεργειακά, ενώ θα κλυδωνιστεί πολιτικά. Παράλληλα είναι εξαιρετικά ανέτοιμη ως προς την ολοκλήρωση της πράσινης μετάβασης και αναγκάζεται να κάνει βήματα πίσω επαναφέροντας τους λιγνίτες και τα ορυκτά καύσιμα, πληρώνοντας πανάκριβο αέριο και πετρέλαιο και απειλούμενη με ενεργειακή φτώχεια.

Η συνάντηση των G7 δεν προσέφερε πολλές ελπίδες, παρά μακροπρόθεσμα πλάνα για την ανακοπή της επιρροής της Κίνας, η Ευρώπη φάνηκε μια ακόμα φορά επιφυλακτική στο ζήτημα του ρωσικού χρυσού και προς ώρας τα ρίσκα διαιωνίζονται.

Η ελληνική κυβέρνηση παίρνει εδώ και καιρό σειρά μέτρων για να θωρακισθεί, στο μέτρο του δυνατού, απέναντι στην επερχόμενη λαίλαπα, ακολουθώντας την ρεαλιστική συνταγή, συγκεντρώνοντας φορτία LNG, αυξάνοντας τον αποθεματικό χώρο στην Ρεβυθούσα με το FSU και προετοιμάζοντας τους λιγνίτες για να επανέλθουν στην παραγωγή.
Τούτων δοθέντων και με δεδομένο ότι η αγορά του φυσικού αερίου καθίσταται όλο και πιο σφιχτή, αν οι ανησχυχίες για διακοπή των ροών του φυσικού αερίου επιβεβαιωθούν, τότε θα έχουμε ένα πραγματικό θρίλλερ με απρόβλεπτες διαστάσεις, καθώς θα αποκαλυφθεί το σύνολο των αδυναμιών του ευρωπαϊκου συστήματος.

Οι επιπτώσεις θα αφορούν όλο το μήκος και πλάτος της οικονομικής ζωής και ο πανικός που ήδη δείχνουν ηγετικά στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης θα πρέπει να μας προβληματίζει από τώρα.
Μια εικόνα θα έχουμε από την Δευτέρα 27 Ιουνίου σε σχέση με τις προθέσεις των Ρώσων στον Turkstream μετά την διακοπή που αφορά ροές στην Ελλάδα.
Αλλά όπως λένε και απλοί παρατηρητές οι Ρώσοι γιατί να μας διευκολύνουν να χτίσουμε τα αποθέματά μας σαν Ευρώπη ενόψει του χειμώνα, όταν στόχος μας είναι, να απεξαρτηθούμε από αυτούς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης