Τελευταία Νέα
Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Η υποχώρηση του TTF απομακρύνει τον εφιάλτη και σφραγίζει το πολιτικό κλίμα

Π.Μπουσμπουρέλης: Η υποχώρηση του TTF απομακρύνει τον εφιάλτη και σφραγίζει το πολιτικό κλίμα
Ανατροπή του δυσμενούς κλίματος φέρνει η πτώση του TTF - Πως επετεύχθη - Οι κίνδυνοι παραμένουν
H υποχώρηση των τιμών των TTF κάτω από τα 100 ευρώ/MWh αλλάζει πολλά ως προς τις προσδοκίες των τιμών ενέργειας τόσο στις αγορές χονδρικής όσο και στα τιμολόγια των καταναλωτών. Με απλά λόγια, αν αυτή η τάση διατηρηθεί είτε ακόμα σταθεροποιηθεί τότε τα τιμολόγια ρεύματος που λαμβάνουν υπόψη τους τις τιμές του φυσικού αερίου του προηγούμενου μήνα θα είναι χαμηλότερα και πιο προσιτά για τον επόμενο και μιλάμε πιά για τον Δεκέμβριο, αφού ο Νοέμβριος επί της ουσίας είναι "έτοιμος" και  αναμένεται σύμφωνα με τις πληροφορίες και τις λογικές εκτιμήσεις σε ίδια ίσως και κατα τι χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του Οκτωβρίου.
Η χονδρική αγορά υποχώρησε για σήμερα 25/10 στα 155 ευρώ/ MWh στην Ελλάδα, στα 152 ευρώ στην Βουλγαρία, στα 131,57 ευρώ στην Ιταλία, στα 110  ευρώ στην Γαλλία, στα 105,4 ευρώ στην Γερμανία, στα 106,6 ευρώ στην Ισπανία.

Η πτώση του TTF που στα προθεσμιακά συμβόλαια των επομένων μηνών παραμένει σαφώς περιορισμένη μεταξύ 132 και 141 ευρώ/MWh τον Φεβρουάριο του 2023, που σημαίνει ότι η αγορά διατηρεί κάποιο βαθμό αβεβαιότητας για την αρχή του 2023, οπότε και θα αρχίσουν να αδειάζουν οι αποθήκες. Όμως η μεγάλη πτώση των τιμών που παρατηρείται στο συμβόλαιο του Νοεμβρίου δημιουργεί αισιοδοξία και οφείλεται στους εξής λόγους:
- Την αυξημένη αποθήκευση στην Ευρώπη και την υπέρβαση των στόχων της αποθεματοποίησης.
- Την αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων να πατάξουν την κερδοσκοπία, προετοιμάζοντας αναδιάρθρωση του παρόντος δείκτη TTF είτε υποκατάσταση με δείκτη που θα βασίζεται στο LNG, το οποίο είχε σταθερα discount της τάξης των 50 ευρώ /MWh σε όλο το τελευταίο διάστημα.
- Την σταθερή ενίσχυση της τάσης αποδοχής του δυναμικού πλαφόν που διατύπωσε η ελληνική πλευρά.
- Την μείωση της ζήτησης λόγω υφεσιακών τάσεων στις οικονομίες
- Τον καλύτερο καιρό που επιτρέπει συγκράτηση της ζήτησης για φυσικό αέριο.

Η ελληνική πλευρά πρωτοστάτησε στην προσπάθεια αυτή με τις πρωτοβουλίες του Έλληνα πρωθυπουργού να ξεκινούν από τον περασμένο Μάρτιο, όταν για πρώτη φορά με την έναρξη της πολεμικής εμπλοκής στην Ουκρανία οι τιμές του TTF είχαν απογειωθεί στα 330 ευρώ/MWh ! Ανάμεσα στους αθόρυβους πρωτεργάτες του ελληνικού εγχειρήματος ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κώστα Ξιφαράς που προειδοποιούσε για όργιο κερδοσκοπίας στον ανοχύρωτο δείκτη TTF, ενώ η ΔΕΠΑ φρόντισε με την διαρκή παροχή εκπτώσεων να αμβλύνει το ύψος των λογαριασμών φυσικού αερίου και να τροφοδοτήσει με λογικές τιμές την βιομηχανία. Πολύ περισσότερο η άριστη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εταιρία την έχει καταστήσει πλήρως ετοιμοπόλεμη για τον χειμώνα που έρχεται.

Τίποτε βέβαια δεν έχει τελειώσει καθώς οι διεθνείς εξελίξεις είναι ρευστές και οι κίνδυνοι παραμονεύουν. Όμως με τα σημερινά στοιχεία μπορεί ο μέσος καταναλωτής να περιμένει μια πορεία αποκλμάκωσης μέχρι τα Χριστούγεννα και όχι τον εφιάλτη που υπόσχονταν οι μέχρι πριν από ένα μήνα συνθήκες. Αυτά θα πρέπει να τα βλέπει η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης που περίμενε ένα παγερό χειμώνα και επένδυε σε πολιτικά οφέλη, στοχεύοντας στο να βρεθεί εκτεθειμένη η ελληνική κυβέρνηση.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης