Διεθνή

Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, απέλαση 10 διπλωματών - Οργή στη Μόσχα

Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, απέλαση 10 διπλωματών - Οργή στη Μόσχα
Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ εκφράζουν με ανακοίνωσή τους την υποστήριξή τους προς την απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Σειρά οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και την απέλαση δέκα ρώσων διπλωματών ανακοίνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σε απάντηση των κυβερνοεπιθέσεων και της ανάμειξης στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ του 2020 που αποδίδονται στην Μόσχα.
Ο Aμερικανός πρόεδρος Joe Biden υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που θα επιτρέψει την επιβολή και νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας ώστε να προκληθούν «στρατηγικές και οικονομικές συνέπειες» εις βάρος της, «εάν συνεχίσει ή ευνοήσει την κλιμάκωση των ενεργειών διεθνούς αποσταθεροποίησης», προειδοποιεί σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.
Με οργή απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας
, ενώ απομακρύνεται το ενδεχόμενο συνόδου Biden - Putin.
 

Οργισμένη απάντηση των Ρώσων

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις για τις κυρώσεις, η Μόσχα απάντησε υπογραμμίζοντας ότι δεν συμβάλλουν στην εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, ενώ η απέλαση Ρώσων διπλωμάτων δυσκολεύει τον διάλογο με την αμερικανική πλευρά.
Καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνες τις ΗΠΑ για ενέργειες όπως αυτές οι οποίες επιδεινώνουν τις αμερικανορωσικές σχέσεις.
Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνει πως τέτοιες ενέργειες αποκλίνουν από τα συμφέροντα των λαών των δύο χωρών και οι ΗΠΑ «θα πληρώσουν για την επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία».
Σύμφωνα με τις αμερικανικές ανακοινώσεις, οι ΗΠΑ απελαύνουν 10 Ρώσους διπλωμάτες με το πρόσχημα πως λειτουργούσαν ως αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών υπό την κάλυψη της διπλωματικής τους ιδιότητας.
Νωρίτερα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο σε οποιεσδήποτε νέες «παράνομες» κυρώσεις επιβληθούν στη Ρωσία από τις ΗΠΑ, ενώ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα μειώσουν τις πιθανότητες να πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής μεταξύ του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin και του Αμερικανού ομολόγου του Joe Biden.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δήλωσε ότι η Μόσχα θα περιμένει να δει τι θα συμβεί στο μέτωπο των κυρώσεων προτού σχολιάσει το θέμα λεπτομερώς. Όμως πρόσθεσε ότι η στάση του Κρεμλίνου και η απάντησή του στις κυρώσεις παραμένει ίδια.
«Καταδικάζουμε οποιαδήποτε πρόθεση να επιβληθούν κυρώσεις, τις θεωρούμε παράνομες και σε κάθε περίπτωση η αρχή της ανταποδοτικότητας ισχύει στον τομέα αυτό”, τόνισε ο Peskov. “Ανταποδοτικότητα ώστε τα συμφέροντά μας να διασφαλίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», εξήγησε ο ίδιος.
Η Ρωσία δεν επιθυμεί οι σχέσεις της με την Ουάσινγκτον να πηγαίνουν «ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω», τόνισε ο Peskov.


Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ


www.worlenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης