Τελευταία Νέα
Απόψεις

Χ.Δούκας: Οι ενεργειακές αντιφάσεις της κυβέρνησης - Που επιβάλλεται μείωση της φορολογίας και που αύξηση - Τα κίνητρα

Χ.Δούκας: Οι ενεργειακές αντιφάσεις της κυβέρνησης - Που επιβάλλεται μείωση της φορολογίας και που αύξηση - Τα κίνητρα
Στοχευμένες παρεμβάσεις ενεργειακής θωράκισης των πολιτών - Ο κ. Χάρης Δούκας είναι γραμματέας του τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής
Σχετικά Άρθρα

Η Κυβέρνηση, όλη αυτή την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, βασίζει την στρατηγική της στην οριζόντια επιδοματική πολιτική, που μοιάζει με τον «πίθο των Δαναΐδων» επιδοτώντας την ακρίβεια, μαζί με τα εισαγόμενα φυσικά αέρια και πετρέλαια.
Η εμμονή στη μονοθεματικότητα των επιδοτήσεων δημιουργεί μία σειρά ενεργειακών αντιφάσεων. Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωνε από την ΔΕΘ διπλάσιο επίδομα για να γυρίσουν οι πολίτες (από το αέριο, που πλέον είναι σε έλλειψη) στην καύση πετρελαίου για θέρμανση. Την ίδια ώρα, στο πρόγραμμα «εξοικονομώ» επιδοτείται ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή η αλλαγή καυστήρα πετρελαίου σε φυσικό αέριο. Σε άλλη γραμμή και η ΔΕΗ, που επιδοτεί αντικατάσταση πετρελαίου από αντλία θερμότητας. Ταυτόχρονα, παραμένει υποχρεωτική η μελέτη αερίου σε νέες οικοδομές. Οι αντιφάσεις αυτές, απόρροια της απουσίας ολοκληρωμένου, συνεκτικού σχεδίου αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, δημιουργούν πολύ μεγάλη σύγχυση και ανασφάλεια στους πολίτες. Μπρος πίσω συνεχώς, όπως και με την βίαιη απολιγνιτοποίηση, που τώρα προσπαθεί η Κυβέρνηση να συμμαζέψει, για να βγει ο χειμώνας.

Είναι χαρακτηριστικό της απουσίας συγκροτημένης προσέγγισης, πως υπάρχουν οικονομικά ισοδύναμα των μέτρων που ανακοινώνονται, που έχουν πολλαπλάσια κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Για παράδειγμα, όσο θα κοστίσει η επιπλέον επιδότηση για να επιστρέψει ένα νοικοκυριό στο πετρέλαιο κοστίζει η αγορά ενός ηλιακού θερμοσίφωνα. Με τα ίδια δηλαδή χρήματα, θα μπορούσε να δίνεται σε ένα ευάλωτο νοικοκυριό ένας ηλιακός θερμοσίφωνας δωρεάν, που για τα επόμενα 25 χρόνια θα παρέχει ζεστό νερό (με εγγυημένη εξοικονόμηση πάνω από 15% της ηλεκτρικής κατανάλωσης) και θα ενισχύει σημαντικά την εγχώρια βιομηχανία.
Επειδή το «βέρτιγκο» της κυβέρνησης στην ενέργεια καλά κρατεί, ενώ η κλιμάκωση του ενεργειακού πολέμου είναι πολύ μεγάλη, στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής επαναφέρουμε τις προτάσεις μας, που έχουμε επεξεργαστεί και τεκμηριώσει όλη αυτή την περίοδο.

  • Ένα ξεκάθαρο, διαφανές και κλιμακωτό πλαφόν στη λιανική, που να διασφαλίζει τους πιο αδύναμους και οικονομικά ασθενέστατους και να πριμοδοτεί την εξοικονόμηση ενέργειας για τους υπόλοιπους. Με αυτό τον τρόπο, οι επιδοτήσεις θα είναι στοχευμένες σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη και όχι οριζόντια σε όλους.
  • Οικονομική κινητροδότηση της εξοικονόμησης ενέργειας. Τα ενεργειακά αποδοτικά νοικοκυριά να λαμβάνουν σημαντικές εκπτώσεις στους λογαριασμούς και οι επιχειρήσεις οικονομική αποζημίωση αν επιτυγχάνουν εξοικονομήσεις που συνεισφέρουν στην κοινή προσπάθεια.
  • Έκτακτη εισφορά όλων των ενεργειακών εταιριών. Πρώτοι είχαμε μιλήσει για φορολόγηση όλων των ενεργειακών εταιριών, όχι μόνο των ηλεκτροπαραγωγών αλλά και των πετρελαιοειδών (διυλιστήρια), και της δημόσιας εταιρίας εμπορίας φυσικού αερίου. Είναι άλλωστε και στις πρόσφατες προτάσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  • Μείωση της γραφειοκρατίας όλων των προγραμμάτων «Εξοικονομώ», επικαιροποίηση των τιμών τους, όσον αφορά στο κόστος, για να «τρέξουν» σε ικανοποιητικούς ρυθμούς.
  • Λελογισμένη μείωση του ΕΦΚ, όπως έχει ήδη εφαρμοστεί σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες (πχ Γερμανία, Ισπανία). Η μείωση του ΕΦΚ δεν είναι οριζόντιο μέτρο αλλά προστατεύει τους περισσότερο ευάλωτους.
  • Εντατικοποίηση της εποπτείας και του ελέγχου της αγοράς, καθώς και αυστηροποίηση των ποινών για τους παραβάτες που θα προσπαθήσουν να αυξήσουν τεχνηέντως τις τιμές.

Επιπλέον, η υπερεκτέλεση των φορολογικών εσόδων φέτος (5.6 δισ. ευρώ στο 8μηνο), και τα επιπλέον έσοδα από φόρους τον Αύγουστο (1.4 δισ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο) δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες και δημοσιονομικές δικαιολογίες. Μπορεί η Κυβέρνηση να προχωρήσει τώρα σε στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, προωθώντας παραγωγικές επενδύσεις, εγχώριας προστιθέμενης αξίας, όπως οι ακόλουθες:

  • Σημαντικά φορολογικά κίνητρα (όπως έκπτωση φόρου) για δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων.
  • Μείωση ΦΠΑ για τα οικιακά ενεργειακά συστήματα, όπως φωτοβολταϊκά στέγης, αντλίες θερμότητας και ηλιακοί συλλέκτες.

Οι δράσεις αυτές είναι απολύτως απαραίτητες για την ενεργειακή θωράκιση των πολιτών, ενόψει του δύσκολου χειμώνα.


Χάρης Δούκας, Αν. Καθηγητής ΕΜΠ, Γραμματέας Τομέα Ενέργειας ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης